© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Η 538η «Ιστορία Εικονογραφημένη» για το τέλος του Οσάμα Μπιν Λάντεν

Μας ενημερώνει σχετικά μες από το ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ο Διευθυντής του περιοδικού και συνεργάτης μας ΔΙΟΝΥΣΗΣ Ν. ΜΟΥΣΜΟΥΤΗΣ

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του προέδρου των Η.Π.Α. Μπαράκ Ομπάμα, ο Οσάμα Μπιν Λάντεν σκοτώθηκε από τις αμερικανικές δυνάμεις σε μια έπαυλη στο Αμποταμπάντ του Πακιστάν την 1η Μαΐου 2011. Η «εξόντωσή» του σηματοδοτεί το κλείσιμο του κύκλου των «αντιτρομοκρατικών πολέμων» που άνοιξε στην αμερικανική εξωτερική πολιτική ο Τζώρτζ Μπους (o νεότερος). Οι στόχοι των Ηνωμένων Πολιτειών καθορίζονται με βάση τα γεωπολιτικά συμφέροντα της μεγαλύτερης δύναμης στον πλανήτη και όχι, απλά, με θεωρητικά σχήματα περί δημοκρατίας. Η πανηγυρική ανακοίνωση της «εξόντωσης» του Μπιν Λάντεν δεν έγινε μόνο για λόγους προεκλογικής σκοπιμότητας, ώστε να επωφεληθεί ο Ομπάμα, ιδιαιτέρως σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία για τις ΗΠΑ, αλλά και για να ενισχυθεί το γόητρο της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο.

Ο Μπιν Λάντεν υπήρξε ένας από τους πολλούς ανθρώπους που, αφού    βρέθηκαν στο ίδιο στρατόπεδο με τις ΗΠΑ, εγκατέλειψαν, όπως φαίνεται, την ‘’πατρογονική εστία’’. O θάνατός του δεν σηματοδοτεί απλώς το τέλος μιας εποχής, όπως συνέβη στην περίπτωση του Σαντάμ ή του Μιλόσεβιτς στη Σερβία. Όταν Αμερικανοί και Ευρωπαίοι κήρυξαν, μετά την 11η Σεπτεμβρίου, τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας (ως πρόσχημα για την κατάληψη νέων εδαφών και των έλεγχο των ενεργειακών πηγών του πλανήτη), οι παλαιοί σύμμαχοί τους αποτέλεσαν την αιχμή του δόρατος εναντίον των νέων δυτικών «σταυροφόρων».

Στον αραβικό κόσμο, στη νέα εποχή της κρίσης τα θρησκευτικά θεσμικά κόμματα έδειξαν ότι δεν είχαν την πρόθεση να αμφισβητήσουν το οικονομικό και πολιτικό σύστημα, όπως ζητούσε η αραβική νεολαία, αλλά απλώς να το καλλωπίσουν με μικρές πινελιές θρησκευτικής ηθικής. Μόνο που και αυτή η εποχή έφτασε αιφνίδια στο τέλος της με τις λαϊκές και κυρίως κοσμικές εξεγέρσεις και επαναστάσεις που σαρώνουν εδώ και πολλούς μήνες τον αραβικό κόσμο. Καθώς ένα κύμα νεανικής οργής διεκδικούσε όχι μόνο ελευθερία αλλά και κοινωνική δικαιοσύνη και οικονομική ισότητα, οι μεγάλες, παραδοσιακές οργανώσεις του πολιτικού Ισλάμ έδειξαν τα πραγματικά οπισθοδρομικά χαρακτηριστικά τους. 

Για τους εχθρούς του, ο Οσάμα Μπιν Λάντεν υπήρξε η επιτομή του αδιάλλακτου φανατισμού. Ένας Φάουστ στην αυλή του Αλλάχ, όπου η υπερφυσική του δύναμη ήταν περισσότερο πνευματική, παρά εξοπλιστική. Μια μη χειραγωγήσιμη κινητή βόμβα, που βγήκε από τα σπλάχνα του σαουδαραβικού λόμπι του πετρελαίου. Φόβος και τρόμος τόσο των συντηρητικών, λόγω θρησκευτικού ζηλωτισμού, όσο και των προοδευτικών, επειδή ανέδειξε την ακραία καταπίεση της ελεύθερης επιλογής. Για τους οπαδούς του, ήταν ο οραματιστής, που τοποθετήθηκε απέναντι τόσο στη δυτική παρακμή, όσο και στη μετριοπάθεια των κοσμικών μουσουλμανικών καθεστώτων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails