© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Παρασκευή 31 Μαΐου 2019

Έφυγε από τη ζωή ο Ιταλός ποιητής Νάνι Μπαλεστρίνι, εμβληματικός ιδρυτής της Neoavanguardia

Μία από τις τελευταίες σημαντικές φωνές της ποίησης, της διανόησης και της πολιτικής, ο Νάνι Μπαλεστρίνι έφυγε από τη ζωή (20.5.2019), σε ηλικία 83 ετών. Την είδηση δημοσίευσε ο εκδοτικός του οίκος Derive Approdi στην σελίδα του στο Facebook.

«Με θλίψη και πόνο πληροφορούμε τον χαμό του Νάνι Μπαλεστρίνι. Μία απώλεια που δεν μπορεί να πληρωθεί όχι μόνον για εμάς», αναφέρεται στην ανακοίνωση του εκδοτικού οίκου.

Ποιητής, συγγραφέας και δοκιμιογράφος, ο Νάνι Μπαλεστρίνι γεννήθηκε στο Μιλάνο στις 2 Ιουλίου 1935. Από νωρίς συμμετείχε ενεργά σε όλες τις πρωτοποριακές κινήσεις της ιταλικής λογοτεχνίας και σε μαχητικά έντυπα των νέων ιδεών, όπως τα θρυλικά «Il Verri», « Quindici», «Alfabeta», «Zoom» και ήταν ένας από τους πρωταγωνιστές του λογοτεχνικού κινήματος «gruppo 63", που συγκόρμιζε τη μαχητικότητα του πολιτικού, μαρξιστικού, λόγου με την γλωσσική και δομική εξερεύνηση του εκφραστικού κώδικα του στρουκτουραλισμού. Στο κίνημα, που ξεκίνησε με την ανθολογία «Οι νεότατοι» (I novissimi), που επιμελήθηκε το 1961 ο ίδιος ο Μπαλεστρίνι με τον Αλφρέντο Τζουλιάνι, αργότερα εξελίχθηκε και έμεινε στην ιστορία ως «Νέοπρωτοπορία» (Neoavanguardia) και περιλάμβανε ποιητικές μορφές όπως ο Κοράντο Κόστα, ο Τζουλιάνι και ο Εντοάρντο Σανγκουϊνέτι, συγγραφείς όπως ο Τζουζέπε Ποντίτζα και ο Αλμπέρτο Αρμπαζίνο, κριτικούς όπως ο Ουμπέρτο Έκο και ο Τζίλο Ντόρφλες και τελούσε υπό τη σκέπη της εκδότριας Ίνγκε Φελτρινέλι. Στα έργα της σημαντικής αυτής πρωτοποριακής κίνησης αποτυπώθηκαν οι κοινωνικές μεταβολές της ιταλικής κοινωνίας στις δεκαετίες του 60 και του 70, όπως και οι πολιτικοί αγώνες για τον μετασχηματισμό των κοινωνικών δομών και της εργασίας, περνώντας από την ταραγμένη περίοδο των 'μολυβένιων χρόνων' της τρομοκρατίας και της πολιτικής σύγκρουσης.

Στα ελληνικά κυκλοφορούν τα βιβλία του, Furiosi (Απρόβλεπτες Εκδόσεις 2018), Καρμπόνια (Ελευθεριακή Κουλτούρα, 2017), Σάντοκαν (Βιβλιοπέλαγος 2017), Τα θέλουμε όλα (Στοχαστής 2006) και Αόρατοι (Βιβλιοπέλαγος 2005).

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails