© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Δευτέρα 11 Ιουλίου 2016

1948, η πρώτη αεροπειρατεία στην Ελλάδα. Αφιέρωμα στην "Ιστορία Εικονογραφημένη" (τευχ. 577)

Μας πληροφορεί σχετικά ο συνεργάτης μας ΔΙΟΝΥΣΗΣ Ν. ΜΟΥΣΜΟΥΤΗΣ μες από το ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

Τον Σεπτέμβριο του 1948 καθώς ο Εμφύλιος Πόλεμος εισερχόταν στον τρίτο χρόνο του έγινε η πρώτη αεροπειρατεία στην Ελλάδα, με δράστες έξι νέους από τη Θεσσαλονίκη, όλοι μέλη αστικών οικογενειών, που ωστόσο ανήκαν ιδεολογικά στον χώρο της Αριστεράς. Η παράτολμη και πρωτοφανής για την εποχή ενέργειά τους, προκάλεσε ζωηρή αίσθηση και πολιτικούς τριγμούς, ενώ οδήγησε και στην αυστηροποίηση των μέτρων ασφαλείας στις αεροπορικές πτήσεις.

Το σχέδιό τους εκτελέστηκε την Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου. Κατά τη διάρκεια της πτήσης και ενώ το αεροπλάνο βρίσκονταν πάνω από τη Σκύρο, τέσσερις από τους νεαρούς εισέβαλαν στο πιλοτήριο και απαίτησαν από τον πιλότο να αλλάξει προορισμό και να προσγειώσει το σκάφος στο Βελιγράδι. Όπως ήταν φυσικό, η είδηση της αεροπειρατείας κινητοποίησε άμεσα τόσο την πολιτική και τη στρατιωτική ηγεσία όσο και τις διωκτικές Αρχές, κυρίως λόγω του γεγονότος ότι το αεροπλάνο είχε «απαχθεί» από «συμμορίτες» που το είχαν οδηγήσει σε σοσιαλιστική χώρα.

Η μεγάλη εντύπωση που προκάλεσε η είδηση στην κοινή γνώμη αποτυπώνεται στα δημοσιεύματα που κατέκλυσαν τις σελίδες των εφημερίδων τις επόμενες ημέρες. Η εφημερίδα Η Βραδυνή σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της στις 13 Σεπτεμβρίου με τίτλο «Γκαγκστερικά και μυστηριώδη γεγονότα εις ένα εν πτήσει αεροπλάνον της Τ.Α.Ε.» περιέγραφε τους δράστες ως «γκάγκστερς», ενώ την ίδια ημέρα Τα Νέα είχαν ως κύριο τίτλο: «Εξ νεαροί κομμουνισταί εξηνάγκασαν υπό την απειλήν περιστρόφων τον πιλότον αεροπλάνου της Τ.Α.Ε. να τους οδηγήση εις Γιουγκοσλαβίαν». Παράλληλα, είδαν το φως ευφάνταστα σενάρια (όπως, π.χ., ότι κατά τη διάρκεια της πτήσης δόθηκε μάχη «σώμα με σώμα» με νεκρούς και τραυματίες ή ότι οι δράστες κατέλαβαν το αεροπλάνο για να το χρησιμοποιήσει ο ΔΣΕ ως… βομβαρδιστικό), καθώς και πολλές γελοιογραφίες και ευθυμογραφήματα, στα περισσότερα από τα οποία πρωταγωνιστούσε ο… σουγιάς των αεροπειρατών.

Στο γεγονός αναφέρθηκε και ο διεθνής Τύπος, ο οποίος σε αναλυτικά δημοσιεύματα εκδήλωνε την κατάπληξή του για την ενέργεια των έξι νεαρών και παρουσίαζε την πολιτική διάσταση της υπόθεσης, ενώ ειδικότερα το επίσημο γιουγκοσλαβικό πρακτορείο ειδήσεων σε σχετικό του τηλεγράφημα, στις 13 Σεπτεμβρίου, σημείωνε ότι «οι εξ νέοι εδήλωσαν ότι είχαν αναγκασθή να φύγουν από την Ελλάδα εξαιτίας της μοναρχοφασιστικής τρομοκρατίας».

Για πολλά χρόνια η αεροπειρατεία στο αεροσκάφος της ΤΑΕ από τους έξι επονίτες εθεωρείτο εσφαλμένα ως η πρώτη του είδους της στον κόσμο. Ωστόσο, η πρώτη σε στρατιωτικό αεροπλάνο έχει καταγραφεί το 1931 στο Περού, ενώ η πρώτη σε πολιτική πτήση στη Ρουμανία, τον Ιούλιο του 1947. Σε κάθε περίπτωση, η αεροπειρατεία στην ΤΑΕ συγκαταλέγεται μεταξύ των πρώτων διεθνώς, ενώ αναμφισβήτητα αποτελεί ένα από χαρακτηριστικότερα επεισόδια της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας και ειδικότερα του Εμφυλίου Πολέμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails