© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

Ο νέος «Πόρφυρας» (Νο 151-152), με σελίδες για τον Μίλτο Σαχτούρη


Στο νέο τεύχος του περιοδικού Πόρφυρας (Νο 151-152, Απρίλης-Σεπτέμβρης 2014), που κυκλοφορεί, τον τόνο δίνουν σελίδες για τον ποιητή Μίλτο Σαχτούρη.
Ειδικότερα, τα κείμενα για τον Μίλτο Σαχτούρη υπογράφουν οι: Σ.Ν. Φιλιππίδης, Άκης Μάντζιος, Σταυρούλα Γ. Τσούπρου, Πάνος Βλαγκόπουλος, Άντρια Λουκαΐδου, Ελένη Στεφανοπούλου, Δημήτρης Μανούκας και Σταματίνα Κατσίβελη-Σιάχου.
Ο Σωτήρης Τριβιζάς παρουσιάζει τον κερκυραίο ποιητή Γιάννη Χονδρογιάννη (1903-1987), από το χωριό Σωκράκι, τον ποιητή που η σχέση του με την ποιήτρια Μαρία Πολυδούρη έχει όλα τα στερεότυπα μιας αμοιβαίας συναισθηματικής σχέσης, ενώ ακολουθεί και ανθολόγιο ποιημάτων του.
Στις άλλες σελίδες, δοκίμια με τις υπογραφές της Γιώτας Τεμπρίδου, του Μάριου-Κυπαρίσση Μώρου και της Δέσποινας Πούλου.
Πεζογραφία, του Γιάννη Πανούση, του Αστέρη Μαυρουδή και της Κατερίνας Χανδρινού.
Ποίηση των: Κώστα Θ. Ριζάκη, Παναγιώτη Βούζη, Λεωνίδα Γαλάζη, Λεωνίδα Μερτύρη και Χρήστου Κολτσίδα.
Στις σελίδες «περίπλους» ένας σύντομος απολογισμός του Ι΄ Διεθνούς Πανιονίου Συνεδρίου, που έλαβε χώρα από 30 Απριλίου έως 4 Μαΐου 2014.
Τις άλλες σελίδες του «περίπλου» (επισημάνσεις, μικρές επιστροφές, κριτική) υπογράφουν οι, Μιλτιάδης Χατζόπουλος, Απόστολος Θηβαίος, Γιώργος Πολ. Παπαδάκης και Λευτέρης Παπαλεοντίου.     
Το επαναλαμβανόμενο κόσμημα στις σελίδες του Πόρφυρα είναι, όπως πάντα, του Σπύρου Αλαμάνου (1947-2011), ενώ τον σχεδιασμό του εξωφύλλου, με έργο του αείμνηστου Γιάννη Καβάσιλα (1927-2012) είχε ο Νίκος Βουργίδης – Studio R.
Σε σχετικό σημείωμα υπογραμμίζεται ότι το περιοδικό ανακάλυψε τον Γιάννη Καβάσιλα στη βαθιά του ηλικία, περισσότερο γνωστό ως ζωγράφο, καθώς μέχρι 80 ετών δεν είχε δημοσιεύσει τίποτε. Ο Πόρφυρας τον τίμησε ως σπουδαίο συγγραφέα, με διάφορα δημοσιεύματα, πρόλαβε δε ο Γιάννης Καβάσιλας να χαρεί και το διήγημά του «Τα άλλα δευτερεύοντα», που δημοσιεύθηκε στο τεύχος 142, προτού καθηλωθεί για να φύγει λίγο αργότερα. Με το έργο του στο εξώφυλλο του παρόντος τεύχους το περιοδικό τον τιμά και ως ζωγράφο.

[Στη φωτογραφία, ο Κερκυραίος ποιητής Γιάννης Χονδρογιάννης (1903-1987)].

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails