© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2021

Μια Σκοπιώτισσα Παναγία στα Ιεροσόλυμα


Φωτογραφίες - κείμενο: π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

Το πρωί της 12ης Φεβρουαρίου 2020, ευρισκόμενοι προσκυνηματικώς στην παλιά πόλη των Ιεροσολύμων και επισκεπτόμενοι τους Αγίους Τόπους, ένα εικοσαήμερο πριν την εκδήλωση του Covid-19 στη χώρα αυτήν, εισήλθαμε στον Ναό της ρωσικής παρουσίας στην Αγία Γη, που κείται μερικές εκατοντάδες μέτρα από την περίπυστο Ναό της Αναστάσεως. 

Μες από αυτόν τον "ρώσικο" Ναό περνά μάλιστα ένα μικρό κομμάτι από τα οικοδομήματα της παλαιάς πόλης. Εκεί, εκτός από τα του Ναού συνήθη, υπάρχει και μια αίθουσα με μουσειακά εκθέματα ρωσικού ενδιαφέροντος.

Ανάμεσα στα άλλα, που συναντήσαμε εντός του Ναού αυτού, ήταν και μια γνώριμη εικόνα της Παναγίας. Μια Δεομένη, τύπου Σκοπιώτισσας της Ζακύνθου, η οποία αμέσως μάς προσέλκυσε και την αγκαλιάσαμε με ζακυνθινοπρεπή αισθήματα τιμής! Φέρει μάλιστα και την χρονολόγηση: "1494". Βρίσκεται μέσα σε κουτί άλλης, κατεστραμμένης προφανώς, εικόνας και αυτή καθεαυτή η Δεομένη βρίσκεται εντός καλλιτεχνημένου χρυσοξυλόγλυπτου μπαρόκ πλαισίου. 

Θα ημπορούσε να βρίσκεται σε μιαν εκκλησία της Ζακύνθου! Όπου κι αν βρίσκεται όμως, την αγαπάμε και μας εμπνέει! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails