Από τους αξιόλογους ποιητές. Γεννήθηκε στη Λάρνακα το 1948 και αποφοίτησε από το Γυμνάσιο της ίδιας πόλης. Το 1968 πήγε στην Αθήνα όπου σπούδασε φιλολογία στο εκεί Πανεπιστήμιο, παρακολουθώντας ταυτόχρονα και μαθήματα δημοσιογραφίας. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του επέστρεψε στην Κύπρο το 1974. Διορίστηκε καθηγητής στη μέση εκπαίδευση, απ' όπου έχει αφυπηρετήσει.. Ποιήματά του δημοσίευσε σε διάφορα έντυπα, ενώ συνεργάστηκε με εφημερίδες γράφοντας και πολιτικά άρθρα. όπως όλοι οι λογοτέχνες της γενιάς του επηρεάστηκαν στη θεματολογία τους από την Εισβολή του Ιουλίου 1974 στην Κύπρο. Εξέδωσε τις ακόλουθες ποιητικές συλλογές:
1. Ποιήματα, Αθήνα, 1975 (β' έκδοση, Λευκωσία, 1977).
2. Σχεδόν Μηδίζοντες, Λευκωσία, 1977 (β' έκδοση, 1981).
3. Απομαγνητοφώνηση, Λευκωσία, 1978.
4. Ο Μιγάδας Άγγελος, Λευκωσία, 1980.
Ασχολήθηκε επίσης με την πεζογραφία. Το 1983 εξέδωσε το πεζογραφικό του βιβλίο Οι Συμμορίτες. Τιμήθηκε δυο φορές με κρατικό λογοτεχνικό βραβείο, για τα βιβλία του Σχεδόν Μηδίζοντες και Οι Συμμορίτες.
Σημαντικό νεότερο εκδομένο έργο του Λεύκιου Ζαφειρίου είναι το βιβλίο – δοκίμιο «Ο βίος και το έργο του Ανδρέα Κάλβου» (εκδ. 2006). Για το έργο του αυτό ο Λεύκιος Ζαφειρίου βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών με το βραβείο του Ιδρύματος Κ. Ουράνη. Θα πρέπει να τονιστεί ότι στο έργο του αυτό ο Ζαφειρίου αποκαλύπτει και περιλαμβάνει μία άγνωστη ωδή του Ανδρέα Κάλβου με τίτλο «Ελπίς Πατρίδος», η οποία είχε γραφεί το 1819.
Άλλα έργα του:
Η νεότερη κυπριακή λογοτεχνία (μελέτη, 1991)
Η θλίψη του απογεύματος (ποίηση, 2007).
Κυπριακό Χρονολόγιο (έκδοση Γραφείου Τύπου και πληροφοριών, 2009).
Ο Λεύκιος Ζαφειρίου ήταν ένας από τους λίγους εκπαιδευτικούς που προσφέρθηκαν εθελοντικά και δίδαξαν στα εγκλωβισμένα παιδιά της κατεχόμενης Καρπασίας. Υπήρξε γιος της ποιήτριας Μαρούλας Γεωργιάδου - Ζαφείρη (Νεφέλης) και αδελφός των επίσης ποιητών Μιχάλη Ζαφείρη και Φρόσως Κολοσσιάτου.
Μας έφυγε πριν λίγο.
Μιχάλης Π. Χριστοφίδης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου