© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016

«Το φαινόμενο της εξαφάνισης γλωσσών». Ομιλία στην Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών


Την Τρίτη 7 Ιουνίου 2016 στις 20:00 μ.μ. στην Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών (Μουσείο Σολωμού Κέρκυρας), σε συνεργασία με το  εργαστήριο «Γλώσσα και Πολιτική» του Τμήματος Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου, θα μιλήσει ο καθηγητής (Σορβόνη V) κ. Χρήστος Κλαίρης, με θέμα: «Το φαινόμενο της εξαφάνισης γλωσσών». Στο πλαίσιο της ομιλίας θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του Κουστώ “La vie au Bout du Monde” (Η ζωή στην άκρη του κόσμου).

Ο κ. Χρήστος Κλαίρης γεννήθηκε το 1941 στην Κωνσταντινούπολη. Απόφοιτος της Μεγάλης του Γένους Σχολής, σπούδασε ελληνική φιλολογία στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και γενική γλωσσολογία στη Σορβόνη. Σήμερα είναι τακτικός καθηγητής γενικής γλωσσολογίας στη Σορβόνη, στο Πανεπιστήμιο Rene Descartes-Paris V, όπου διδάσκει από το 1978. Δίδαξε ελληνικά και γενική γλωσσολογία στη Χιλή (1970-1976). Οι έρευνες του πάνω στις γλώσσες της Παταγονίας και της Γης του Πυρός τον οδήγησαν το 1972 στην ίδρυση του Κέντρου Έρευνας Ιθαγενών Γλωσσών στο Καθολικό Πανεπιστήμιο του Valparaiso, το οποίο και διεύθυνε μέχρι το κλείσιμο του μετά το πραξικόπημα στη Χιλή. Τις έρευνές του για τις γλώσσες που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν τις συνεχίζει από τη Γαλλία, με ποικίλες συνεργασίες.    Οι πολυάριθμες δημοσιεύσεις του πραγματεύονται κυρίως θέματα θεωρητικής γλωσσολογίας, περιγραφής γλωσσών και εθνογλωσσολογίας. Οι μελέτες του γύρω από τη σύγχρονη ελληνική γλώσσα είχαν σαν αποτέλεσμα να εκδώσει, μαζί με τον καθηγητή Γεώργιο Μπαμπινιώτη, τη «Γραμματική της Νέας Ελληνικής, Δομολειτουργική – Επικοινωνιακή» (Ελληνικά Γράμματα, 2005).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails