© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2020

Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο αποχαιρετά τον Νίκο Ζία (+18.10.2020)


"Δύσκολο να βρεί κανείς λόγια να αποχαιρετήσει τον Νίκο Ζία, που έφυγε από κοντά μας για να συναντήσει την αγαπημένη του Έρση και το μικρό γιο του που δεν πρόλαβε να δει να μεγαλώνει…

Η πορεία του στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, την οποία υπηρέτησε με αφοσίωση κατά την πλέον δημιουργική της περίοδο, σε διάφορες περιοχές ανά την Ελλάδα, ήταν πλούσια και παραγωγική.

Λατρεία του η βυζαντινή και μεταβυζαντινή τέχνη, η ζωγραφική και η ευρωπαϊκή τέχνη γενικότερα, μαθήματα που δίδασκε στους φοιτητές του με ευρύτητα πνεύματος και ευγλωττία που τους συνέπαιρνε, όταν παρουσίαζε και ανέλυε με μοναδικό τρόπο τα έργα τέχνης.

Στο αγαπημένο του Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, όπου πρωτοϋπηρέτησε ως Επιμελητής Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, πραγματοποίησε μία από τις τελευταίες του δημόσιες εμφανίσεις τον Δεκέμβριο 2015, συγκινημένος για την αναδρομική έκθεση του Φώτη Κόντογλου, του έργου του οποίου υπήρξε ο βασικότερος μελετητής.

Ο Νίκος Ζίας άφησε παντού, απ’ όπου πέρασε, ανεξίτηλη την σφραγίδα της ευγένειας που τον διέκρινε και αυτού που υπήρξε σε όλη του την ζωή: Ένας σπάνιος ευπατρίδης …."


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails