© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Κυριακή 24 Μαΐου 2015

Φιλολογικό Μνημόσυνο για τον Ορέστη Αλεξάκη


Την Τετάρτη, 27 Μαΐου 2015 και ώρα 20.00 θα τιμηθεί στην Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών (Μουράγια, Κέρκυρα) η μνήμη ενός εκ των κορυφαίων ποιητών της γενιάς του, του Κερκυραίου ποιητή Ορέστη Αλεξάκη, για τη μακροχρόνια προσφορά του στα γράμματα. Για την προσωπικότητα και το έργο του Ορέστη Αλεξάκη θα μιλήσουν και θα συζητήσουν οι: Δημήτρης Κονιδάρης, Νάσος Μαρτίνος, Περικλής Παγκράτης, Κώστας Σουέρεφ και Σωτήρης Τριβιζάς

O Oρέστης Aλεξάκης γεννήθηκε το 1931 στην Kέρκυρα. Σπούδασε νομικά και άσκησε στην Aθήνα το επάγγελμα του δικηγόρου έως το 1992. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας αυτοεξορίστηκε στη Δυτική Γερμανία. Μετά το 1992 έζησε στην Κέρκυρα και στη Θεσσαλονίκη ενώ μετά εγκαταστάθηκε και πάλι μόνιμα στην Αθήνα. Έγραψε κυρίως ποίηση, παράλληλα όμως ασχολήθηκε με φιλολογικά μελετήματα, δοκίμια και κριτική. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, ισπανικά και σερβικά. Έχει τιμηθεί για την ποίησή του με το βραβείο Nικηφόρου Bρεττάκου. Ανήκει στη δεύτερη μεταπολεμική ποιητική γενιά. Πέθανε στην Αθήνα στις 16 Μαΐου του 2015.

Η πρώτη συλλογή του, η «Περσεφόνη των γυρισμών», είχε εκδοθεί το 1974. Ύστερα από οχτώ χρόνια σιωπής, το 1982, το περιοδικό «Πόρφυρας» εξέδωσε τη δεύτερη συλλογή του, «Οι κόνδορες και το αντιπρανές», με επιλογή ποιημάτων που γράφτηκαν την περίοδο της αυτοεξορίας του, κάτω από την κατάθλιψη των συνθηκών της περιόδου εκείνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails