© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Κυριακή 20 Ιουλίου 2014

“Note dei Foghi” / Festa del Redentore Venezia, το μεγαλειώδες καλειδοσκόπιο των πυροτεχνημάτων

 Βενετία, Σαββατοκύριακο 19 και 20 Ιουλίου 2014 
VENEZIA. Un fiume colorato di quasi centomila persone ha inondato ieri Venezia di colori e allegria per la Festa del Redentore. Da 437 anni si ripete il rituale più sentito da tutti i veneziani che, in questa occasione, consolidano il legame con la loro città. Oltre 1.700 imbarcazioni si sono lasciate cullare nel Bacino di San Marco dal pomeriggio in poi, aspettando il tramonto prima di iniziare a banchettare.


Η Festa del Redentore (Γιορτή του Σωτήρος)  είναι ένα από τα φεστιβάλ που κατά κύριο λόγο βιώνουν αισθητά οι Βενετσιάνοι, καθώς συνδυάζει τη θρησκευτική πτυχή με τη λαϊκή ξεφάντωση, προσελκύει μάλιστα χιλιάδες επισκεπτών. Σύμφωνα με πληροφορίες που αντλούμε από το διαδίκτυο, περί τις 100.000 παρακολούθησαν το υπερθέαμα χθες το βράδυ! Μιλάμε για υπερθέαμα, διότι συνδυάζονται οι πολλαπλές αντανακλάσεις των φώτων, παράγοντας ένα καλειδοσκόπιο χρωμάτων με τις σιλουέτες των καμπαναριών, τους τρούλους των εκκλησιών και των γαληνότατων υδάτων. 

Η βενετσιάνικη παράδοση επιτάσσει ότι την ώρα του ηλιοβασιλέματος, τα σκάφη (εκτιμάται ότι χθες συμμετείχαν περί τα 1700), διακοσμημένα με κλαδιά και χρωματιστά μπαλόνια και καλά φωτισμένα, αρχίζουν τον πλου τους, ώσπου συναντώνται όλα στη λεκάνη του Αγίου Μάρκου και στο κανάλι Giudecca. Στα σκάφη οι συμμετέχοντες τρώνε ένα πλούσιο δείπνο με παραδοσιακά βενετσιάνικα πιάτα, σε αναμονή της επίδειξης των πυροτεχνημάτων, η οποία αρχίζει στις 23.30 και διαρκεί μέχρι τα μεσάνυχτα. 

Η παράδοση της Festa del Redentore χρονολογείται από το 1577 και αναθυμάται την απαλλαγή της Βενετίας από τη φοβερή μάστιγα της Πανούκλας, η οποία είχε ενσκήψει μεταξύ των ετών 1575 και 1577. Τότε η σωτηρία τιμήθηκε με την κατασκευή της βασιλικής του Palladio, στο νησί Giudecca. Σήμερα οι εορτασμοί γίνονται κάθε χρόνο το τρίτο σαββατοκύριακο του Ιουλίου και περιλαμβάνουν το θρησκευτικό τελετουργικό, στο οποίο χοροστατεί ο Ρωμαιοκαθολικός ηγέτης του τόπου και επισημότατη λιτανευτική πομπή, ενώ το Σαββατοκύριακο τελειώνει με μια μεγαλειώδη εξόρμηση από γόνδολες. 

Το φωτολεύκωμα που ακολουθεί ερανισθήκαμε από τυχαίους συνδρομητές των social media, οι οποίοι δημοσιοποίησαν χθες βράδυ τη μοναδική αυτή εμπειρία, που βίωσαν: 






















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails