© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2013

Το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ προτίθεται να αγοράσει τον Codex Zacynthius

  σημαντικότατο  
Παρουσιάζει η ΜΑΡΙΑ ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΙΤΗ-ΚΟΝΤΟΝΗ


Ο φίλος μου Pampalaios πολλές φορές μού αποστέλλει διάφορες ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ειδήσεις,  οι οποίες έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο σχετικά με την Ζάκυνθο.

Πρόσφατα μου έστειλε μια ανακοίνωση του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, την οποία θεώρησα επιβεβλημένο να μοιραστώ με τους αναγνώστες του πολυπεριοδικού μας. Την ανακοίνωση μπορείτε να την διαβάσετε στο πρωτότυπο, κάνοντας κλικ στον ακόλουθο σύνδεσμο: http://www.lib.cam.ac.uk/newspublishing/index.php?c=1#news422.

Μιλάει για ένα από τα διασημότερα παλίμψηστα χειρόγραφα, το Codex Zacynthius, του 6ου ή του 7ου αιώνα μ. Χ., αγιογραφικού περιεχομένου, το οποίο προτίθεται το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ να συγκεντρώσει χρήματα και να το αγοράσει  έναντι μάλιστα ενός πολύ μεγάλου τιμήματος (1,1 εκατομμυρίων λιρών), δεδομένου ότι η ιδιοκτήτρια Βιβλική Εταιρεία αποφάσισε προ ημερών να εκποιήσει ορισμένα από τα χειρόγραφα που κατέχει, μεταξύ των οποίων και το Zacynthius. Αξίζει να αναφέρουμε ότι την ζακυνθινογενή ονομασία την έλαβε, επειδή το 1821 ο Ζακύνθιος Πρίγκιπας της Ιονίου Πολιτείας Αντώνιος Κομούτος το έκανε δώρο στον General Colin Macaulay (1760-20.2.1836), ο οποίος στη συνέχεια το μετέφερε από το νησί μας στην Αγγλία!

Νομίζω ότι για εμάς τους Ζακυνθινούς είναι πολύ σημαντική είδηση και τιμής ένεκεν καλό θα ήταν να προσπαθήσουμε να αποκτήσουμε ένα αντίγραφό του, όταν αξιοποιηθεί!




[ΠΡΟΣΘΗΚΗ π. Παναγιώτη Καποδίστρια
Αγαπητοί φίλοι, επειδή το ανωτέρω κείμενο της συνεργάτριάς μας έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, τόσο για την Επιστήμη, όσο και για το νησί της Ζακύνθου, δημοσιοποιούμε ευθύς κατωτέρω τον ίδιο τον Codex Zacynthius, όπως έχει δημοσιευθεί στο Λονδίνο και ήδη έχει ψηφιοποιηθεί. Υπάρχει και σχετικός κατατοπιστικός Πρόλογος, για όσους ενδιαφέρονται για τα περαιτέρω:]

4 σχόλια:

Διονύσης Φλεμοτόμος είπε...

Καλό θα ήταν αυτό που γράφει η Μαρία. Έστω ένα αντίγραφο το αξίζει η Ζάκυνθος.

Μαρία Σ είπε...

Πολύ σημαντικό αυτό που πρόσθεσες π.Παναγιώτη!
Δεν είναι θαυμαστό που το ιστολογιό σου (μας)συμπεριλαμβάνει επιστημονικές ανακοινώσεις μεγάλων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων!!!!

margo είπε...

Πόσα ακόμα παλίμψηστα περιμένουν να ανακαλυφθούν σε βιβλιοθήκες μοναστηριών...! Και πόσα πιθανόν να αφάνισε για πάντα η σεισμοπυρκαγιά...
Δεν μπορώ και να μη σταθώ με δέος και σεβασμό στον κόπο των ανώνυμων μοναχών που διέσωσαν ανά τους αιώνες αυτούς τους πνευματικούς θησαυρούς.
Είθε να επιστρέψει έστω ως αντίγραφο ο Ζακύνθιος Κώδιξ στο νησί και να αξιοποιηθεί κατάλληλα.
Ευχαριστούμε την Μαρία Σιδηροκαστρίτη αλλά και τον π.Παναγιώτη για την φιλοξενία πάντα ενδιαφέροντων ειδήσεων.

Ps είπε...

και ας υποθέσουμε οτι έρχεται ένα αντίγραφο στην Ζάκυνθο, που θα το βάλουμε? Λογικά στην Δ βιβλιοθήκη! ΚΑΙ? εδω βιβλία του Κονόμου, του Ζώη, του Χιώτη και η πρόσβαση σε αυτά ειναι προβληματική. Σώστε πρωτα αυτά που έχουμε και μετά βλέπουμε για τα αντίγραφα!

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails