© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Σάββατο 31 Μαΐου 2014

Συζητώντας για Ποίηση με φοιτητές του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου















Σήμερα το μεσημέρι, στο Ξενοδοχείο Στράντα Μαρίνα, όπου διαμένουν, εικοσιπέντε φοιτητές του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (από τα Τμήματα Φιλολογίας και Ιστορίας Καλαμάτας) είχαν την ευκαιρία να συναντήσουν και να συνομιλήσουν με τρεις σύγχρονους ποιητές της Ζακύνθου: τον Διονύση Σέρρα, τον Διονύση Φλεμοτόμο και τον π. Παναγιώτη Καποδίστρια.

Την πρωτοβουλία της συνάντησης αυτής των φοιτητών με τους δημιουργούς της Ζακύνθου είχε ο συνοδός τους κ. Γιώργος Ανδρειωμένος, Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας και Αναπληρωτής Πρύτανη Διοίκησης και Προσωπικού του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ο οποίος -σημειωτέον- συνδέεται από πολλών ετών φιλικά με τους τρεις Ποιητές. 

Μετά από μια σύντομη, αλλά θερμή, εισήγηση του κ. Ανδρειωμένου, τον λόγο έλαβαν οι τρεις, επισημαίνοντας σε γενικές γραμμές ότι ως δημιουργοί συνεχίζουν την Επτανησιακή Σχολή, όχι με την έννοια της μίμησης της φόρμας και  της τεχνοτροπίας, αλλά επί της ουσίας και των ιδεών, οι οποίες σε κάθε περίπτωση εκφέρονται με τους τρόπους της σήμερον. Ισχυρίστηκαν, άλλωστε, ότι παράγοντας εν Ζακύνθω τέχνη του λόγου δίπλα σε κορυφαία αναστήματα της Ποίησης (Σολωμό, Κάλβο Φώσκολο κ.ά.) ο ποιοτικός πήχης είναι πολύ ψηλά. Η σύγχρονη παράδοξη κοινωνία, τα εκπαιδευτικά συστήματα και οι διαχρονικές μη πολιτικές για την Ποίηση δεν ευνοούν τους σύγχρονους δημιουργούς, οι οποίοι εντέλει υπάρχουν περίπου ως μειονότητα, αντί της προφητικότητας που θα έπρεπε να τους αναγνωρίζεται. 

Οι φοιτητές άκουσαν με προσοχή τα λεγόμενα, ο δε κ. Ανδρειωμένος διηύθυνε με σοφία τη μακρά και γόνιμη συζήτηση που ακολούθησε. Στο τέλος οι Τρεις διένειμαν στα παιδιά αντίτυπα των ποιητικών συλλογών τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails