© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Τετάρτη 16 Μαΐου 2018

Έτερψε και συγκίνησε η βραδιά Ντίνου Κονόμου στο Κέντρο Λόγου "Αληθώς"














































Έτερψε και συγκίνησε η βραδιά Ντίνου Κονόμου, αφιερωματική του Μορφωτικού Κέντρου “Αληθώς” στον σπουδαίο αυτόν ιστορικό της Ζακύνθου, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης εκατό χρόνων από τη γέννησή του. Το αφιέρωμα εξελίχτηκε σε βραδιά Ζακυνθινής Παράδοσης, διότι, μες από τα κείμενα και τις ντόπιες μουσικές, έγινε πασιφανής η ανάγκη στροφής και επιστροφής των νεοΖακυνθίων στο ιστορικό παρελθόν του νησιού, ούτως ώστε, ριζωμένοι γερά στην ιδιαιτερότητα του πάλαι ποτέ Ζακυνθινού Πολιτισμού, να δυνηθούν να ανθέξουν στις ραγδαίες και ακατάσχετες ορμές της σύγχρονης πολυ-πολιτισμικότητας.

Κατά το ανοιξιάτικο δειλινό της Κυριακής, 13ης Μαΐου 2018, ο ευρύχωρος Ναός της Παναγούλας Μπανάτου πλημμύρισε (έως και το υπερώο) από φίλους της τοπικής Παράδοσης, ανθρώπους των Γραμμάτων, των Τεχνών, των Επιστημών και του καθημερινού Μόχθου, οι οποίοι, με επικεφαλής τον Σεβ. Μητροπολίτη Δωδώνης κ. Χρυσόστομο, έστρεψαν βλέμμα θύμησης και ευγνωμοσύνης στον Ντίνο Κονόμο, ενώ στο μέσο της εκδήλωσης δέσποζε η μορφή του τιμώμενου μες από μιαν εκφραστική ξυλογραφία της μορφής του, διά χειρών της αλησμόνητης χαράκτριας Άριας Κομιανού.

Για τη ζωή, το έργο και την πολυσήμαντη προσφορά του τιμώμενου ομίλησε συνοπτικά ο συγγραφέας κ. Νίκιας Λούντζης, ενώ ενδεικτικά αποσπάσματα από το λογοτεχνικό έργο του Κονόμου ανέγνωσε, στην αρχή της εκδήλωσης, ο φιλόλογος κ. Γιώργος Φιορεντίνος. Ο κ. Λούντζης, άρχοντας και ο ίδιος της σύγχρονης ζακυνθινής λογιοσύνης, αναφέρθηκε σεβαστικά και γλαφυρά στον τιμώμενο ιστοριοδίφη και ιστορικό, τον οποίον παρουσίασε ως ανύστακτο ερευνητή, αξιομνημόνευτο λογοτέχνη και άνθρωπο ερωτευμένο διά βίου με τη Ζάκυνθο, ο οποίος καθ' όλη τη ζωή του πάσχισε και το κατάφερε να διασώσει όσα απομεινάρια της γενέτειρας ήταν μπορετό από τη φρικτή Σεισμοπυρκαγιά του 1953.

Στο δεύτερο μέρος της βραδιάς, Ζακυνθινό Φωνητικό Σύνολο, υπό την διεύθυνση του Μαέστρου κ. Παναγιώτη Μαρίνου και Ζακυνθινή Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων, υπό την διεύθυνση του Μουσικού κ. Ανδρέα Σταμίρη, απέδωσαν αφενός μεν άγνωστα προσεισμικά τραγούδια, αφετέρου δε, αγαπημένες μελωδίες του νησιού μας: Ορχηστρικά, αμμιώτικες “αρέκιες” και τετράφωνη καντάδα! Σημειωτέον, το εν λόγω Φωνητικό Σύνολο δημιουργήθηκε μόνο για τις ανάγκες της συγκεκριμένης βραδιάς Κονόμου. Κάτι που επίσης χρειάζεται να αναφερθεί είναι ότι οι “αρέκιες” προήλθαν από το μουσικό αρχείο του κ. Μαρίνου, δεν υπέστησαν καμία διασκευή σε αρμονικούς ακαδημαϊκούς κανόνες και σε κανέναν “αυστηρό” ρυθμό και χρωματισμούς, επειδή ακριβώς ο στόχος ήταν ένα γνήσιο λαϊκό άκουσμα, όπως το βίωσε και θα το επικροτούσε ο τιμώμενος Ντίνος Κονόμος.

Μετά το πέρας της ομιλίας και της συναυλίας, τον λόγο έλαβε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, ο οποίος, αφού συνεχάρη τους συντελεστές του αφιερώματος, ανέφερε ότι γνώριζε εκ του πλησίον τον Κονόμο από την προσεισμική εποχή της Ζακύνθου και μάλιστα από ένα στέκι, όπου συγκεντρώνονταν οι πνευματικοί άνθρωποι του καιρού εκείνου, εξέφρασε συνάμα τη χαρά του, ότι, μες από τις δράσεις του “Αληθώς” και την παρατηρούμενη συμμετοχή νεότερων Ζακυνθινών σε πολιτιστικά σχήματα και σύνολα, συνεχίζεται η τοπική Παράδοση και στον 21ο αιώνα.

Ο υπεύθυνος του “Αληθώς”, Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας, ευχαρίστησε όσους τίμησαν με την αθρόα παρουσία τους την εκδήλωση Κονόμου, κλείνοντας έτσι τον ζ΄ κύκλο δράσεων του Κέντρου Λόγου, με αυτή την 5η δράση ή, αλλιώς, την 55η της ιστορίας του!

[Φωτογραφίες: Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails