© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Παρασκευή 7 Ιουλίου 2017

Η γένεση του Ισλαμικού Κράτους στην 589η "Ιστορία Εικονογραφημένη"

Μας πληροφορεί μες από το ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ Ν. ΜΟΥΣΜΟΥΤΗΣ

Πώς δημιουργήθηκε και ποιες είναι οι προθέσεις του Ισλαμικού Κράτους; Τα ερωτήματα δείχνουν απλά, όχι όμως και οι απαντήσεις. Το Ισλαμικό Κράτος γεννήθηκε μέσα από τις στάχτες του Ιράκ και τον ορυμαγδό του εμφυλίου στη Συρία. Οργανώθηκε από ακραία στοιχεία του ισλαμικού κόσμου, του ριζοσπαστικού Ισλάμ, που ανήκαν σε τρομοκρατικές ομάδες.

Η μήτρα του Ισλαμικού Κράτους πρέπει να αναζητηθεί στο ιρακινό παρακλάδι της Αλ Κάιντα, ο ηγέτης του οποίου, ο Ιορδανός Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι, βρήκε την ευκαιρία, μετά την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ το 2003, να αναδειχθεί σε ηγετική φυσιογνωμία, εκμεταλλευόμενος και την προσπάθεια των Αμερικανών να πείσουν για τη συνεργασία του Σαντάμ Χουσεΐν με την Αλ Κάιντα. Στην ουσία, ωστόσο, ο Αλ Ζαρκάουι λειτουργούσε αυτόνομα, έχοντας ως στόχο όχι τόσο τα πλήγματα στη Δύση, όπως η Αλ Κάιντα, αλλά τη δημιουργία ενός ριζοσπαστικού ισλαμικού κράτους στην καρδιά της Μέσης Ανατολής. Προσανατόλισε, ως εκ τούτου, τη δράση της οργάνωσης απέναντι όχι μόνο στη διεθνή κοινότητα αλλά και στους (υποστηριζόμενους από το Ιράν) σιίτες της περιοχής.

Η έκρηξη του συριακού εμφυλίου έδωσε την τέλεια ευκαιρία για την επέκταση του ριζοσπαστικού Ισλάμ στο γειτνιάζον κράτος, δημιουργώντας μάλιστα μια συνεχή εδαφική επικράτεια, το Ισλαμικό Κράτος, γνωστό και ως ISIS (Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και της Συρίας). Οι στρατιωτικές επιτυχίες του (προέλαση στο Βόρειο Ιράκ, στη Μοσούλη και σε άλλες περιοχές της χώρας) έχουν αποδοθεί πρωτίστως στο γεγονός ότι στους κόλπους του προσχώρησαν έμπειροι αξιωματικοί του στρατού του Σαντάμ Χουσεΐν που είχαν παραμεριστεί μετά την ανατροπή του.

Η άγνοιά μας για το Ισλαμικό Κράτος είναι από ορισμένες απόψεις εύλογη. Είναι ένα κράτος-ερημίτης: λίγοι πήγαν εκεί και γύρισαν πίσω. Είναι ένα κράτος που απορρίπτει κατ’ αρχήν την ειρήνη· που επιδιώκει την πλήρη εξόντωση των αντιπάλων του· που λειτουργεί με βάση μια ακραιφνώς θεοκρατική δομή· που έχει αυτοανακηρυχθεί σε προάγγελο και πρωταγωνιστή του επικείμενου τέλους του κόσμου.

Ξεπερνώντας όμως τις απλοϊκές θεωρήσεις που το αντιμετωπίζουν απλώς σαν ένα βάρβαρο μόρφωμα, πρέπει να αναρωτηθούμε κατά πόσον το «κράτος» αυτό λειτουργεί ως ένας ευέλικτος και, κατ’ επέκταση, ικανότατος οικονομικός παράγων εντός ενός δυτικοκεντρικού οικονομικού συστήματος που επιτρέπει ρωγμές και κενά, ούτως ώστε το κεφάλαιο (από οπουδήποτε και αν προέρχεται, οποιουσδήποτε στόχους και αν εξυπηρετεί) να μπορεί να κινείται απρόσκοπτα και να πολλαπλασιάζεται.

Το Ισλαμικό Κράτος διαμορφώνει τη στρατηγική του με βάση μια ιδιαίτερη εκδοχή του Ισλάμ· μελετώντας αυτό το θρησκευτικό υπόβαθρο, η Δύση μπορεί να καταλάβει καλύτερα τον εχθρό της και να προβλέψει τη συμπεριφορά του. Είναι αναγκαία μια συνολική προσέγγιση, που θα αναγνωρίζει τα δυσδιάκριτα όρια εσωτερικού και εξωτερικού κινδύνου και πεδίου, θα ισορροπεί ανάμεσα στην ασφάλεια και στην προστασία των ατομικών ελευθεριών, και θα θέτει ως προτεραιότητα την ενσωμάτωση των μετριοπαθών μουσουλμάνων στις δυτικές κοινωνίες και την αδρανοποίηση των εξτρεμιστών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails