© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Το Κέντρο Λόγου Μπανάτου "Αληθώς" τιμά τη συγγραφέα Διονυσία Μούσουρα-Τσουκαλά

Το Μορφωτικό Κέντρο Λόγου ΑΛΗΘΩΣ τιμά μια εξέχουσα γόνο του Μπανάτου Ζακύνθου, την ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΜΟΥΣΟΥΡΑ-ΤΣΟΥΚΑΛΑ, έγκριτη διηγηματογράφο και τακτική συνεργάτρια του e-περιοδικού μας.

Η τιμώμενη βρέθηκε από πολύ νωρίς μετανάστρια στην Αυστραλία, όπου μόνιμα ζει και διαπρέπει. Μες από το πεζογραφικό κυρίως έργο της διασώζονται οι καημοί της ξεριζωμένης από τη μητροπολιτική Ελλάδα Ρωμιοσύνης, της μεταφυτευμένης βίαια σε ξένη γη.

Η τιμητική εκδήλωση θα γίνει στο τέλος της Ευχαριστιακής Σύναξης της ερχόμενης Κυριακής, 28 Ιουλίου 2013, στον ναό της Φανερωμένης Μπανάτου, στην οποία -σημειωτέον- θα προεξάρχει ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄. Σύντομη αναφορά στο έργο και την προσφορά της κ. Διονυσίας Μούσουρα-Τσουκαλά θα κάνει ο Εφημέριος και υπεύθυνος του ΑΛΗΘΩΣ π. Παναγιώτης Καποδίστριας, στη συνέχεια ο Σεβ. Μητροπολίτης θα επιδώσει το τιμητικό δίπλωμα και το σχετικό αναμνηστικό, η δε τιμώμενη στο τέλος θα απαντήσει κατάλληλα.

Who is who Διονυσία Μούσουρα-Τσουκαλά

Είναι γόνος της συνοικίας Κουκουναρία του Μπανάτου, κόρη των μακαριστών συντοπιτών μας ιερέως Σπυρίδωνος Μούσουρα (του λογίου και μουσικολογιωτάτου) και της πρεσβυτέρας Χρυσής. Γεννήθηκε στη Ζάκυνθο το 1940, όπου ολοκλήρωσε και την δευτεροβάθμια εκπαίδευσή της. Στην Αυστραλία μετανάστευσε το 1967 με τον σύζυγο και τα παιδιά τους. Εκεί δίδαξε την ελληνική γλώσσα στα απογευματινά και σαββατιανά παροικιακά σχολεία, ενώ σπούδασε Διερμηνεία και Μετάφραση στο Πανεπιστήμιο RΜΙΤ της Μελβούρνης.

Έργα της πεζά και έμμετρα -δημοσιευμένα σε εφημερίδες της Ζακύνθου και σε λογοτεχνικά περιοδικά της Αυστραλίας- έχουν διακριθεί αρκετές φορές σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς. Το 1996 συμμετείχε με την ποιητική συλλογή "Σκυφτές Ανεμώνες", στο βιβλίο Τετραλογία, των εκδόσεων Ναυτίλος.

Αυτοτελώς έχουν εκδοθεί οι διηγηματικές συλλογές της: Ο Κραταιός Νόστος [2000, εκδόσεις του Πανεπιστημίου RMIT, Melbourne, (Ελληνικό Τμήμα)], Εκ Φιόρε και εξ Αντιπόδων [2005, εκδόσεις Τσώνη], Του Φιόρου και του Μισεμού [2013, εκδόσεις Περίπλους]. Το 2007 (εκδόσεις Τσώνη) κυκλοφόρησε η δίγλωσση ποιητική συλλογή της: Εν τη πόλει της Μελβούρνης και με Αγγλικό τίτλο: Words and Memories in Melbourne

Στο e-περιοδικό μας και μάλιστα στο ένθετο, με τίτλο Νυχθημερόν, έχουν δημοσιευθεί μέχρι σήμερα 74 πρωτότυπα κείμενά της, μια επιλογή των οποίων πρόκειται να κυκλοφορηθεί σε έντυπη μορφή προσεχώς, στη Μελβούρνη. Όλα τα εν λόγω κείμενα είναι δημοσιευμένα στη στήλη "Αναμνήσεις και νοσταλγίες της Διονυσίας" και μπορείτε να τα ξαναδιαβάσετε μ' ένα κλικ εδώ

Μπορείτε, εξάλλου, να δείτε και να ακούσετε την ίδια να διαβάζει ένα διήγημά της, στο βίντεο που ακολουθεί (προερχόμενο από τον Κυκλοδίωκτο, δηλαδή το κανάλι μας στο YouTube), το οποίο μαγνητοσκοπήθηκε παλαιότερα για λογαριασμό του πολυπεριοδικού μας και στο πλαίσιο του Οπτικοακουστικό Αρχείο Ζακυνθίων Λογοτεχνών, που ιδρύσαμε:

1 σχόλιο:

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΒΙΤΣΟΣ, ΕΚΔΟΤΗΣ είπε...

Eίναι πραγματικά συγκινητικό, αγαπητέ Παναγιώτη, που η Ζάκυνθος τιμά μια συμπατριώτισσα που σε όλη της τη ζωή πάσχιζε να μεταφέρει την ιδιαίτερη πατρίδα της στη μακρινή Αυστραλία, επειδή δεν μπορούσε η ίδια να την επισκέπτεται όσο συχνά θα ήθελε. Μου έλεγαν οι "Τραγουδιστάδες τση Ζάκυθος" ότι στις αρχές της δεκαετίας του '90, που είχαν πάει στην Αυστραλία, η Διονυσία Μούσουρα επί 15 μέρες έτρεχε να τους παρουσιάσει παντού και να κάνει γνωστά, εκτός από την προσπάθεια των τραγουδιστάδων, τα ζακυνθινά τραγούδια.
Πέρα όμως από αυτό πρόκειται για συγγραφέα πρώτης γραμμής, με ιδιότυπο ύφος, προσέγγιση και ευαισθησία και μοναδική θεματολογία, της οποίας το έργο έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο των ζακυνθινών συγγραφέων, σε μια περίοδο, μάλιστα, που οι πεζογράφοι δεν είναι πολλοί.
Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι χωρίς εσένα, που τόσα χρόνια την παρουσιάζεις από το καινοτόμο, ποιοτικό, επίμονο και αποτελεσματικό NYXΘΗΜΕΡΟΝ σου, μπορεί και να μην την είχαμε γνωρίσει.
Κρίμα που δεν θα είμαι στη Ζάκυνθο να παρευρεθώ στην σίγουρα ωραία εκδήλωση που της ετοιμάζεις και παράλληλα της ετοιμάζει η ιδιαίτατη πατρίδα της!
Πάντως, στους διεστραμμένα δύσκολους καιρούς που ζούμε, όσοι στηρίζουμε την ποιότητα και την ανιδιοτέλεια -όπως στην περίπτωση της Διονυσίας Μούσουρα- θεωρώ ότι προσφέρουμε πραγματική υπηρεσία και στον Πολιτισμό και στην Ζάκυνθο.

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails