© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Τρίτη 15 Μαρτίου 2016

Ο Λόγγος του Κομούτου στο Ακρωτήρι Ζακύνθου

Εξερευνά και παρουσιάζει η ΜΑΡΙΑ ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΙΤΗ-ΚΟΝΤΟΝΗ
































Μια προηγούμενη Κυριακή μεσημέρι, ο δρόμος με έφερε στον Λόγγο του Κομούτου στο Ακρωτήρι. Περιπλανήθηκα μέσα στην πλούσια βλάστηση που -δυστυχώς- με εμπόδιζε να περιηγηθώ μέσα στις αρχιτεκτονημένες αλέες. Έψαχνα να βρω, τα τείχη, τους πύργους και τα διάφορα οικήματα που αποτελούσαν το σημαντικό αυτό αμυντικό έρεισμα του Ακρωτηριού. Πράγματι παντού υπάρχουν τείχη όχι πάντα αναλειματικά! Με παραξένεψε μάλιστα ένα μονοπάτι που δεξιά, αριστερά περικλείεται με τείχη!

Έψαξα να βρω τα τέσσερα πηγάδια, που αναφέρει ο Λουδοβίκος Σαλβατόρ, στο έργο του Ζάντε, αλλά ήταν αδύνατον... Χάθηκαν οι φιλιατροί τους μαζί με τα βάζα από την Μάλτα που στόλιζαν τους κήπους! Κάποια απομεινάρια εντόπισα, όπως το τεράστιο μονολίθαρο, του ελαιοτριβείου που υπήρχε κάποτε, την βάση της τσιπουρίας λίγο πιο πέρα, χωρίς λινό φυσικά, λίθινα σκαλοπάτια σε μια γωνιά όλα μαζί, ένα μεγάλο πέτρινο πιθάρι λιμπί, όπως το λέμε στην ντοπιολαλιά.

Ο Ντίνος Κονόμος στο έργο του “Ύπαιθρος χώρα” μας πληροφορεί ότι εσώζετο στο Λόγγο μέχρι τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο ένας αμυντικός Πύργος, τον οποίον γκρέμισε ο Ιταλικός Στρατός Κατοχής και χρησιμοποίησε το πέτρινο υλικό του για το χτίσιμο ενός οχυρού στου Τσιλιβή. Και μάλιστα αναφέρει πως έτσι χάθηκε ένα σπάνιο μεσαιωνικό μνημείο της Ζακύνθου!

Στην ανατολική πλευρά του λόγγου, μου υπέδειξε η φίλη μου Μαρία Μακρυπόδη, την οποία ευχαριστώ και από εδώ που με συνόδευσε, μια κατασκευή, την οποία χαρακτήρισε ως καταφύγιο, αν κι εγώ νομίζω πως είναι κάτι σημαντικότερο και πρέπει να μελετηθεί. Έχει μόνο μια μικρή είσοδο κτισμένη με τούβλα μπατικά που οδηγεί σε έναν χώρο που η οροφή του είναι θολωτή, οι περιμετρικοί τοίχοι είναι λίθινοι και μια λίθινη μικρή σκάλα οδηγεί εξωτερικά στο πάνω επίπεδο.

Τελειώνοντας, δεν μπορώ να μην κάνω μια αναφορά στην πλούσια βλάστηση, στα πανύψηλα κυπαρίσσια τα φυτεμένα σε διπλή σειρά, στις κουκουναριές με τον πανέμορφο θόλο, στις καστανιές, τα πεύκα, τις βελανιδιές, τους τεράστιους ευκάλυπτους και στα ταπεινά αρωματικά κρινάκια που φυτρώνουν παντού! Πραγματικά ένας πανέμορφος τόπος!

ΛΕΖΑΝΤΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ
Φωτογραφία 1. Μονολίθαρο
Φωτογραφία 2. Μονολίθαρο
Φωτογραφία 3. Η βλάστηση που σκεπάζει τα έργα των ανθρώπων.
Φωτογραφία 4. Η βάση της τσιπουρίας σκεπασμένη με βρύα.
Φωτογραφία 5. Το λίθινο λιμπί
Φωτογραφία 6. Κατεστραμμένη σκάλα στον κήπο
Φωτογραφία 7. Το στηθαίο της σκάλας
Φωτογραφία 8. Λίθινες πλάκες που οριοθετούσαν τα παρτέρια
Φωτογραφία 9. Ένα από τα μονοπάτια
Φωτογραφία 10. Το χαμένο πορτόνι του μονοπατιού
Φωτογραφία 11. Ένας από τους πολλούς τοίχους του Λόγγου
Φωτογραφία 12. O Θόλος της κουκουναριάς
Φωτογραφία 13. Κουκουναριά
Φωτογραφία 14. Κυπαρίσσια σε διπλή σειρά
Φωτογραφία 15. Κατασκευή στην άκρη του Λόγγου
Φωτογραφία 16. Το εσωτερικό της

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails