© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2017

«Τα Πολυχρόνια των Βασιλέων» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών


Ο θεολόγος και μουσικός Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος θα παρουσιάσει «Τα Πολυχρόνια των Βασιλέων», αυτή την Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017 και ώρα 19.00 το απόγευμα, στην Αίθουσα Διδασκαλίας της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη», του Συλλόγου «Οι φίλοι της Μουσικής», στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει διάλεξη του Παναγιώτη Ανδριόπουλου, η οποία θα αποτελεί μια ιστορικομουσικοφιλολογική προσέγγιση του είδους των Πολυχρονίων των Βασιλέων, στο νέο ελληνικό κράτος, με την παράθεση σπάνιου οπτικοακουστικού υλικού. Θα υπάρχει και ανάλογο μουσικό μέρος, με Πολυχρονισμούς στα ελληνικά και αραβικά.

Ο Πολυχρονισμός του Βασιλέως ψαλλόταν πάντοτε, κατά την περίοδο της Βασιλείας στην Ελλάδα, σε κάθε Θεία Λειτουργία, ακριβώς πριν το Αποστολικό ανάγνωσμα, αλλά ψαλλόταν και στις επίσημες Δοξολογίες και σε άλλες τελετές.

Πολλοί συνθέτες εκκλησιαστικής μουσικής συνέθεσαν έντεχνα Πολυχρόνια για τους Βασιλείς, τόσο στην βυζαντινή όσο και στην ευρωπαϊκή μουσική. Πολλές από τις συνθέσεις αυτές δημοσιεύτηκαν σε έντυπα μουσικά βιβλία, ενώ άλλες παρέμειναν χειρόγραφες και απόκεινται σε διάφορα αρχεία και ιδιωτικές συλλογές, όπως αναφέρει το σχετικό δελτίο Τύπου.

Ο Παναγιώτης Ανδριόπουλος θα αναφερθεί –ενδεικτικά– στο παράδειγμα της Πάτρας, καθώς αρκετοί πατρινοί συνθέτες εκκλησιαστικής μουσικής, ήδη από τον 19ο αιώνα, μελοποίησαν Πολυχρόνια των Βασιλέων καταγράφοντάς τα σε ευρωπαϊκή και βυζαντινή σημειογραφία. Ξεχωρίζουν οι: Δημήτρης Λιάλιος (1869-1940) και Χρήστος Σπηλιόπουλος (+1941).

Επίσης, ο ομιλητής θα αναφερθεί και σε σημαντικές ιστορικές στιγμές που συνδέονται με το ξεχωριστό αυτό μουσικό είδος, όπως οι επισκέψεις του Βασιλέως Παύλου στην Κωνσταντινούπολη (1952) επί Πατριάρχου Αθηναγόρου (το Πολυχρόνιο εψάλη στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι) και στο Λίβανο (1959), όπου ο Πολυχρονισμός του Έλληνα Βασιλιά εψάλη στα ελληνικά στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στην Βηρυτό από αραβόφωνους ορθοδόξους.

Η εκδήλωση αποτελεί παραγωγή του Καλλιτεχνικού Συνόλου «Πολύτροπον», του οποίου υπεύθυνος είναι ο Παναγιώτης Ανδριόπουλος.

Δημιουργία αφίσας: Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails