© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Κυριακή 7 Απριλίου 2013

«Πίστομα». Η βραβευμένη ταινία μικρού μήκους του Γιώργου Φουρτούνη στην Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών



Η ταινία μικρού μήκους του Γιώργου Φουρτούνη «Πίστομα» (α΄ βραβείο μυθοπλασίας, Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, 2011), στηριγμένη στο ομώνυμο διήγημα του Κωνσταντίνου Θεοτόκη, θα προβληθεί στην Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών (Μουσείο Σολωμού, Μουράγια, Κέρκυρα), την Τετάρτη 10 Απριλίου 2013 και ώρα 20.00. Η είσοδος είναι ελεύθερη. Θα προηγηθεί σύντομη εισαγωγή για τη μεταφορά των έργων του Κ. Θεοτόκη στην οθόνη. Η προβολή αυτή, χάρη στην ευγενική χειρονομία και άδεια του σκηνοθέτη, εντάσσεται στη σειρά εκδηλώσεων της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών για τα 90 χρόνια από τον θάνατο του Κερκυραίου πεζογράφου Κωνσταντίνου Θεοτόκη, που έχουν γενικό θέμα «Ο Κ. Θεοτόκης και το βίωμα».

«Βάλ' το πίστομα μέσα». Είναι μία από τις πιο συγκλονιστικές φράσεις της ελληνικής λογοτεχνίας. Δεν την ξεχνάς ποτέ, όπως δεν ξεχνάς και τη σκηνή που περιγράφει ο Κωνσταντίνος Θεοτόκης, κλείνοντας το διήγημά του «Πίστομα», δημοσιευμένο το 1899. Ένα ζευγάρι ετοιμάζεται να θάψει ένα μωρό, καρπό παράνομου έρωτα. Ο 40χρονος σύζυγος γυρνάει στο χωριό του από τα βουνά, όπου ζούσε ως παράνομος, αφού δόθηκε «αμνηστία στους κακούργους». Βρίσκει τη γυναίκα του με βρέφος νεογέννητο. Σκάβει ένα λάκκο και την αναγκάζει να βάλει μέσα το νήπιο, που αγγελικά χαμογελούσε και ο ήλιος χρύσωνε τα ξανθά μαλλιά του. 


Ολόκληρο το διήγημα μπορείτε να διαβάσετε στην Ψηφιακή Βιβλιοθήκη μας, εδώ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails