© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2020

Ένας άγνωστος Κουτούζης στην αφίσα του 8ου "Lectures Αληθώς"


Γράφει και παρουσιάζει ο π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

Την Τετάρτη, 23.12.2020, στο εφετινό διαδικτυακό πρόγραμμα "Lectures Αληθώς" του Μορφωτικού Κέντρου Λόγου "Αληθώς", φιλοξενείται ο π. Δημήτριος Κοσκινάς από την Κέρκυρα, ο οποίος θα παρουσιάσει το θέμα: "Κερκυραϊκές Τελετουργίες και Λαογραφικά Δρώμενα του Σαρανταημέρου και του Δωδεκαημέρου"

Όπως για κάθε ομιλητή, οι συντελεστές του Μορφωτικού Κέντρου σημιούργησαν τη σχετική αφίσα, η οποία έχει ήδη κυκλοφορηθεί ιντερνετικώς. Για την σύνθεσή της χρησιμοποίησαν ένα έργο τέχνης διαπρεπούς καλλιτέχνη και ιερέα της Ζακύνθου των τελών του 18ου και των αρχών του 19ου αιώνα, του Νικολάου Κουτούζη (1741-1813). 

Το έργο αυτό του Κουτούζη, 56Χ43 εκατοστών, θησαυρίζεται στο Παράρτημα Κερκύρας της Εθνικής Πινακοθήκης και παριστά τον Άγιο Σπυρίδωνα, τον Ιωάννη τον Πρόδρομο, τον Άγιο Πέτρο κρατούντα τα κλειδιά του Παραδείσου και τον Άγιο Γεώργιο τον Τροπαιοφόρο. Όλοι αυτοί οι Άγιοι αποβλέπουν στην παράσταση της Γεννήσεως του Χριστού (Παναγία - Θείο Βρέφος - Ιωσήφ), που έχει ιστορηθεί στο άνω επίπεδο της εικόνας, μέσα σε κομψό μενταγιόν, το οποίο διακρατούν άγγελοι.

Και οι δυο άγγελοι κρατούν ο καθείς από μιαν ανεμιζόμενη επιγραφή, εν είδει υφάσματος, που γράφει η μεν πρώτη "Χαίρε Μαριάμ Πανάφθορε Παρθένε // Και γαρ έτεκες άνακτα των ανάκτων", δε δεύτερη "Χαίροις Πρόδρομε και συν τω Πέτρω // Θείε Σπυρίδων συν Γεωργίω χαίροις".

Σύμφωνα με την εκτίμηση της Εθνικής Πινακοθήκης, "Σε αυτό το έργο ο Κουτούζης ακολούθησε τα πρότυπα του ιταλικού μπαρόκ και ήλθε σε ρήξη με την παράδοση της μεταβυζαντινής τέχνης, τόσο σε επίπεδο τεχνικής όσο και σε επίπεδο εικαστικής διαπραγμάτευσης. Ακολουθώντας τα δυτικά πρότυπα αποδίδει ρεαλιστικά το τοπίο στο βάθος με τη χρήση της προοπτικής και σε χρωματισμούς, τόσο στο φόντο όσο και στα ενδύματα των προσώπων, που συγγενεύουν με τη βενετσιάνικη παράδοση."


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails