© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

Λόγος, μουσική, χορός και συγκίνηση κατά το Δ2 "Αληθώς", το αφιερωμένο στους Δασκάλους

 Κυριακή, 21η Σεπτεμβρίου 2014, στο πλάτωμα της Φανερωμένης Μπανάτου 
















































































Η 2η σύναξη του δ΄ κύκλου «Αληθώς», που πραγματοποιήθηκε το δειλινό της περασμένης Κυριακής (21.9.2014), στο επάνω πλάτωμα της Φανερωμένης Μπανάτου εν Ζακύνθω, τα είχε όλα! Λόγο, μουσική, χορό και κυρίως δάκρυα συγκίνησης!
Τον απουσιάζοντα Μητροπολίτη Ζακύνθου κ. Διονύσιο Δ΄ εκπροσώπησε ο Πρωτοπρεσβύτερος Παναγιώτης Σπουργίτης, Εφημέριος του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Νικολάου των Ξένων, από πλευράς δε πολιτικών αρχόντων παρών ήταν ο νέος Πρόεδρος Μπανάτου κ. Τιμόθεος Ελ. Στραβοπόδης. Στο πλήθος των προσελθόντων διακρίναμε αρκετούς ανθρώπους της Εκπαίδευσης (εν ενεργεία και συνταξιούχους), της Λογοτεχνίας και της Τέχνης.
Η βραδιά ήταν αφιερωμένη στους Δασκάλους εν γένει, για το έργο των οποίων μίλησε εμπεριστατωμένα η φιλόλογος, ερευνήτρια και συγγραφέας κ. Μαρία Ρουκανά-Αμπελά, με θέμα: «Ο ρόλος του δασκάλου στην διαμόρφωση των κοινωνιών, άλλοτε και τώρα». Η διακεκριμένη ομιλήτρια καταχειροκροτήθηκε, διότι με συντομία, εκ βαθέων και εκ πείρας αναφέρθηκε στο πώς ο δάσκαλος καταθέτει διαχρονικά με αυταπάρνηση την ψυχή του στον βωμό της ψυχοπνευματικής μόρφωσης των παιδιών, που τους εμπιστεύονται οι εκάστοτε κοινωνίες, προσφέροντάς του το «ευ ζην»!
Στη συνέχεια ο υπεύθυνος του «Αληθώς», Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας, παρουσίασε συνοπτικά, αλλά με επάρκεια, τον πολυκύμαντο βίο και την ουσιαστική προσφορά στην Εκπαίδευση της παλαίμαχης δασκάλας κ. Αικατερίνη Αβούρη-Κουρτέση, η οποία είναι εξέχουσα προσωπικότητα του Μπανάτου. Στη συνέχεια, της δωρήθηκε από τον π. Σπουργίτη μια εικόνα της Θεομήτορος εκ μέρους του Σεβ. Μητροπολίτου και από τον π. Καποδίστρια της απονεμήθηκε τιμητικό δίπλωμα εκ μέρους του Μορφωτικού Κέντρου. Αμέσως μετά, η τιμηθείσα έλαβε τον λόγο κι ευχαρίστησε δι’ ολίγων κατασυγκινημένη! Όλοι οι παριστάμενοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους μ’ ένα θερμό και παρατεταμένο χειροκρότημα!  
Ακολούθως, ο Πρωτοψάλτης της Ενορίας Μπανάτου και γνωστός καλλιτέχνης της Ζακύνθου κ. Δημήτρης Κάνδηλας, συνοδευόμενος από καλούς συνεργάτες του, αφιέρωσε στην δασκάλα του ορισμένες ποιοτικές μουσικές στιγμές, που έτερψαν όλους!
Η βραδιά έκλεισε με παραδοσιακούς χορούς από μαθητές του Μουσικοχορευτικού Συγκροτήματος «Υακίνθη», του οποίου εκπαιδευτής είναι ο έγκριτος δάσκαλος κ. Νίκος Αρβανιτάκης!
Οι συντελεστές του Μορφωτικού Κέντρου ευχαριστούν για μιαν ακόμη φορά όλους όσοι μόχθησαν, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, για την αρτίωση και αυτής της εκδήλωσής του, αλλά και όσους προσήλθαν, τιμώντας την πολιτισμική προσπάθειά του!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails