© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Σάββατο 27 Μαΐου 2017

Σχόλιο στην "Ευγενία" του Αντώνη Δ. Σκιαθά

Γράφει ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας 

Ο εκ Πατρών φίλος ποιητής Αντώνης Δ. Σκιαθάς είχε την ευγένεια να με πλουτίσει αυτές τις μέρες με την αποστολή της νέας ποιητικής κατάκτησής του, δηλαδή του νέου βιβλίου του, υπό τον τίτλο "Ευγενία", από τις εκδόσεις Πικραμένος (Ιούνιος 2016), με 120 σελίδες. Σημειωτέον, η υπαινικτική ζωγραφιά του εξωφύλλου είναι της κόρης του ποιητή Ευγενίας-Μιχαέλας Α. Σκιαθά.

Κράτησα με πολλή λαχτάρα την ποιητική πλημμυρίδα του φίλου αποστολέα και την προσέλαβα απνευστί!!! Ήταν η λυτρωτική αποφόρτισή μου από τα δύσκολα βάρη ενός βίου αβίωτου, τα οποία δεν είναι της παρούσης να αναφερθούν! Η "Ευγενία", λοιπόν, ενώπιόν μου: Στίχοι αγαπητικοί, λόγος καλοβαλμένος, νοούμενα και υπονοούμενα καρδιακά, έδαφος γεωργημένο επιδέξια, με γνώση και επίγνωση! 

Ο κάθε γνήσιος ποιητής (και εδώ ο Σκιαθάς), αν και προέρχεται από το ίδιο νταμάρι της ά-γονης, α-μέτοχης, αν-έραστης, ά-φιλης και ά-φυλης (βάλτε όσα άλφα στερητικά νομίζετε) κοινωνίας μας, δεν αντέχει τον αδιέξοδο εγκλωβισμό, δεν αποδέχεται να κρύβει λόγια... Καταγράφει τους αρχαιόθεν καημούς ενός εκάστου και όλων μαζί, μέχρι και τους σημερινούς. Αγανακτεί κι επανίσταται δημιουργικά. Τουλάχιστον εκφράζει την Α-λήθεια της προσωπικής θέασής του, ούτως ώστε, εν ημέρα κρίσεως, να δυνηθεί να ισχυρισθεί: Δεν σιώπησα, τα είπα έξω από τα δόντια και ανάσανα!...

Θεωρώ τον Αντώνη Σκιαθά ως έναν από τους πιο εύστροφους -πολύ θυμωμένους ωστόσο- σχολιαστές του Χορού της Τραγωδίας (ή και... Κωμωδίας), που εκτυλίσσεται ανέκαθεν και ολοένα στα ενθάδε, αποζητώντας επιτέλους μια κάποια κάθαρση. 

Προσωπικά εμπιστεύομαι πολύ τον λόγο της Ζωής Σαμαρά (Ομότιμης Καθηγήτριας ΑΠΘ κι έγκριτης ποιήτριας), η οποία έχει δεόντως εκφρασθεί για τον Σκιαθά, όσον αφορά στην "Ευγενία" του. Την αντιγράφω: "Η σιωπή των οκτώ ετών από την τελευταία συλλογή του ποιητή, του έδωσε τη δύναμη να εντρυφήσει στην τρομακτική σιγή που επικρατεί πριν από τη δημιουργία, τη στιγμή που μεταβάλλεται σε επικοινωνία με άτομα που πλέον σιωπούν, σε συμβάντα που έχουν καταδικαστεί στη λήθη. Πρόκειται για αναπαράσταση της Ταφής πριν από την Ανάσταση. Η σιωπή γίνεται κραυγή, η κραυγή λέξη και τότε η ποίηση και ο πολιτισμός γεννιούνται. Οι έννοιες “χρόνος” και “γλώσσα” συναντιούνται, ερωτοτροπούν, αναδημιουργούνται, με νέες δηλώσεις και νέες συνδηλώσεις. Η λέξη σημαίνει αλλιώς κάθε φορά που επαναλαμβάνεται ή ξεκινά ένα νέο ταξίδι να συναντήσει το συνώνυμο ή το αντώνυμό της."


Δυο δείγματα γραφής ακολουθούν. Ιδού τα: 


Δραπέτης Χρόνος

Είχε προχωρήσει για τα καλά ο αιώνας.

Σ’ ένα µεγάλο µπόγο
όλα τα ασηµικά της φάρας του Γιαννούλη Χαλεπά,
µε µια αλλαξιά εσώρουχα του στρατηγού της επανάστασης,
Ιωάννη Ρούκη εξ Ευβοίας
και
τις επτά ταριχεύσεις του Εγώ,
διπλοραµµένες σε µια φόδρα του ταγέρ
της Μαντούς Μαυρογένους.

Έτσι φορτωµένοι, περάσαµε τη Γέφυρα του Ευρίπου,

µε χιλιάδες κλουβιά ωδικών
να γεµίζουν
πούπουλα µε χρώµατα τις όχθες του µοιραίου
τραβήξαµε κατά την άβυσσο των σιωπηλών λιµένων
της πόλεως του Ανακρέοντος.

Τις µέρες των πανηγυρισµών

του πολιούχου Πέδρο Ανδρέα Βαγέχο.
Πραµατευτάδες των εµφυλίων της ψυχής,

µε λέξεις, στίχους και σκέψεις,

ανοίξαµε τις εκκλησιές
και σώσαµε στα µανουάλια φως,

για τις µεγάλες νύχτες

και αυτού του θέρους,

για τις µεγάλες νύχτες

και αυτού του αφανισμού.

Των προγόνων.

Των γεννητόρων.
Των συγγενών.
Των επιγόνων.



Οι ασθένειες του Κόµητος

                               Στην Α.Χ.

Την πρώτη φορά έµαθε
για τους τρεις θανάτους
του κόµητα Ιωάννη Καποδίστρια.

Τα αµέσως επόµενα χρόνια
έµαθε
για τα ενέχυρα
του ήρωα της αντίστασης
κόµητα Ιωάννη Καποδίστρια.

Αρκετά µετά έµαθε
για τις παθήσεις του νοός
του κόµητα Ιωάννη Καποδίστρια.
Σήµερα έµαθε επακριβώς
για την απόσταση βολής
των δολοφόνων
του κόµητα Ιωάννη Καποδίστρια.

Στο µέλλον ίσως µάθει
και για τον κόµητα 
Ιωάννη Καποδίστρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails