© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2020

"Lectures Αληθώς" 6: π. Μιχαήλ Σταθάκης και "Ο Χριστός ως φιλόσοφος στην πρώιμη χριστιανική τέχνη"


Η έκτη διαδικτυακή δράση του "LECTURES ΑΛΗΘΩΣ", νέου προγράμματος του Μορφωτικού Κέντρου Λόγου "Αληθώς", ειδικού για τον σκυφτό καιρό της Πανδημίας, έκανε πρεμιέρα το βράδυ της Δευτέρας, 7ης Δεκεμβρίου 2020, μες από το κανάλι του Κέντρου στο YouTube.

Στην άκρως μορφωτική και εμπεριστατωμένη αυτή τηλεδιάλεξη φιλοξενούμενος ήταν ο Αρχιμανδρίτης ΜΙΧΑΗΛ Χαρ. ΣΤΑΘΑΚΗΣ, Αρχαιολόγος - Θεολόγος, ο οποίος μετ' επιστήμης παρουσίασε θέμα: "Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΩΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΙΜΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΤΕΧΝΗ"

Ο έμπειρος ομιλητής, μες από ένα ταξίδι στις έντονες πολιτισμικές, πολιτικές, θρησκευτικές και φιλοσοφικές ζυμώσεις, που έλαβαν χώραν κατά την Ύστερη Αρχαιότητα, κατόρθωσε να κατανοήσουν οι τηλεθεατές το πώς η εικόνα του Χριστού απέκτησε τη μορφή που έχει ακόμα και σήμερα, τουλάχιστον ενδυματολογικά, αφού, αντί για κάποια ιουδαϊκή ενδυμασία, είναι ενδεδυμένος με την αρχαία αθηναϊκή περιβολή του φιλοσόφου, την οποία εισηγήθηκε για πρώτη φορά ο Σωκράτης! Οι ενδυματολογικές συνήθειες, αλλά και ο τρόπος διδασκαλίας των φιλοσόφων, μεταφέρονται στην εκκλησιαστική ναοδομία, τη φιλοσοφία, τη λειτουργική και γίνονται η αφορμή για πολλές εξελίξεις στην μεταποστολική περίοδο, οι οποίες είναι ψηλαφητές μέχρι και σήμερα!

Αξίζει να υπομνησθεί ότι για την επιτυχία παρουσίασης της δράσεως αυτής μόχθησαν ο Γιώργος Αρβανίτης (σκηνοθεσία - μαγνητοσκόπηση) και ο Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας στα λοιπά τεχνικά.

Όσοι επιθυμούν να δουν ή να ξαναδούν την τηλεδιάλεξη του π. Σταθάκη, έχει αναρτηθεί μόνιμα στο YouTube:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails