© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014

Λουκιανού Ζαμίτ: «Στην Κορέα και την Ιαπωνία» (εκδ. Γαβριηλίδης 2014)




Η επιλογή του Κερκυραίου συγγραφέα, ως στρατεύσιμου, για τη συμμετοχή του, με το 13ο Σμήνος Μεταφορών στο Ελληνικό Εκστρατευτικό Σώμα της Κορέας, του είχε δώσει την μοναδική ευκαιρία, εκμεταλλευόμενος μια πενθήμερη άδεια, να επισκεφθεί για ένα προσκύνημα και τη Χιροσίμα. Τη μαρτυρική πόλη, που είχε γνωρίσει −επτά χρόνια πριν από την επίσκεψη του Λουκιανού Ζαμίτ− τον πυρηνικό αφανισμό.
Τα πρωτόγνωρα βιώματα και οι μνήμες από τον κορεατικό πόλεμο, με τις εκατόμβες των θυμάτων (ανάμεσά τους και εκατοντάδες συμπατριωτών μας), και οι εντυπώσεις από άλλες ιαπωνικές πόλεις που επισκέφθηκε, του κίνησαν το ενδιαφέρον για την καταγραφή ποικίλων πληροφοριακών στοιχείων (ιστορικών, γεωγραφικών, θρησκευτικών, πολιτιστικών κ.ά.) για την Κορέα και, ιδιαίτερα, για τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου. Κι ακόμη, λεπτομέρειες για την κατασκευή της πυρηνικής βόμβας και τη ρίψη της στη Χιροσίμα, και τρεις μέρες αργότερα στο Ναγκασάκι μια πολύ ισχυρότερη βόμβα πλουτωνίου, αλλά και οι απερίγραπτες συνέπειες, για ολόκληρη την ανθρωπότητα, ενός ενδεχόμενου Γ΄ (πυρηνικού αυτή τη φορά) Παγκοσμίου Πολέμου, αποτελούν την «πρώτη ύλη» του παρόντος χρονικού. Και καθώς όλ’ αυτά συνδέονται αρμονικά με την αφήγηση και τις αδρές περιγραφές της ζωής – εκεί – του τότε 22χρονου Υποσμηνία και των συναδέλφων του, αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Το χρονικό αυτής της περιπέτειας κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γαβριηλίδης, με τίτλο «Στην Κορέα και την Ιαπωνία». Μάλιστα, το βιβλίο αυτό είναι και το πρώτο της σειράς των εκδόσεων Γαβριηλίδης «Ιστορικά Βιβλία Τσέπης – Συνήγορος του Διαβόλου – 1».
Ας σημειωθεί ότι ο κορεατικός πόλεμος τερματίστηκε στο ίδιο σημείο απ’ όπου είχε αρχίσει –χωρίς νικητές και ηττημένους– δηλαδή σαν να μην είχε γίνει. Όμως πολλά από τα θύματά του και οι οικογένειές τους υπάρχουν ακόμη για να τον θυμίζουν.   


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails