© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015

Ο νέος «Πόρφυρας» (Νο 155) με σελίδες για τον Σπύρο Τζουβέλη

Στο νέο τεύχος του περιοδικού «Πόρφυρας» (Νο 155, Απρίλιος – Ιούνιος 2015), που κυκλοφορεί, τον τόνο δίνουν σελίδες για τον ποιητή και πεζογράφο Σπύρο Τζουβέλη (από μητέρα κερκυραίος [Χλωρίντα Σανσόν, το όνομα της μητέρας του], φιλολογικό ψευδώνυμο του Σπύρου Τζουβελόπουλου, που γεννήθηκε στο Νικηφόρο Δράμας το 1925 και δικηγορούσε στην Αθήνα από το έτος 1953 μέχρι προσφάτως).
Ειδικότερα, τα κείμενα για τον Σπύρο Τζουβέλη υπογράφουν οι: Βέρα Κονιδάρη, Νικολαΐς Πέννα, Θανάσης Παπαθανασόπουλος, Γιάννης Κορίδης, Περικλής Παγκράτης, Δημήτρης Κονιδάρης, Κώστας Σουέρεφ, Σωτήρης Τριβιζάς και Δημήτρης Χρ. Λάππας.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Πόρφυρας αφιερώνει σελίδες του σ’ έναν από τους άξιους δημιουργούς εξαιρετικής εμβέλειας, που ηθελημένα αποσιωπούν την αξία τους. Ένας απ’ αυτούς είναι και ο συγγραφέας Σπύρος Τζουβέλης. Πριν από τρία χρόνια ο Σπύρος Τζουβέλης είχε τιμηθεί επίσης με ειδική εκδήλωση στην Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών (Μουσείο Σολωμού Κέρκυρας), με θέατρο αναλογίου από τα μέλη του θεατρικού εργαστηρίου του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κέρκυρας, βασισμένο στο μονόπρακτό του Συνέδριο στο σκοτάδι (σκηνοθ. Πέτρος Γάλλιας) και ομιλία του Δημήτρη Κονιδάρη.
Στις άλλες σελίδες, δοκίμια με τις υπογραφές της Αφροδίτης Αθανασοπούλου, της Ελένης Παρισιάδου, της Γιώτας Τεμπρίδου, της Κωνσταντίνας Χρυσικοπούλου και του Μάριου-Κυπαρίσση Μώρου.
Πεζογραφία, του Στέλιου Φώκου και της Αντιγόνης Ηλιάδη.
Τις σελίδες του «περίπλου» (επισημάνσεις, μικρές επιστροφές, κριτική) υπογράφουν οι: Αστέρης Μαυρουδής, Γιώργος Πετρόπουλος και Άννα Γρίβα.
Το επαναλαμβανόμενο κόσμημα στις σελίδες του «Πόρφυρα» είναι, όπως πάντα, του Σπύρου Αλαμάνου (1947-2011), ενώ τον σχεδιασμό του εξωφύλλου, με χαρακτικό έργο της Άριας Κομιανού είχε ο Νίκος Βουργίδης – Studio R. Έργα της Άριας Κομιανού έχουν καταχωρηθεί και στις εσωτερικές σελίδες.
Η εργογραφία του Σπύρου Τζουβέλη έχει ως εξής:
α) Ποίηση: «Η άνοιξη των θεών», εκδ. Λογοτεχνική γωνιά, 1959, «Πέμπτη Χορδή», εκδ. Κέδρος, 1974, «Κύκλοι και ημικύκλια», εκδ. Κέδρος, 1982, «Ομοιοκαταληξίες», εκδ. Ιωλκός, 2005, «Συνέδριο στο σκοτάδι» (ποίημα θεατρικό), Σποραδικά, σειρά φυλλαδίων εκτός εμπορίου, 2007, «Ποιήματα 1959-2006» (συγκεντρωτική έκδοση), εκδ. Ιωλκός, 2007.
β) Πεζογραφία: «Το ναρκοπέδιο», Εκδόσεις των Φίλων, 1992, και εκδ. Κέδρος, 2013, «Το σκοτεινό αίνιγμα», εκδ. Καστανιώτη, 2014.
γ) Δοκίμια: «Ταξίδι στην Ιστορία με τον Καβάφη», εκδ. Καστανιώτη, 1998.
δ) Μαρτυρία: «Μέρες και νύχτες του Δεκέμβρη», εκδ. Καστανιώτη, 2003.
ε) Μεταφράσεις: «Απολλιναίρ» (ποιήματα), εκδ. Ιωλκός, 1972, και εκδ. Καστανιώτη, 1999, «Πωλ Ελυάρ» (ποιήματα), εκδ. Ιωλκός, 2003.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails