© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Παρασκευή 2 Μαΐου 2014

Με αφιέρωμα στην Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα, το 551ο τεύχος του περιοδικού «Ιστορία Εικονογραφημένη», 150 χρόνια μετά

Για το νέο τεύχος του περιοδικού μάς ενημερώνει, μες από ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ, ο Διευθυντής του και συνεργάτης μας ΔΙΟΝΥΣΗΣ Ν. ΜΟΥΣΜΟΥΤΗΣ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το τεύχος περιλαμβάνει ένα μεγάλο αφιέρωμα στην Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα. Συναντάμε κείμενα των: Πιερρίνας Κοριατοπούλου-Αγγελή, Νίκια Λούντζη, Νίκου Κ. Κουρκουμέλη, Σπύρου Πλουμίδη, Νίκου Νικολούδη, καθώς και σπάνια εικονογράφηση.

Τα Επτάνησα ευτύχησαν να γίνουν λίκνο δημιουργίας σε πολλούς πνευματικούς τομείς, όπως παιδεία, γράμματα, τέχνες, να δημιουργήσουν δηλαδή πολιτισμό. Οι βασικοί λόγοι που συνέβαλαν στη δημιουργία του πολιτισμού αυτού ήταν η γεωγραφική θέση τους και οι ιστορικές τους τύχες. Η θέση των Επτανήσων στις δυτικές εσχατιές της χριστιανικής Ανατολής και η γειτνίασή τους με την Ευρώπη αποτέλεσαν ευνοϊκούς παράγοντες για να δεχθούν ιδεολογικές και αισθητικές επιδράσεις από τον δυτικό κόσμο. Ταυτόχρονα, η πνευματική τους συγγένεια με την Ανατολή και η ελληνικότητά τους κατέστησαν τα Επτάνησα χώρο υποδοχής πληθυσμών και επιδράσεων από την υπόδουλη Ελλάδα∙ την Κρήτη, την Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα και την Ήπειρο.
Κάτω από τις συνθήκες αυτές, διαμορφώθηκε στα Επτάνησα πολιτική και ιδεολογική ενότητα που οδήγησε σε κοινούς εθνικούς και κοινωνικούς αγώνες για την ένωση με το ελληνικό κράτος. Κάτω από τις ίδιες συνθήκες συναντήθηκαν στα Επτάνησα πολιτισμοί και καλλιτεχνικά ρεύματα. Από τη θελκτική πρόσμειξη παραδοσιακών και ξένων πολιτιστικών στοιχείων και την αφομοίωσή τους προήλθε η πνευματική και η καλλιτεχνική δημιουργία η οποία αποκαλείται Επτανησιακός Πολιτισμός. Ο 19ος αιώνας είναι ο αιώνας της ακμής αυτού του πολιτισμού∙ η Ποίηση, η Μουσική, το Θέατρο, η Ζωγραφική έδωσαν μοναδικά έργα, λειτούργησαν αρχεία και βιβλιοθήκες, αναπτύχθηκε η τυπογραφία, καλλιεργήθηκαν τα γράμματα και η ιστοριογραφία, λειτούργησε η Ιόνιος Ακαδημία, το πρώτο ελληνικό πανεπιστήμιο.
Στη βάση της πνευματικής και καλλιτεχνικής δημιουργίας της Επτανήσου του 19ου αιώνα βρίσκονται οι ιδέες του Διονυσίου Σολωμού: ελευθερία, Ελλάδα, γλώσσα, παιδεία, τέχνη. Από τις ιδέες αυτές διαπνέεται το έργο του μεγάλου ιστορικού της Επτανήσου Ερμάννου Λούντζη. Οι έννοιες Ελλάς και ελευθερία, αλλά και η λαϊκή μούσα, ενέπνευσαν μεγάλους Επτανήσιους δημιουργούς, όπως ο Νικόλαος Χαλικιόπουλος - Μάντζαρος και ο Παύλος Καρρέρ. Η κοινή αυτή ιδεολογική συνισταμένη δηλώνει την εθνική συνείδηση των Επτανησίων της εποχής, τον προσανατολισμό τους προς το εθνικό κέντρο, τους στόχους των αγώνων τους για την Ένωση.
Τα Επτάνησα λειτούργησαν ως αγωγός «μετακένωσης» των ιδεών του Διαφωτισμού και πρωιμότερα των αναγεννησιακών διαδικασιών του δυτικού κόσμου στον ελληνικό χώρο. Διακεκριμένοι λόγιοι της επτανησιακής κοινωνίας, με λαμπρές σπουδές στην Ευρώπη (Διονύσιος Σολωμός, Ανδρέας Λασκαράτος, Γεώργιος Τερτσέτης, Παναγιώτης Πανάς και τόσοι άλλοι) μπολιάζουν την πνευματική ζωή του προεπαναστατικού αρχικά ελλαδικού χώρου και, στη συνέχεια, του νεοσύστατου ελληνικού κράτους. Σε αυτήν ακριβώς τη μεθοδική προεργασία των Επτανησίων λογίων προστίθεται τώρα, με την ΄Ενωση, δυναμική η οργανωμένη Επτανησιακή Πολιτεία, με δεσπόζουσα, βέβαια, την παρουσία των εκπροσώπων του Ριζοσπαστικού Κόμματος, του πρώτου κόμματος αρχών σε ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο.
Εξαιρετικά σημαντικό γεγονός για το ελληνικό έθνος υπήρξε η Ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα, στις 21 Μαΐου 1864. Η  Ένωση δεν συνιστά ζήτημα τοπικό, αλλά πανελλήνιο, και συνιστά γεγονός πολυσήμαντο και διαχρονικής εμβέλειας. Η ενότητα την οποία επέδειξαν οι Επτανήσιοι πριν από την 21η Μαΐου 1864, αλλά και η ανιδιοτέλεια, η ευθύνη, η απεμπόληση του προσωπικού συμφέροντος και η αίσθηση του χρέους  που τους διέκριναν έκτοτε, είναι όσα πρέπει να μας εμπνέουν σήμερα, σε καιρούς χαλεπούς αλλά και ύποπτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails