© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2021

Ενδιαφέρουσα η e-διάλεξη του π. Μιχαήλ Σταθάκη για τα Ιερατικά Άμφια (α΄) στο 13ο "Lectures Αληθώς"


Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε η πρόσφατη πρώτη από τις δύο τηλε-διαλέξεις του Αρχιμανδρίτου Μιχαήλ Σταθάκη, Αρχαιολόγου και Ιερατικώς Προϊσταμένου της δραστήριας Ενορίας Αγίου Γεωργίου Νέου Ψυχικού, ο οποίος ήταν προσκεκλημένος ομιλητής στο πρόγραμμα "Lectures Αληθώς", δηλαδή της διαδικτυακής έκφρασης του Μορφωτικού Κέντρου Λόγου Μπανάτου Ζακύνθου "Αληθώς" εν ημέραις Πανδημίας. 

Ο π. Μιχαήλ, ανέλαβε να παρουσιάσει, σε δύο ωριαίες e-διαλέξεις, το ιδιαίτερα ενδιαφέρον θέμα: "ΙΕΡΑΤΙΚΑ ΑΜΦΙΑ. Η εξέλιξη των ιερατικών αμφίων. Θεολογικές και πρακτικές ερμηνευτικές προσεγγίσεις".

Το α΄ μέρος της ανωτέρω παρουσίασης είχε πρεμιέρα το βράδυ της Δευτέρας, 15ης Φεβρουαρίου 2021. Κατά την διάρκειά του ο π. Σταθάκης έκανε -μετ' επιστήμης και πειθούς- μια συνοπτική εισαγωγή για το τι ακριβώς είναι τα ιερατικά άμφια, πόσο είναι απαραίτητα στη θεία λατρεία, πότε και πώς καθιερώθηκαν, απαντώντας συνάμα στα ερωτήματα, αν έχουν μόνο θεολογικό χαρακτήρα και συμβολικό ή εξυπηρετούν πρακτικά θέματα; μήπως ακόμα ανταποκρίνονται σε απαιτήσεις ιστορικών συνθηκών και αναγκαίων συγκυριών; κατά πόσο σχετίζονται, τώρα και στο παρελθόν, με την τρέχουσα μόδα; από τι υλικά είναι φτιαγμένα; τι έχουν να πουν σήμερα; ποιο είναι το μέλλον τους; κ.ά.. Ακολούθως αναφέρθηκε διεξοδικά -χρησιμοποιώντας πλούσιο εποπτικό υλικό- στο στιχάριο, το οράριο, το επιτραχήλιο, την ζώνη, τα επιμανίκια, το επιγονάτιο και το φελόνιο. 

Το β΄ μέρος θα παρουσιασθεί μετά από δύο εβδομάδες, κατόπιν σχετικής ανακοινώσεως. Πάντως τα μηνύματα που λαμβάνουμε είτε από Πατριαρχεία και Μητροπόλεις, είτε από μεμονωμένους ανθρώπους των Γραμμάτων, των τεχνών και λοιπούς τηλε-θεατές της εν λόγω διαλέξεως είναι πολύ θερμά και ενθαρρυντικά. Σημειωτέον ότι για την μαγνητοσκόπηση και μετάδοσή της εργάστηκαν φιλότιμα οι κ.κ. Γιώργος Αρβανίτης και Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν (ή να ξαναδούν) την βιντεοδιάλεξη αυτήν, είτε κατά την πρεμιέρα, είτε και μετέπειτα, μες από το κανάλι του "Αληθώς" στο YouTube.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails