60 χαρακτηριστικές φωτοστιγμές: Ιωάννης-Πορφύριος Καποδίστριας
Το Μορφωτικό Κέντρο Λόγου «Αληθώς», η πολιτισμική έκφραση της Ιεράς Μητροπόλεως Ζακύνθου, είχε μεγάλη λαϊκή γιορτή, το δειλινό του Σαββάτου, 16 Μαΐου 2015, στο ευρύχωρο και γραφικό αμφιθεατρικό πλάτωμα του ναού της Φανερωμένης Μπανάτου. Ήταν η 9η εκδήλωση του δ΄ κύκλου δράσεών του, τελευταία του λήγοντος ακαδημαϊκού έτους 2014-15 και 36η της ιστορίας του.
Προς τούτο, τη βραδιά άνοιξε ο υπεύθυνος του Κέντρου, Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας, με έναν συνοπτικό απολογισμό του έτους, ευχαριστώντας όσους συμμετείχαν στις εννέα συνάξεις του, καταθέτοντας κάθε φορά την επιστημοσύνη και τις δεξιότητές τους στην κοινή μορφωτική προσπάθεια.
Το κυρίως μέρος της εν λόγω εκδήλωσης ήταν αφιερωμένο στους παραδοσιακούς Χορούς της Ζακύνθου, ευκαιρίας δοθείσης από τη συμπλήρωση 20ετίας ζωής και δράσης στο νησί της Ζακύνθου του Μουσικοχορευτικού Συγκροτήματος «Υακίνθη», το οποίο, υπό την ανύστακτη μέριμνα του εκπαιδευτικού κ. Νίκου Αρβανιτάκη, έχει αναθρέψει μορφωτικά και ψυχαγωγικά -με την έννοια της αγωγής της ψυχής- περισσότερα από 1500 παιδιά του τόπου. Έτσι, οι λαϊκοί ερμηνευτές του «Υακίνθης» έπαιξαν και τραγούδησαν παραδοσιακά άσματα, ενώ πολλές δεκάδες χορευτών όλων των ηλικιών, από τα τμήματα υποδομής έως τους πεπειραμένους ενήλικες, απέδωσαν γνωστούς τοπικούς χορούς, ενθουσιάζοντας τους θεατές, οι οποίοι είχαν κατά εκατοντάδες κατακλύσει από νωρίς το πλάτωμα του Ναού.
Την κεντρική ομιλία, με θέμα «Χορευτικές αναζητήσεις στη Ζάκυνθο», παρουσίασε ο κ. Διονύσιος Κάρδαρης, Δρ Χορολογίας – Αναπληρωτής Καθηγητής Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών – Διευθυντής Τομέα Φυσικής και Πολιτισμικής Αγωγής της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, χρησιμοποιώντας σπάνιο αρχειακό και σύγχρονο εποπτικό υλικό. Αξίζει να επισημανθεί ότι ο κ. Κάρδαρης, ένας σεμνός και έγκριτος επιστήμονας, έχει παρουσιασθεί σε πάμπολλα μέρη της πατρίδας μας κι έχει τιμηθεί από ευάριθμους φορείς, εκτός -δυστυχώς- από τη γενέτειρα Ζάκυνθο. Αυτή, στο «Αληθώς», ήταν η πρώτη παρουσίασή του στο νησί. Γι’ αυτό και ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας, εκ προσώπου του απουσιάζοντος Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄, τίμησε τον κ. Καθηγητή, δωρίζοντάς του μιαν Εικόνα του Αγίου Διονυσίου, προστάτη των απανταχού Ζακυνθίων. Παρόμοια Εικόνα επέδωσε στον κ. Νίκο Αρβανιτάκη, επιβραβεύοντας έτσι -έστω και συμβολικά- την 20ετία της «Υακίνθης».
Οι εκπλήξεις της βραδιάς ήταν δύο: α) Εκτάκτως παρουσιάστηκαν -ευγενώς προσφερθέντες- χορευτές του άλλου εύρωστου και ιστορικού Χορευτικού Συγκροτήματος της Ζακύνθου «Το Φιόρο του Λεβάντε» (σημειωτέον, πρόσφατα συμπλήρωσε πενήντα χρόνια δημιουργικής ύπαρξης), οι οποίοι παρουσίασαν τους ιδιαίτερα απαιτητικούς χορούς «Η Άμοιρη» και «Γιαργη(υ)ττός» ή «Χορός του Θησέα» και β) Ο παλαιός πρωτοχορευτής Μπάμπης Μαρίνος ή Τσάκαλης, μαζί με άλλους έμπειρους χορευτές (π.χ. τον Καθηγητή Διονύση Κάρδαρη, τον Θανάση Λυμούρη, τον Νίκο Αρβανιτάκη) απέδωσαν εκπληκτικά τον λεβαντίνικο συρτό ζακυνθινό χορό, ενθουσιάζοντας το πλήθος των θεατών!
Υπό το χαρμόσυνο και ταυτόχρονα συγκινητικό αυτό κλίμα, ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας, κλείνοντας τη βραδιά, ανέφερε ότι η άνοιξη και μάλιστα η πολιτιστική άνοιξη είναι διαρκής στη Ζάκυνθο, οπότε μπορούμε να ελπίζουμε για την καλή συνέχεια, παρά τα προβλήματα που φύονται τριγύρω μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου