© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017

Κατανυκτική η βραδιά του "Αληθώς" για τον Άγιο Διονύσιο στην Ποίηση, με φιλαρμονικά προς τιμήν Του

































































Το Κέντρο Λόγου της Ενορίας Μπανάτου «ΑΛΗΘΩΣ», το βράδυ της Κυριακής, 10ης Δεκεμβρίου 2017, πραγματοποίησε την 3η μορφωτική σύναξη του ζ΄ κύκλου του, η οποία ήταν η δεύτερη ενός αφιερωματικού διπτύχου εκδηλώσεων για τον Άγιο Διονύσιο, τον Προστάτη και Πολιούχο της Ζακύνθου, ευκαιρίας δοθείσης μάλιστα από τη συμπλήρωση 300 ετών από την Μετακομιδή του σεπτού Σκηνώματός Του στο νησί της Ζακύνθου εκ των Στροφάδων, όπου ήταν θαμμένος (1717-2017).

Ο ευρύχωρος και χρυσοξυλόγλυπτος Ναός της Παναγούλας Μπανάτου γέμισε από φιλάγιους, φιλίστορες και φιλόμουσους Ζακυνθινούς, οι οποίοι έσπευσαν να τιμήσουν τον αγαπημένο και οικείο Άγιό τους! Επικεφαλής ήταν οι Σεβ. Μητροπολίτες Δωδώνης κ. Χρυσόστομος και Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄, οι Ηγούμενοι α) της Μονής Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου Αρχιμανδρίτης Διονύσιος Λιβέρης και β) της Μονής Αγ. Ιωάννου του Προδρόμου Λαγκάδας Αρχιμανδρίτης Γαβριήλ Βόγιας-Λαυρεώτης, ο εκπρόσωπος της Αντιπεριφέρειας κ. Θοδωρής Καμπίτσης και ο Αντιδήμαρχος περιοχής Αρκαδίων κ. Ιωάννης Κόκλας. Παρόντες ήταν ευάριθμοι Ιερείς, Εκπαιδευτικοί, Λογοτέχνες, Μουσικοί, άλλοι Επιστήμονες και άνθρωποι του καθημερινού μόχθου, οι οποίοι κυρίως ευλαβούνται τον Άγιο του νησιού, αγαπούν όμως και τις μορφωτικές απόπειρες του “Αληθώς”.

Την βραδιά άνοιξε ο υπεύθυνος του Κέντρου Λόγου, Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας, ο οποίος, αφού καλωσόρισε το πλήθος, παρουσίασε μια νέα Εικόνα του Αγίου Διονυσίου, που δέσποζε στο κέντρο της σύναξης και ιστορήθηκε προ αρκετού καιρού από τον Ζακύνθιο αγιογράφο και ζωγράφο κ. ΝΙΚΟΛΑΟ ΜΠΙΑΖΗ-ΣΕΝΤΗ. Κάλεσε μάλιστα όλους να χειροκροτήσουν τον παρόντα καλλιτέχνη, επειδή με τόση επιδεξιότητα αποτύπωσε ένθρονο και ευλογούντα τον τιμώμενο Άγιο, όπως και δυο κορυφαίες σκηνές του βίου Του, καθοριστικές της αγιότητάς Του: α) την δοχή και συγχώρηση του φονιά του αδελφού Του και β) το σωτήριο Ψέμα, με το οποίο απέκρυψε τον εγκληματία από τους ανθρώπους της τοτινής εξουσίας, που τον καταδίωκε στα μέρη της ορεινής Ζακύνθου.

Ακολούθησε η προγραμματισμένη διάλεξη του κ. ΔΙΟΝΥΣΗ ΣΕΡΡΑ, φιλολόγου – ποιητή – ερευνητή, με θέμα: “Ο Άγιος της Συγγνώμης ως πηγή έμπνευσης για ποιητές και στιχογράφους της Ζακύνθου”. Ο έμπειρος ομιλητής προσέγγισε το θέμα του με ιδιαίτερο σεβασμό για πρόσωπο του Πολιούχου και ευαισθησία πολλή. Η διάλεξη διανθίστηκε από απαγγελία ποιημάτων προς τιμήν του κλεινού Διονυσίου από τον ηθοποιό κ. ΤΑΚΗ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟ.

Στο δεύτερο μέρος της βραδιάς η ιστορική ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΖΑΚΥΝΘΟΥ, αποτελούμενη από 25 μέλη (από μικρής ηλικίας έως της ώριμης), απέδωσε λαοφίλητα μουσικά μέλη, τα οποία αφορούν αφενός μεν στον Προστάτη του νησιού, αφετέρου δε στα ερχόμενα Χριστούγεννα. Διηύθυνε άψογα ο σεμνός Αρχιμουσικός κ. ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΜΑΛΛΙΑΣ.

Όλοι (ομιλητής, ηθοποιός, μέλη της μπάντας) καταχειροκροτήθηκαν από το ενθουσιώδες κοινό, το οποίο ενίοτε δεν έκρυβε τα δάκρυα της συγκίνησής του. Τα αισθήματα του κοινού εξέφρασε στο τέλος ο Σεβ. Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, ο οποίος, λαμβάνοντας τον λόγο, συνεχάρη τους συντελεστές του Κέντρου Λόγου Μπανάτου εν γένει, όσο και τους συμμέτοχους της επιτυχούς αυτής βραδιάς του “Αληθώς” για τον Άγιο Διονύσιο, προς τον Οποίον πρέπει κάθε τιμή και προσκύνηση διαιώνια!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails