Το αδιαχώρητο έγινε, κατά το ανοιξιάτικο εσπέρας της Κυριακής Ε΄ των Νηστειών, 17ης Απριλίου 2016, στον Ναό της Παναγούλας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Πλήθος κόσμου συνέρρευσε από νωρίς, για να παρακολουθήσει τη Μεγαλοβδομαδιάτικη Συναυλία του Κέντρου, η οποία ήταν αφιερωμένη στα Άχραντα Πάθη, ενόψει της επικείμενης λειτουργικής αναπαράστασης τους. Η βραδιά έφερε τον γενικό τίτλο «Δος μοι τούτον τον ξένον...», παραπέμποντας στο Θείο Δράμα, αλλά και στα σύγχρονα δράματα, που εξελίσσονται ολοένα στον σύγχρονο κόσμο.
Επικεφαλής του κόσμου ήταν οι Σεβ. Μητροπολίτες Δωδώνης κ. Χρυσόστομος και Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄, πάμπολλοι Ιερείς της Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου και ο Πρόεδρος Μπανάτου κ. Τιμόθεος Ελ. Στραβοπόδης.
Ομιλητής ήταν ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄, ο οποίος ανέπτυξε, με σαφήνεια και πειστικότητα, το επίκαιρο θέμα: «Πώς από τα δοξαστικά “Ωσαννά” φθάσαμε στα εγκληματικά “Άρον, άρον, σταύρωσον αυτόν”». Μεταξύ πολλών άλλων τόνισε:
«Το ανθρώπινο γένος στάθηκε εξ αρχής αγνώμον προς τον Δημιουργό του. Η παράβαση της εντολής του Θεού από τον Αδάμ και την Εύα, η συνακόλουθη έξοδός τους από τον Παράδεισο και η μετάβαση από την αιώνια χαρά και αφθαρσία στην οδύνη της φθοράς και τον θάνατο δεν είχε ως αιτίες μόνον την υπερηφάνεια και την περιέργεια των πρωτοπλάστων να γευθούν τον απαγορευμένο καρπό, αλλά ήταν καρπός και της ελλείψεως ευγνωμοσύνης προς τον Κύριο και Θεό του Παντός για όλα όσα μέχρι τότε είχε χαρίσει σε αυτούς.
[...]
Γύρω από Αυτόν ο κόσμος συγκεντρωνόταν σαν το μελίσσι να ακούσει την διδασκαλία Του, να βιώσει την θεραπεία Του, να δει την θαυματουργία Του. Ο απλός λαός αναφωνούσε ότι ουδείς μέχρι τότε είχε εμφανιστεί με την δύναμη του Ιησού. Εκείνος όμως δεν συγκινείται από αναφωνήσεις και συναισθήματα ενθουσιασμού. Είχε έλθει για συγκεκριμένη αποστολή στον κόσμο, την οποία έπρεπε να εκπληρώσει στο ακέραιο. Γνώριζε πολύ καλά ότι οι εκδηλώσεις λατρείας μεγάλου μέρους του λαού προς το πρόσωπό του ήταν αυθόρμητες, αλλά δεν είχαν ρίζες βαθιές.
[...] o Εσταυρωμένος Υιός και Λόγος του Θεού Πατρός γνώριζε εν Αγίω Πνεύματι ότι η αγνωμοσύνη εξεδίωξε τον άνθρωπο από τον Παράδεισο. Εξίσου προεγνώριζε ότι η ίδια αγνωμοσύνη θα οδηγούσε πάλι τον άνθρωπο στον Παράδεισο μέσα από τον δικό του Σταυρικό θάνατο. Και όμως το δέχτηκε. Και ερωτώμεθα: έχουμε ποτέ σκεφθεί, εάν ο Χριστός ζούσε στις ημέρες μας, πώς εμείς θα του φερόμαστε; Ένα είναι βέβαιο πάντως, ότι κι εμείς κάθε ημέρα τον πληγώνουμε με τις πράξεις μας. Εκουσίως συσταυρούται σε κάθε μας πτώση και εν αγαλλιάσει συνεγείρεται μαζί μας σε κάθε μας πνευματική ανάσταση. [...]»
Αμέσως μετά, το υπερ20μελές σχήμα Ψαλτών Εκκλησιαστικό Αναλόγιο «Θ. Κουρκουμέλης-Κοθρής», με Μαέστρο τον κ. Παναγιώτη Μαρίνο, απέδωσε κατανυκτικούς και πολυαγαπημένους ύμνους και ιερά κείμενα της Μεγάλης Εβδομάδας, κατά το ζακύνθιο και το βυζαντινό μουσικό ύφος. Σημειωτέον, ο λαός της Ζακύνθου εκτιμά ιδιαιτέρως την πολύχρονη και αφιλοκερδή προσφορά του κ. Μαρίνου και των συνεργατών του στα ιεροψαλτικά δρώμενα του νησιού μας, κυρίως δε για την αθόρυβη υπηρέτηση του τοπικού μουσικού ιδιώματος, επιμένοντας μάλιστα πλέον στο παλαιότερο ζακύνθιο ύφος του ψάλλειν. Γι' αυτό ακριβώς και κατά τη συγκεκριμένη βραδιά, οι πολυπληθείς Ζακυνθινοί σύσσωμοι καταχειροκρότησαν τους άξιους Χορωδούς και τον σεμνό Μαέστρο, επιβραβεύοντας έτσι το υπέροχο έργο τους.
Μετά τη Συναυλία, μέσα στο ενθουσιαστικό κλίμα που επικρατούσε, τον λόγο έλαβε ο Σεβ. Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, ο οποίος εξέφρασε πατρικές ευχές για τη Μεγάλη Βδομάδα και την Ανάσταση του Κυρίου συγχαίροντας εκ μέρους όλων τους συντελεστές της τόσο επιτυχημένης βραδιάς!
Οι υπεύθυνοι του Κέντρου Λόγου «Αληθώς» ευχαριστούν από αυτή τη θέση όσους στηρίζουν τις δράσεις του, κυρίως με την θερμή παρουσία τους, δεδομένου ότι απ' αρχής της ιστορίας του έχουν πραγματοποιηθεί ήδη σαρανταπέντε (45) εκδηλώσεις πνευματικής ποιότητας! Με άλλα λόγια, έκλεισε ο ε΄ κύκλος του και έπεται συνέχεια!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου