© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014

Η κρυφή ερωτική ζωή του Βασιλιά Γεωργίου Β΄ στην 553η "Ιστορία Εικονογραφημένη"

Πληροφορούμαστε σχετικά από τον ΔΙΟΝΥΣΗ Ν. ΜΟΥΣΜΟΥΤΗ και το ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ του τεύχους

H βασιλεία του Γεωργίου Β’ υπήρξε από τις πιο ταραχώδεις της δυναστείας των Γκλύξμπουργκ. Ο Γεώργιος Β’ ανήλθε στον ελληνικό θρόνο στις 27 Σεπτεμβρίου 1922, διαδεχόμενος τον πατέρα του Κωνσταντίνο Α’. Είχαν προηγηθεί η Μικρασιατική Καταστροφή, το κίνημα της 11ης Σεπτεμβρίου 1922 και η παραίτηση του Κωνσταντίνου. Έπειτα από έναν χρόνο αναγκάστηκε από την επαναστατική κυβέρνηση να εγκαταλείψει την Ελλάδα. Λίγους μήνες αργότερα, με απόφαση της Εθνοσυνέλευσης, κηρύχθηκαν αυτός και ολόκληρη η δυναστεία έκπτωτοι. Επανήλθε ύστερα από το δημοψήφισμα του 1935. Παρά τους δεσμούς του με τη ναζιστική Γερμανία, ο βασιλιάς Γεώργιος ήταν γνωστό ότι έτρεφε φιλοβρετανικά αισθήματα κατά την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Όταν οι Γερμανοί εισέβαλαν στην Αθήνα, μαζί με την κυβέρνηση Τσουδερού έφυγε για την Κρήτη. Όταν καταλήφθηκε και η Κρήτη από τους Γερμανούς, κυβέρνηση και βασιλιάς έφυγαν για το Κάιρο. Και όταν η Ελλάδα απελευθερώθηκε, υποχρεώθηκε να παραμείνει στο εξωτερικό και να δεχθεί την Αντιβασιλεία. Εκθρονίστηκε δύο φορές και επανήλθε στον θρόνο δύο φορές, την τελευταία με το δημοψήφισμα της 1ης Σεπτεμβρίου 1946, σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για τη χώρα, κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου. Το συντριπτικό υπέρ της επανόδου της βασιλείας δημοψήφισμα χαρακτηρίστηκε προϊόν νοθείας, με αποτέλεσμα τον διχασμό του λαού, καθόλου όμως αδικαιολόγητα, όπως προκύπτει από βρετανικές και αμερικανικές πηγές. Στις 10 Μαρτίου 1947 οι ΗΠΑ αναγγέλλουν επισήμως το Δόγμα Τρούμαν για την παροχή οικονομικής βοήθειας προς την Ευρώπη, την Τουρκία και το Ιράν. Τρεις εβδομάδες αργότερα ο βασιλιάς Γεώργιος Β’ πεθαίνει αιφνιδίως από ανακοπή. Εκτός από τις πολιτικές συγκυρίες, η ψυχική επαφή του Γεωργίου με τους υπηκόους του επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό και από την ιδιοσυγκρασία του. Ίσως λόγω της καταγωγής της μητέρας του, βασίλισσας Σοφίας (αδελφής του κάιζερ), ο Γεώργιος ήταν ψυχρός και εσωστρεφής, με αποτέλεσμα να αισθάνεται πιο άνετα στη Βόρεια Ευρώπη παρά στη μεσογειακή Ελλάδα.
Η συμμετοχή της ελληνικής βασιλικής οικογένειας στις πολιτικές εξελίξεις της χώρας μας κατά τη διάρκεια του 19ου  και του 20ού αιώνα έχει μελετηθεί εξονυχιστικά ως σήμερα, ιδιαίτερα κατά την τελευταία 40ετία. Δεν μπορεί να λεχθεί το ίδιο όμως και για την προσωπική ζωή των μελών της, η οποία ουσιαστικά παραμένει άγνωστη στο ευρύ κοινό, παρότι ορισμένες πτυχές της παρουσιάζουν έντονο ενδιαφέρον. Μία από αυτές αφορά και την εν πολλοίς άγνωστη κρυφή ερωτική ζωή του Γεωργίου Β’ με την Αγγλίδα Τζόις Μπρίτεν Τζόουνς, η οποία επρόκειτο να γίνει η αφανής ερωμένη του ως τον θάνατό του.
Η παρουσία της Τζόουνς στο πλευρό του Γεωργίου Β’ υπήρξε τόσο διακριτική, ώστε σήμερα τα ίχνη της να είναι πλέον ιδιαίτερα δυσδιάκριτα. Το γεγονός αυτό προστάτευσε την υστεροφημία της από τις αρνητικές κριτικές τις οποίες έχουν δεχθεί πολλές άλλες ερωμένες ηγεμόνων, με πιο χαρακτηριστική στην πρόσφατη ιστορία την περίπτωση της Γουόλις Σίμπσον, η σχέση της οποίας με τον Βρετανό μονάρχη Εδουάρδο Η’ είχε ως κατάληξη την αναγκαστική παραίτησή του από τον θρόνο. Από την άλλη πλευρά, έχει διατυπωθεί το εύλογο ερώτημα κατά πόσον αυτή η στάση της μπορεί να οφειλόταν σε ενδεχόμενη στράτευσή της από τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες, προκειμένου να ελέγχουν καλύτερα τον Γεώργιο, γεγονός εξάλλου το οποίο θα μπορούσε να εξηγήσει και το διαχρονικό ενδιαφέρον του Φόρεϊν Όφις για τη σχέση της με εκείνον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails