© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Υψηλών προδιαγραφών η 8η σύναξη του γ΄ κύκλου "Αληθώς" περί Βιζυηνού και Παπαδιαμάντη


  Βράδυ 30ής Μαρτίου 2014, στον ναό της Παναγούλας Μπανάτου  
Φωτορεπορτάζ: Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας


























































Υψηλών προδιαγραφών ήταν η 8η εκδήλωση του γ΄ κύκλου δράσεων του Κέντρου Λόγου «Αληθώς», η οποία πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής Δ΄ Νηστειών, 30 Μαρτίου 2014, στον ναό της Παναγούλας Μπανάτου. Μεταξύ των πολλών ανθρώπων των Γραμμάτων και της Μουσικής, του Ιερατείου και ευάριθμων Επιστημόνων, παρόντες ήταν οι Σεβ. Μητροπολίτες Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄ και Δωδώνης κ. Χρυσόστομος.
Στο πρώτο μέρος η διακεκριμένη φιλόλογος κ. Μιμίκα Σταμίρη, ποιήτρια «ομιλιών» (δηλαδή, λαϊκών θεατρικών της Ζακύνθου) και πρώην Διευθύντρια του Μουσικού Σχολείου του νησιού, ανέπτυξε, με επιστημονική εμβρίθεια, το θέμα: «Θρησκευτικότητα και ηθογραφία. Ενδεικτικές αναφορές στον Βιζυηνό και τον Παπαδιαμάντη». Στην διάρκεια της ομιλίας, η εκπαιδευτικός κ. Βασιλική Χροναίου ανέγνωσε χαρακτηριστικά αποσπάσματα από έργα των δύο μνημονευόμενων λογοτεχνών: Από «Το αμάρτημα της μητρός μου» και από το «Όνειρο στο κύμα» αντίστοιχα.
Ως προς τον Βιζυηνό, η κ. Σταμίρη τόνισε: «Ο Βιζυηνός ενδυναμώνει τις αναλλοίωτες ηθικές αξίες, τις ελληνοχριστιανικές αξίες με τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα του έργου του. Η κοινωνία που περιγράφει, καθαρή κι απαλλαγμένη από κάθε είδους ξενισμό ή νεωτερισμό, γνήσια και ειλικρινής πορεύεται με οδηγό τα ιδεώδη που διαμόρφωσε η ελληνοχριστιανική παράδοση. Αυτή που αναγνωρίζει την αξία του ανθρώπου , του αγώνα του  και των ενδόμυχων ή εξωγενών  κλυδωνισμών του». Ως προς  τον Παπαδιαμάντη, υπογράμμισε: «Αν και εγκατέλειψε σύντομα, μέσα σε λίγους μήνες, το Άγιο Όρος και το σχέδιό του να ακολουθήσει τη μοναστική ζωή, παρέμεινε για πάντα ένας  κοσμοκαλόγερος. Στο χαρακτηρισμό αυτό που του απέδωσε ο Μ. Περάνθης φανερώνεται ανάγλυφα το είδος της ζωής που επέλεξε. Να παραμείνει ένας μοναχός ανάμεσα στους λαϊκούς, να μην εγκαταλείψει ούτε για μια στιγμή την αναζήτηση της ηθικής τελειότητας στο καθημερινό γίγνεσθαι, στο πλαίσιο της ορθόδοξης πίστης. Να την κάνει  βίου οδηγό και έτσι αυτά τα σταλάγματα να χρωματίσουν και το έργο του. Σ’ αυτό το έργο που είναι παρούσα η θρησκεία, όπως ακριβώς είναι συνεχώς παρούσα και στην προσωπική του ζωή».
Στο δεύτερο μέρος, δύο έμπειρες δασκάλες της Μουσικής στο Μουσικό Σχολείο Ζακύνθου, η κ. Άννα Θωμά (στο πιάνο) και η κ. Εύη Τσιμπλή (στο βιολί και το μαντολίνο) απέδωσαν ορισμένα γνωστά και πολυαγαπημένα ορχηστρικά μέλη των: Ευανθίας Ρεμπούτσικα, Μάνου Χατζιδάκι και Rolf Lovland. Στο τέλος καταχειροκροτήθηκαν από το ενθουσιασμένο κοινό.
Ο υπεύθυνος του «Αληθώς» Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας ευχαρίστησε τους φίλους του Κέντρου για την εμπιστοσύνη και την αθρόα προσέλευση στις μηνιαίες συνάξεις του, διότι έτσι τιμούν εντέλει τη μορφωτική – πολιτισμική έκφραση της Ιεράς Μητροπόλεως Ζακύνθου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails