© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

Ο Ιερός Λόχος, οι Έλληνες Κομάντος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, στην "Ιστορία Εικονογραφημένη" (Νο 580)

Μας πληροφορεί σχετικά μες από το Σημείωμα της Σύνταξης ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ Ν. ΜΟΥΣΜΟΥΤΗΣ

Ο Ιερός Λόχος έκανε την πρώτη επίσημη εμφάνισή του στις 6 Σεπτεμβρίου 1942 με την ονομασία Λόχος Επιλέκτων Αθανάτων. Η δημιουργία του οφειλόταν σε ποικίλους παράγοντες, με κυριότερο τη μεγάλη παρουσία αξιωματικών (μόνιμων και έφεδρων) στη Μέση Ανατολή, για την αξιοποίηση των οποίων δεν υπήρχαν ανάλογες διαθέσιμες μονάδες. Παράλληλα, την ίδια περίοδο είχε καταστεί επιτακτική η ανάγκη της συγκρότησης ενός σώματος που θα ήταν αφοσιωμένο αποκλειστικά στη συμμετοχή σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, χωρίς ανάμειξη στις πολιτικές διεργασίες που βρίσκονταν διαρκώς σε εξέλιξη στις τάξεις των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων (δεξιοί εναντίον αριστερών, απότακτοι του βενιζελικού κινήματος του 1935 εναντίον βασιλοφρόνων κ.ο.κ.), οι οποίες μείωναν τη μαχητική τους ικανότητα καθιστώντας τις αναξιόπιστες στα μάτια των Συμμάχων.
Ο Ιερός Λόχος επανδρωνόταν εξ ολοκλήρου από Έλληνες αξιωματικούς και των τριών Όπλων, της τότε Βασιλικής Χωροφυλακής, αλλά και από μαθητές της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων – υπό τις εντολές του συνταγματάρχη Χριστόδουλου Τσιγάντε, απότακτου βενιζελικού αξιωματικού του Κινήματος του 1935. Ο Τσιγάντες μετονόμασε τη μονάδα σε Ιερό Λόχο, όπως λεγόταν κατά την αρχαιότητα ο Ιερός Λόχος των Θηβαίων αλλά και ο Ιερός Λόχος της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Πολέμησε στο πλευρό της βρετανικής ταξιαρχίας SAS στην έρημο της Λιβύης και στο Αιγαίο,  καθώς επίσης και με τις ελεύθερες γαλλικές δυνάμεις στην Τυνησία. Στη συνέχεια υπό τον διοικητή της μεραρχίας των Νεοζηλανδών στρατηγό Φρέιμπεργκ και, τέλος, υπό τον Άγγλο ταξίαρχο Τόριμπουλ, διοικητή της Βρετανικής Ταξιαρχίας Καταδρομών, συμμετείχε σε επιχειρήσεις εκκαθαριστικές και απελευθέρωσης νήσων του Αιγαίου. Γενικά ο Ιερός Λόχος δραστηριοποιήθηκε κυρίως σε επιχειρήσεις καταδρομικές και εκκαθαριστικές με αξιόλογα αποτελέσματα, τόσο στη Βόρειο Αφρική όσο και ιδιαίτερα στο Αιγαίο. Διαλύθηκε τον Αύγουστο του 1945, ενώ αποτέλεσε τον πρόδρομο των σύγχρονων ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων.
          Οι απώλειες του Ιερού Λόχου, από την εποχή της συγκρότησής του έως το τέλος των επιχειρήσεών του στη Δωδεκάνησο, ανήλθαν σε 25 νεκρούς (16 αξιωματικούς, 9 οπλίτες), 56 τραυματισθέντες (28 αξιωματικούς, 28 οπλίτες), τρεις εξαφανισθέντες και 29 αιχμαλώτους. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails