© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2022

Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού χρηματοδοτεί το νέο πρόγραμμα Ελληνικής Γλώσσας και Νέων Ελληνικών στο Πανεπιστήμιο της Cote d’Azur

Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, ανακοίνωσε τη συνεργασία του με το Πανεπιστήμιο της Cote d' Azur για την προώθηση ενός πανεπιστημιακού διπλώματος σύγχρονου Ελληνικού Πολιτισμού και Νέων Ελληνικών.

Το ΙΜΕ επιδιώκει, μέσω αυτής της συνεργασίας, όπως σημειώνεται σε ανακοίνωσή του, να προάγει την ελληνική γλώσσα στα πεδία της έρευνας, της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών, στο πλαίσιο και του νέου του προγράμματος XR Cosmos, καθώς το Πανεπιστήμιο της Cote d' Azur είναι παγκοσμίως γνωστό για την έρευνα που πραγματοποιεί και τη διεπιστημονική του προσέγγιση.

Το ΙΜΕ χρηματοδοτεί το Πανεπιστημιακό Δίπλωμα Νέων Ελληνικών, Λογοτεχνίας και Πολιτισμού «DU HELLENIKA». Το πρόγραμμα είναι διετούς φοίτησης και απευθύνεται σε φοιτητές όλων των γνωστικών αντικειμένων, επαγγελματίες μετάφρασης/διερμηνείας, αλλά και σε όλους όσοι επιθυμούν να διευρύνουν το γνωστικό τους αντικείμενο και να αποκτήσουν νέα εφόδια.

Σύμφωνα με τον οδηγό σπουδών τού προγράμματος, η ελληνική γλώσσα έχει μία μοναδική ιδιότητα. Μέσω της ελληνικής, ένας/μια σπουδαστής/τρια μπορεί να κατανοήσει σε βάθος την εξέλιξη του ευρωπαϊκού πολιτισμού και της ιστορίας, καθώς αποτελεί μία από τις ιδρυτικές γλώσσες του δυτικού πολιτισμού, να ανακαλύψει την προέλευση θεσμών και εννοιών, να προσεγγίσει πολύ πιο εύκολα μία ευρεία γκάμα θεμάτων από την Ιστορία των Επιστημών μέχρι τη Γλωσσολογία.

Το πρόγραμμα θα επιτρέψει στους σπουδαστές να κατανοήσουν τη σημερινή πολιτιστική και κοινωνική κατάσταση της χώρας, ενώ, μέσα από μία διαπολιτισμική προσέγγιση, θα έχουν τη δυνατότητα να εξετάσουν τη συμμετοχή της Ελλάδας στις πολιτιστικές δραστηριότητες της Ευρώπης και της Μεσόγειου.

Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους, οι πτυχιούχοι θα μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στον τομέα της ελληνικής λογοτεχνίας και πολιτισμού σε επίπεδο Master ή να δραστηριοποιούνται επαγγελματικά σε ειδικότητες μετάφρασης, διερμηνείας, τουρισμού, αλλά και εκπαίδευσης και έρευνας.

Εισηγητές του προγράμματος είναι μία διεπιστημονική ομάδα διακεκριμένων καθηγητών του Πανεπιστημίου της Cote d' Azur, με επικεφαλής την καθηγήτρια συγκριτικής λογοτεχνίας Odile Gannier και τον καθηγητή Ηλία Γιόκαρη, υπό την επίβλεψη του προέδρου του Πανεπιστημίου, Jeanick Brisswalter.

Η αντιπρόεδρος του ΙΜΕ, Σοφία Κουνενάκη - Εφραίμογλου υπογράμμισε σχετικά: «Η δικτύωση, η συνένωση δυνάμεων, η εξωστρέφεια και o ανοικτός διάλογος με φορείς και πανεπιστημιακά ιδρύματα του εξωτερικού βρίσκεται στον πυρήνα όλων σχεδόν των έργων που υλοποιούμε. Το καλύτερο παράδειγμα αυτής της φιλοσοφίας, είναι η συνεργασία μας με το διακεκριμένο Πανεπιστήμιο της Cote d' Azur. Το ΙΜΕ, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία γεμάτη προκλήσεις, κάνει συνεχώς άλματα προς τα μπροστά, αξιοποιεί την πολιτιστική μας κληρονομιά, και τη δημιουργικότητα των νέων επιστημόνων δίνοντας παράλληλα κίνητρα για την περαιτέρω προβολή της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού.».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails