© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

"Ο Κρητικός" του Διονυσίου Σολωμού έρχεται στη Ζάκυνθο (16.4.2016, 8 μ.μ.)


Φόρο τιμής στον εθνικό ποιητή Διονύσιο Σολωμό θα αποτίσει ο Δήμος Ζακύνθου (Επιτροπή Πολιτιστικής Ανάπτυξης) και για αυτόν τον σκοπό το Σάββατο 16 Απριλίου και ώρα 8 το βράδυ θα ανέβει, στη θεατρική σκηνή Σαρακηνάδου, η θεατρική παράσταση "Ο Κρητικός", σε σκηνοθεσία Μάριου Ιορδάνου. Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους.

Η συγκεκριμένη παράσταση έκανε πρεμιέρα την 1η Απριλίου στον Καθεδρικό Ναό της Ζυρίχης, ενώ στις 5 Απριλίου παρουσιάστηκε στην αίθουσα καλλιτεχνών του Μονάχου.

Πρόκειται για ένα από τα αριστουργήματα του εθνικού ποιητή της Ελλάδας, Διονύσιου Σολωμού, που ανεβαίνει για πρώτη φορά στο θέατρο σε σκηνοθεσία Μάριου Ιορδάνου και θεατρική διασκευή Σοφίας Καζαντζιάν.

Το ποίημα «Ο Κρητικός» συναντά επί σκηνής και άλλα αριστουργήματα της ελληνικής και παγκόσμιας λογοτεχνίας, όπως οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι, ο Ερωτόκριτος, η Ερωφίλη, η Οδύσσεια, ο Φάουστ, ο Ματωμένος Γάμος και η Θεία Κωμωδία.

Μέσα από τον «Κρητικό», ο σκηνοθέτης επιθυμεί να μας δώσει μία αλληγορία για το ταξίδι της ζωής, το ανυπέρβλητο του έρωτα, τη μη αποδοχή της απώλειας, την προσφυγιά. Η παράσταση αποτελεί ένα μεταφυσικό ύμνο στον έρωτα διατηρώντας τα ιστορικά στοιχεία αλλά και την ιδιαίτερη τεχνική του Δ. Σολωμού να μεταβαίνει στα χρονικά επίπεδα, ρεαλιστικά και μη.

Υπόθεση: Μετά την Κρητική Επανάσταση, όσοι επιβίωσαν επιβιβάστηκαν σε πλοία για να σωθούν. Οι Τούρκοι όμως πυρπόλησαν και βούλιαξαν τα πλοία τους και οι περισσότεροι χάθηκαν στη θάλασσα. Η ιστορία βρίσκει έναν Κρητικό ναυαγό στη μέση του άγριου πελάγους να προσπαθεί να βρει στεριά έχοντας στα χέρια του την αγαπημένη του. Θα αντιμετωπίσει φυσικά και μεταφυσικά στοιχεία, το θάνατο και τέλος τον ίδιο του τον εαυτό. 

Παίζουν ο Μάριος Ιορδάνου, η Σοφία Καζαντζιάν, και ο Βαλεντίνο Βαλάσης.

Στην παράσταση θα συμμετέχουν παιδιά της Ε' και Στ' τάξης του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ζακύνθου, και οι κάτωθι μουσικοί:
Θεόδωρος Λειβαδάς
Μαντολίνο - Τραγούδι
Διονύσιος Κωστής
Ακορντεόν
Κώστας Μυλωνάς
Κιθάρα - Τραγούδι
Διονύσιος Παρασκευόπουλος
Τραγούδι
Κείμενο παρουσίασης
Διονύσιος Σέρρας Λογοτέχνης-Ποιητής
Χορευτικό τμήμα Πολιτιστικού συλλόγου "Μανώλιες"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails