© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

Η ζωή σε χουτόνγκ της Σανγκάης / A hutong in Shanghai / 胡同 / 衚衕 [1ο μέρος]

Φωτογραφίζει και παρουσιάζει ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας
















Τα χουτόνγκς είναι οι παραδοσιακές γειτονιές της Κίνας. Στις ανωτέρω φωτογραφίες αποτυπώσαμε τη ζωή και την αρχιτεκτονική σε χουτόνγκ της Σανγκάης και μάλιστα στο κέντρο της υπερ-πόλης αυτής! Συνήθως αυτές οι τεράστιες γειτονιές -φτωχές υπο-πόλεις μες στην μεγαλούπολη- περικλείονται από τερατώδεις ουρανοξύστες. Με άλλα λόγια, εάν φαντασθείτε ένα υπερμέγεθες οικοδομικό τετράγωνο, το περίγραμμα είναι ουρανοξύστες, ενώ στο εσωτερικό του τετραγώνου αναπτύσσεται η έντονη και πολύβουη και ιδιαίτατα ενδιαφέρουσα καθημερινότητα των ταπεινών ανθρώπων της Κίνας. 

Όπως μπορεί να γίνει κατανοητό, όλα εδώ είναι άναρχα, παρότι στις παλαιότερες εποχές υπήρχε σχετική τάξη, τουλάχιστον αρχιτεκτονική. Μετά το 1949, οπότε εγκαθιδρύθηκε η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, τα χουτόνγκς έχουν συρρικνωθεί δραματικά, πάμπολλα μάλιστα έχουν εξαφανισθεί για να διαβούν μεγάλες λεωφόροι, οι δε κάτοικοι αφομοιώθηκαν σε πολυκατοικίες. Τα πιο παραδοσιακά είναι σήμερα προστατευόμενα, διότι λειτουργούν και ως πόλος έλξης τουριστών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails