© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Κυριακή 11 Μαΐου 2014

Στην παρουσίαση του βιβλίου για την διαχρονία των φιλανθρωπικών ιδρυμάτων της Ζακύνθου

Μαρίας Ρουκανά-Αμπελά: 

ΟΔΑΖ από το βάθος του χρόνου μέχρι και σήμερα 

(εκδ. 2014)



Το βιβλίο παρουσίασαν ο δικηγόρος Γεράσιμος Μπετίνης και ο δημοσιογράφος-κοινωνιολόγος Βασίλης Μούτσιος, το βράδυ της Κυριακής 12ης Μαΐου 2014, στο Πολιτιστικό Κέντρο Σαρακινάδου. Ακολούθησε χαρούμενη Συναυλία από τη Μαθητική Μαντολινάτα και Χορωδία Ζακύνθου. Παρέστησαν ο Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, προσκεκλημένοι, βουλευτές, τοπικές Αρχές και κάμποσοι υποψήφιοι στις προσεχείς εκλογές. 

Εκ μέρους της τοπικής Εκκλησίας μίλησε σύντομα ο Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Ζακύνθου, ως εξής: 

"Αξιότιμε Κύριε Υφυπουργέ, 
Εντιμότατοι Άρχοντες, 
Κυρίες και Κύριοι, 

η αποψινή σύναξη όλων μας εδώ έρχεται να επιβεβαιώσει δύο τινά: Πρώτον, την αναγνώριση της διαχρονίας της κοινωνικής προσφοράς του Οργανισμού Δημόσιας Αντίληψης Ζακύνθου (Ο.Δ.Α.Ζ.) στα ζακυνθινά πράγματα, που έχει ρίζες τριών αιώνων βαθιά στο χρόνο και, δεύτερον, το διαρκές χρέος της Αγάπης προς τον κάθε αναξιοπαθούντα και ταλαίπωρο του βίου, ο οποίος βίος αποδεικνύεται συχνά-πυπνά αβίωτος για τους εμπερίστατους, όταν δεν υπάρχουν οι ευαισθησίες εκείνες που εξανθρωπίζουν τον άνθρωπο και τον πολιτισμό του. 

Η πείρα των Ζακυνθινών για και από τον ΟΔΑΖ αποδεικνύει ότι η φιλανθρωπία στη Ζάκυνθο δεν υπήρξε περιστασιακή ή κάποτε και παρεξηγήσιμη, αλλά μεθοδική - συστηματική, όλοι δε, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, έχουν τα καλύτερα να δηλώσουν για τον κοινωφελή αυτόν Οργανισμό του νησιού μας. 

Όλα τούτα έχουν άριστα καταγραφεί στην ιστοριοδιφική εργασία της φίλης και άξιας φιλολόγου Μαρίας Ρουκανά-Αμπελά, που παρουσιάζεται απόψε στο κοινό από δύο έγκριτους επιστήμονες, τον κ. Μάκη Μπετίνη και τον κ. Βασίλη Μούτσιο, οι οποίοι κατέδειξαν το πώς και το γιατί της πρόσληψης των προσφερόμενων υπηρεσιών από την ιστορική μνήμη και καθημερινότητα των Ζακυνθίων. Ευελπιστούμε μάλιστα ότι οι τρεις αιώνες απάλυνσης του πόνου των Ζακυνθινών, που έχουν αποτυπωθεί στο παρουσιαζόμενο βιβλίο θα πληθυνθούν πανάριστα και αίσια, στο πλαίσιο μάλιστα των δράσεων του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιέρειας Ιονίων Νήσων, του οποίου σήμερα προεδρεύει -άξια και δίκαια- ο πολύς Στάθης Μπετίνης, ένας άνθρωπος με όλα τα γράμματα της λέξης κεφαλαία!!! Ας τον χειροκροτήσουμε όλοι, παρακαλώ!!! Το αξίζει!!!

Έχω την τιμή να σας ομιλώ εκ προσώπου τόσο του σημερινού Μητροπολίτου μας κ. Διονυσίου Δ΄, όσο και του από Ζακύνθου Μητροπολίτου Δωδώνης κ. Χρυσοστόμου, οι οποίοι απουσιάζουν αυτές τις ημέρες από το νησί μας. Και οι δύο χαιρετίζουν την εορταστική αποψινή εκδήλωση τιμής και μνήμης, ευχόμενοι και προσευχόμενοι να μη μαραθεί το αλάτι της ανθρωπιάς, να μη χαθεί η αλληλεγγύη μεταξύ μας, καθώς οι εποχές και οι καταστάσεις -εντέλει οι απάνθρωποι άνθρωποι και νόες του καιρού μας- έχουν δημιουργήσει επαίτες και ψωμοζήτες, σπρώχνοντάς τους στο μη περαιτέρω της αξιοπρέπειας".


[Σημείωση: Η φωτό είναι της Βιβής Κωνσταντινίδου, την οποία ευχαριστούμε για την αποστολή]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails