© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2020

Στο "Lectures Αληθώς" παρουσιάστηκε ο Ευγένιος Βούλγαρης ως ομιλητής στην εν Φαναρίω Θρονική Εορτή, 1759


Η πέμπτη κατά σειράν δράση του φετινού διαδικτυακού προγράμματος  του Μορφωτικού Κέντρου Λόγου "Αληθώς", του τιτλοφορούμενου "LECTURES ΑΛΗΘΩΣ", έκανε πρεμιέρα την Κυριακή, 29 Νοεμβρίου  2020. Ευάριθμοι ιντερνετικοί θεατές την παρακολούθησαν.

Αυτή τη φορά φιλοξενούμενος ήταν ο κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Π. ΘΥΜΗΣ, Θεολόγος – Μάστερ Ιστορίας, ο οποίος διαπραγματεύτηκε το θέμα: «Ο ΛΟΓΟΣ ΕΥΓΕΝΙΟΥ ΒΟΥΛΓΑΡΗ "ΕΙΣ ΤΟΝ ΑΓΙΟΝ ΑΝΔΡΕΑΝ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟΚΛΗΤΟΝ" (Οικουμενικό Πατριαρχείο, 30 Νοεμβρίου 1759)».

Η εν λόγω ομιλία του Βούλγαρη -όπως εξήγησε ο έγκριτος ομιλητής- είναι η μοναδική σωζόμενη εκκλησιαστική ομιλία του, πλην των εις πρεσβύτερον και εις επίσκοπον προσλαλιών του. Αποτελεί ένα άριστο δείγμα της ορθόδοξης παιδείας και παραδόσεως που φέρει. Σημειωτέον ότι εκείνο το έτος, σύμφωνα με Πατριαρχική και Συνοδική Εγκύκλιο από 8ης Νοεμβρίου 1759, με πρωτοβουλία του τότε Πατριάρχη Σεραφείμ Β΄ αναβιώνει και θεσπίζεται ο επίσημος εορτασμός της μνήμης του Πρωτοκλήτου Ανδρέου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Έτσι, έκτοτε, ο Οικουμενικός Θρόνος εορτάζει την ημέρα της μνήμης του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου (30 Νοεμβρίου εκάστου έτους) επισήμως τη Θρονική Εορτή του, ο δε ιόνιος χώρος σεμνύνεται, ότι ο δικός του Ευγένιος Βούλγαρης είναι ένας από τους πρωταγωνιστές και πρωτεργάτες αυτής της ιστορικής καθιέρωσης.

Η τηλε-διάλεξη στο "LECTURES ΑΛΗΘΩΣ" πραγματοποιήθηκε κατ' αυτή την ημέρα της μνήμης του Αγίου Ανδρέου, για δύο λόγους: α) εξαιτίας της επίσημης Θρονικής Εορτής του Οικουμενικού Θρόνου και β) για να συμβάλει, το κατά δύναμιν, στην Ιστορία τόσο των μεγάλων μορφών του Νεοελληνικού Διαφωτισμού (όπως αυτής του Βούλγαρη), όσο και της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας.

Χάριτες οφείλονται σε όσους τεχνικά μόχθησαν για την παρουσίαση Θύμη στο "Αληθώς": τον π. Δημήτριο Κοσκινά, ο οποίος έκανε τη μαγνητοσκόπηση και τον Ιωάννη Πορφύριο Καποδίστρια για τα λοιπά τεχνικά - γραφικά. 

Όσοι επιθυμούν να (ξανα)δούν την διάλεξη, δύνανται να την βρίσκουν στον κανάλι μας στο YouTube ή κάνοντας κλικ ακολούθως:  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails