© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2018

Κυριακάτικη (δι)έξοδος στο Κόκκινο Λιθάρι ή Μετέωρο της Θεσπρωτίας

Φωτο-ανταπόκριση: Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας 




Το Κοκκινολιθάρι (και Κόκκινο Λιθάρι) είναι ελληνικό ορεινό χωριό του δήμου Φιλιατών της περιφέρειας Ηπείρου (Σχέδιο Καλλικράτης). Βρίσκεται σε απόσταση περίπου 30 χλμ. από την Ηγουμενίτσα, ΒΑ. των Φιλιατών και σε υψόμετρο περίπου 420 μ. Πρόκειται για ένα ιστορικό χωριό από εποχής ενετοκρατίας. Ο πληθυσμός του, ασχολούμενος κυρίως με την μικροκτηνοτροφία και τη γεωργία, το 1928 αριθμούσε 140 κατοίκους διαθέτοντας δημοτικό σχολείο. Το 2001 αριθμούσε 76 κατοίκους. Το 2011 είχε 54 κατοίκους.
     Εκκλησιαστικά υπάγεται στη Μητρόπολη Παραμυθίας, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας. Η εκκλησία του χωριού είναι αφιερωμένη στους Αγίους Αποστόλους. Τη, κορυφή παρακείμενου χαρακτηριστικού βραχώδους υψώματος που φέρει τη προσωνυμία «μετέωρο Θεσπρωτίας», επιστέφει η «Μονή του Αγίου Μηνά Κοκκινολιθαρίου», που αποτελεί μετόχι της Ιεράς Μονής Γηρομερίου.
     Παλαιότερα ανήκε στην άλλοτε επαρχία Φιλιατών του νομού Θεσπρωτίας. Από το 1999 έως το 2010 σύμφωνα με την τότε διοικητική διαίρεση της Ελλάδας αποτελούσε έδρα κοινότητας του δήμο Φιλιατών. Από 1 Ιανουαρίου 2011 αποτελεί έδρα της ομώνυμης τοπικής κοινότητας, της δημοτικής ενότητας Φιλιατών, του ομώνυμου Δήμου.
     Κατά τον Παναγιώτη Αραβαντινό αποτελούσε τα όρια των ενετικών κτήσεων από την παραλία της Ηπείρου μέχρι το 1463 όταν ο Σουλτάνος κατέλαβε τις ηπειρωτικές παραλίες και εκδίωξε αυτούς. Ίσως απ΄ αυτό να δικαιολογείται ως οριακό σημείο το όνομα του χωριού.
     Κατά τα μέσα του 1912, Έλληνες αντάρτες με επικεφαλής τους Κρομμύδα και Παπακώστα, εκτέλεσαν στο Κοκκινολιθάρι τους μουσουλμάνους αγάδες Φέζο Γιάννιαρη και Μέτσιο Καράκα. 
[πηγή: Βικιπαίδεια]





































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails