© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016

Ο «Πόρφυρας», Νο 161, με σελίδες για τη Μάρω Δούκα


Στο νέο τεύχος του περιοδικού «Πόρφυρας» (Νο 161, Οκτ.-Δεκ. 2016), που κυκλοφορεί, τον ειδικότερο τόνο δίνουν σελίδες για την πεζογράφο Μάρω Δούκα.

Ειδικότερα, τα κείμενα για τη Μάρω Δούκα υπογράφουν οι: Γιάννης Δημητρακάκης, Αθανασία Παπαγεωργίου, Γιάννης Παρίσης, Δημήτρης Κόκορης, Μιχάλης Κεμεντζετσίδης, Μαρία Κρασούλη, Νίκος Κοσκινάς, Αντωνία Κοσένα, Αργυρώ Λουλαδάκη, Κώστας Σουέρεφ, Μαρίνα Αρετάκη, Βασίλης Λέτσιος και Εύα Γανίδου.

Στις αρχικές σελίδες, ένα ποίημα του Γιάννη Δάλλα και μεταγραφή των τριών πρώτων κεφαλαίων του «Εκκλησιαστή» (από τη μετάφραση των Ο΄).

Στις άλλες σελίδες, δοκίμια με τις υπογραφές της Μιχαήλας Ιατρού-Καραμπίνη (για τον κύκλο των ξεχασμένων θαυμαστών του Καβάφη στην Οξφόρδη), της Κωστούλας Καλούδη (για τη δουλειά του σκηνοθέτη Τώνη Λυκουρέση) και της Μαρίνας Γρηγοροπούλου (για το ολοκαύτωμα στην παιδική και νεανική λογοτεχνία).

Πεζογραφία, Νάκης Σκορδίλης, Δήμος Α. Καρατζόγλου και Κατερίνα Παναγιωτοπούλου.

Ποίηση, Κώστας Θ. Ριζάκης, Έλσα Κορνέτη, Γιάννης Πανούσης, Κωνσταντίνος Κομιανός και Αλεξάνδρα Βερύκοκου.

Τις σελίδες του «περίπλου» (επισημάνσεις, μικρές επιστροφές, κριτική) υπογράφουν οι: Ευριπίδης Κλεόπας, Ζάμπια Αγριμάκη, Χρίστος Παπαγεωργίου και Παναγιώτης Βούζης.

Το επαναλαμβανόμενο κόσμημα στις σελίδες του «Πόρφυρα» είναι, όπως πάντα, του Σπύρου Αλαμάνου (1947-2011), ενώ τον σχεδιασμό του εξωφύλλου, με εικαστικό έργο της Άσπας Μικάλεφ είχε ο Νίκος Βουργίδης – (Studio R). Έργα της Άσπας Μικάλεφ έχουν καταχωρηθεί και στις εσωτερικές σελίδες.

Από το πρωτοσέλιδο σημείωμα της σύνταξης, που αυτή τη φορά έχει τίτλο «“Συμπτώματα” βιβλίου και άλλα…»:

«[…]Ένα από τα συμπτώματα της κρίσης του βιβλίου και ειδικότερα της διακίνησής του, σε αντίθεση με την παραγωγή, που είναι εύκολη, γίνεται τελευταία περισσότερο αισθητό. Ο λόγος, για τις εκθέσεις βιβλίων, για τα φεστιβάλ βιβλίου ανά τη χώρα (ακόμη σε κάποιο βαθμό και για τις παρουσιάσεις βιβλίων, παρουσιάσεις που πληθύνονται σαν της άμμο της θάλασσας). Κατά κανόνα δεν κατορθώνουν, νομίζουμε, να πετύχουν μια συνθετική λειτουργία παρόμοιου τύπου εκδηλώσεων, δια μέσου της οποίας θα ήταν δυνατόν και το βιβλίο να έλθει πιο κοντά στον αναγνώστη και ο αναγνώστης να έχει μιαν άμεση επαφή με το βιβλίο.

»Εκτιμούμε κάθε πρωτοβουλία για το βιβλίο: των οργανωτών εκθέσεων και φεστιβάλ, των συγγραφέων που επιθυμούν να δουν το βιβλίο τους σε μια προθήκη ή σε μια εφημερίδα ή περιοδικό, εκδοτών που επιδιώκουν την προβολή του προϊόντος τους,– με την προϋπόθεση ότι όλα αυτά έχουν μια σφραγίδα κριτηρίων. Η πρόοδος της βιβλιοφιλίας όμως είναι κατά κύριο λόγο θέμα παιδείας, κι εδώ βρίσκεται το μεγάλο στοίχημα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails