© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και επιτυχής η Γ4 ιατρομουσική σύναξη του Κέντρου Λόγου «Αληθώς» [φωτογραφίες + 3 videos]

   Βράδυ 10ης Νοεμβρίου 2013 στη Φανερωμένη Μπανάτου   
Φωτορεπορτάζ: Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας / Βίντεο: Νίκος Παπαδάτος 










































Το Κέντρο Λόγου Μπανάτου «Αληθώς», με πολλή επιτυχία παρουσίασε το βράδυ της Κυριακής, 10ης Νοεμβρίου 2013, την 4η εκδήλωση του γ΄ κύκλου δράσεών του, στον κατάμεστο Ναό της Φανερωμένης Μπανάτου.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της ιατρομουσικής αυτής βραδιάς, την σύναξη άνοιξε η ιατρός Ειρήνη Κατσαρού, Νεφρολόγος – Διευθύντρια της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου Ζακύνθου, η οποία, με επιστημοσύνη και συνάμα εκλαϊκευτικά παρουσίασε το, άγνωστο στο ευρύ κοινό, θέμα: «Από την Ουροσκοπία των πρώιμων Βυζαντινών Αιώνων στη σύγχρονη Ιατρική. Η περίπτωση της υπέρτασης». Ερανιζόμαστε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από την διάλεξή της:
          «[...] Η Βυζαντινή ιατρική αποτελεί σημαντική γέφυρα για το πέρασμα από την αρχαία ελληνική στη λαϊκή ιατρική και εξελίσσεται σταδιακά από τέχνη σε επιστήμη. Για πρώτη φορά στην ιστορία, το κράτος, η θρησκεία και η ιατρική συνεργάζονται. Η ιατρική δεν βρισκόταν πλέον στα χέρια των ιατροφιλοσόφων και οι εμπειρικές γνώσεις των βυζαντινών ιατρών δεν χρειαζόταν να περιμένουν την εμφάνιση μιας επιδημίας, για να εφαρμοστούν.
          Η “Ουροσκοπία” αποτελεί όχι μόνο την παλαιότερη εργαστηριακή εξέταση αλλά και το παλαιότερο προγνωστικό εργαλείο στα χέρια της ιατρικής επιστήμης.
          Ο Θεόφιλος Πρωτοσπαθάριος (603-641 μ.Χ.) έθεσε τα θεμέλια της βυζαντινής ουροσκοπίας. Συνέλαβε την ιδέα ότι τα ούρα προέρχονται από τη διήθηση του αίματος, ενώ επίσης περιέγραψε την πρωτεϊνουρία (με τη θέρμανση των ούρων). Στο βιβλίο του “Περί Ούρων”, τα χαρακτηριστικά των ούρων συνδέονταν με συγκεκριμένες παθήσεις. Για πρώτη φορά, μετά από πολλούς αιώνες, ένας Έλληνας ιατρός προσθέτει νέες γνώσεις στο αρχαίο ιατρικό οικοδόμημα του Ιπποκράτη.
          Ο Θεόφιλος έγινε γνωστός με τον τίτλο του Πρωτοσπαθάριου - τιμητικό αξίωμα που απέκτησε υπηρετώντας ως αρχίατρος στην αυλή του αυτοκράτορα Ηράκλειου, ενώ κατά τα τελευταία χρόνια της σύντομης ζωής του ασπάστηκε το μοναχικό σχήμα. [...]».

Στο δεύτερο μέρος της βραδιάς ακούστηκαν κλασικές μελωδίες από την εποχή του Μπαρόκ [i. Bach / Gounod: Ave Maria, ii. A. Scarlatti: O Cessate di Piagarmi, iii. A. Caldara: Sebben, Crudele, iv. J. S. Bach: Air from Suite no. 3,v. G. F. Händel: Aria from "Rinaldo" και vi. T. Albinoni: Adagio], τις οποίες απέδωσαν υποδειγματικά ο καθηγητής της Μουσικής Δημήτρης Αναστόπουλος (στο πιάνο) και η ταλαντούχα 17χρονη μαθήτρια του Μουσικού Σχολείου Ζακύνθου Λόλι Ελέζι (στο βιολί και το τραγούδι).

Τον απουσιάζοντα στην Αθήνα -για τα συνοδικά καθήκοντά του- Μητροπολίτη Ζακύνθου κ. Διονύσιο Δ΄ εκπροσώπησε ο Αρχιμανδρίτης Διονύσιος Λυκογιάννης – ιεροκήρυκας της Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου, ενώ παρέστησαν ο Δημοτικός Σύμβουλος Διονύσιος Π. Στραβοπόδης, ο Πρόεδρος Μπανάτου Χαράλαμπος Δημ. Κοντονής, ενώ ανάμεσα στους παριστάμενους ήταν ο Δημήτριος Μαρίνος Κουρής – Καθηγητής του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, αρκετοί γιατροί και νοσηλευτές, όπως και διάφοροι άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών του νησιού.

Ο υπεύθυνος και οι λοιποί συντελεστές του «Αληθώς» ευχαριστούν για πολλοστή φορά όσους στηρίζουν τις πολιτισμικές – μορφωτικές προσπάθειες του Κέντρου!









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails