© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016

Αφιέρωμα στην «Υπόθεση των Αεροπόρων» [«Ιστορία Εικονογραφημένη», τευχ. 573]

Γράφει ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ Ν. ΜΟΥΣΜΟΥΤΗΣ μες από το ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

Η «Υπόθεση των Αεροπόρων» αποτελεί μια από τις πιο μελανές σελίδες της στρατιωτικής και πολιτικής ιστορίας της χώρας μας. Με την ονομασία αυτή έμεινε στην ιστορία η δικαστική περιπέτεια στελεχών της Πολεμικής Αεροπορίας και πολιτών, τα πρώτα μετεμφυλιακά χρόνια. Κατηγορήθηκαν για δολιοφθορά και κομμουνιστική συνωμοσία. Ήταν μια «ψυχροπολεμικού» τύπου σκευωρία του μετεμφυλιακού καθεστώτος, για να εξουδετερωθούν οι  προθέσεις του «συνοδοιπόρου» πρωθυπουργού Νικόλαου Πλαστήρα που επιθυμούσε τον κατευνασμό των πολιτικών παθών και τη δημοκρατική ανοικοδόμηση της ρημαγμένης χώρας. Για την εφαρμογή της συνέβαλαν αποφασιστικά οι υπερατλαντικοί σύμμαχοι (λόγω του πολέμου της Κορέας), η ακροδεξιά οργάνωση Ιερός Δεσμός Ελλήνων Αξιωματικών (ΙΔΕΑ), αλλά και η αυτοκαταστροφική πολιτική του ηττημένου ηγέτη του ΚΚΕ, Νίκου Ζαχαριάδη.  

Στις 13 Σεπτεμβρίου 1951, τέσσερις μέρες μετά τις εκλογές που έφεραν στην πρωθυπουργία τον στρατηγό Νικόλαο Πλαστήρα, στη Σχολή Ικάρων συνέβη ένα ατύχημα σε εκπαιδευτικό αεροπλάνο τύπου Χάρβαρντ. Λίγες μέρες αργότερα, σε αίθουσα της σχολής βρέθηκε γραμμένο στον τοίχο σύνθημα υπέρ του ΚΚΕ. Τα γεγονότα αυτά συσχετίζονται και στις 30 Δεκεμβρίου ο αρχηγός του ΓΕΑ αντιπτέραρχος Εμμανουήλ Κελαϊδής διατάσσει ένορκο προανάκριση για «ενδείξεις δολιοφθοράς σε πολεμικό αεροσκάφος της Σχολής Αεροπορίας». Η «Υπόθεση των Αεροπόρων»  θα γίνει  πρωτοσέλιδο τον Απρίλιο του 1952, αμέσως μετά την εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη και των συντρόφων του για κατασκοπεία υπέρ του παράνομου ΚΚΕ. Το σκηνικό ήταν κατάλληλο για κάποιους ακραίους αντικομμουνιστικούς κύκλους να ξεκαθαρίσουν τις σχέσεις τους με τα φιλελεύθερα στοιχεία της Αεροπορίας. Ο Τύπος της Δεξιάς, θα κατακλυσθεί από πληθώρα δημοσιευμάτων «για την ανακαλυφθείσα κομμουνιστική δράση στην Αεροπορία». Πιο ευφάνταστες γραφίδες κάνουν λόγο και για καταρρίψεις αεροσκαφών από τους συνωμότες.

Στις 10 Ιουλίου 1952 εκδίδεται το παραπεμπτικό βούλευμα, με το οποίο οδηγούνται στο εδώλιο του Αεροδικείου 19 άτομα. Κατά το βούλευμα, οι κατηγορούμενοι είχαν συμπήξει οργάνωση, που δρούσε από το 1950 και εκτελούσε εντολές της ηγεσίας του ΚΚΕ. Η «Δίκη των Αεροπόρων» άρχισε στις 22 Αυγούστου 1952 και ολοκληρώθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου. Το δικαστήριο πείσθηκε για την ενοχή τους και επέβαλε την ποινή του θανάτου στον σμηναγό Παναγουλάκη και τον υποσμηναγό Θεοδωρίδη. Σε τέσσερις κατηγορουμένους επέβαλε ισόβια, σε δύο εικοσαετή κάθειρξη, σε δύο δεκαετή κάθειρξη, ενώ οι υπόλοιποι κηρύχθηκαν αθώοι.

Το αξιοπερίεργο όμως είναι ότι ενώ παράλληλα εκκρεμούσαν σωρείες μηνύσεων των Αεροπόρων κατά των σκευωρών και βασανιστών τους, οι μηνύσεις αυτές ουδέποτε εκδικάστηκαν και τούτο διότι στην χορηγηθείσα αμνηστία μνημονεύονταν τα "διαπραχθέντα αδικήματα" της περιόδου αυτής όπως ψευδορκίας, απόκρυψης αλήθειας, υποκίνηση σε ψευδορκία, ψευδούς καταμήνυσης, ψευδούς ενοχοποίησης δι΄ υποβολής αλλοιώσεως ή απόκρυψης αποδεικτικού μέσου, χρήση εκβιασμού, απόκρυψη εγγράφων κ.λπ. με συνέπεια θύτες και θύματα να αμνηστευτούν.

Η «Υπόθεση των Αεροπόρων» υπήρξε μια μεγάλη παράσταση του Μακαρθισμού στην Ελλάδα, μια σκευωρία υπερπαραγωγή με «ελεγχόμενες» δίκες όπου στρατιωτικοί κατηγόρησαν αθώους συναδέλφους τους ως προδότες κομμουνιστές κατασκόπους και τους οδήγησαν σε οδυνηρές προσωπικές και οικογενειακές περιπέτειες.

Ο φάκελος της υπόθεσης έκλεισε τον Νοέμβριο του 1955, όταν η κυβέρνηση Καραμανλή χορήγησε αμνηστία στους καταδικασθέντες, αλλά και στους σκευωρούς. Ουσιαστικά η τιμή των θυμάτων της σκευωρίας αποκαταστάθηκε τον Ιούνιο του 1983. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails