Με αφετηρία την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία FLAG OF GREECE AMKE ανακοινώνει τα εγκαίνια του πρώτου κύκλου καλλιτεχνικών εκθέσεων παρουσιάζοντας για πρώτη φορά στο κοινό 200 αντικείμενα από την συλλογή της και σκιαγραφεί ένα εικαστικό ταξίδι στην ιστορία της Ελληνικής Σημαίας από τα τέλη του 19ου αιώνα έως σήμερα.
Η έκθεση «Flag of Greece: One Symbol - 200 Objects», που θα διαρκέσει έως τις 30 Μαρτίου 2022, παρουσιάζει υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», στο Θέατρο του Κολλεγίου Αθηνών, στο Ψυχικό, την Ελληνική Σημαία ως πηγή έμπνευσης και ως ιστορικό σύμβολο στον χώρο των εικαστικών τεχνών, της μουσικής, της μόδας και του design. Η έκθεση είχε παρουσιαστεί στην καλντέρα της Σαντορίνης το καλοκαίρι 2021.
Πρόκειται για ένα πραγματικό ταξίδι στην ελληνική ιστορία με επίκεντρο το εικαστικό ενδιαφέρον της γαλανόλευκης. Περιλαμβάνονται από αφίσες, πλακάτ, περιοδικά και καρτ ποστάλ άγνωστων δημιουργών του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, παιχνίδια του μεσοπολέμου, συλλεκτικές αναμνηστικές εκδόσεις γραμματοσήμων, καρφιτσών και μεταλλίων του προηγούμενου αιώνα, έως σύγχρονα έργα ζωγραφικής, κεραμικής και φωτογραφίας, καθώς και γλυπτά μοντέρνας τέχνης από καταξιωμένους καλλιτέχνες. Μαζί με τα έργα καλλιτεχνών της μόνιμης συλλογής, όπως των Παύλου Διονυσόπουλου, Γιάννη Τσαρούχη, Γιάννη Μόραλη, Αλέξη Ακριθάκη, Micha Cattaui, Ζέττας Αντσακλή, Αλέκου Φασιανού, Στέλλας Κουκουλάκη, Τάσου Νικάκη, Dimitris the Athens, Ιωάννη Γουδέ, Phil Bebbington, Antonio Jorge Concalves, Bost, Έλλης Σολωμονίδου-Μπαλάνου, καθώς και numerates αντικείμενα των οίκων Cartier, Omega, Corum, Jaeger LeCoultre, Swatch, Superga, παρουσιάζονται και νέα έργα πολλών καλλιτεχνών που συνέπραξαν στη στήριξη της Flag of Greece, όπως οι: Έλενα Βότση, B216, Venetia Vildiridi, Grecian Chic, Κατερίνα Ροβύθη, Χρήστος Ευθυμίου, Averel, Zoozoocrochet, Χλόη Ακριθάκη, Χαρά Σκλήκα, Nicky Economou, Αθηνά Χατζή. Στην έκθεση θα ενταχθούν και αντικείμενα, φωτογραφικό/εικαστικό και άλλο υλικό από το Κολλεγιακό «Αφιέρωμα στα 200 χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης του 1821».
Ο πρωταρχικός στόχος της Flag of Greece, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση της, είναι η ανάδειξη της Ελληνικής Σημαίας ως συμβόλου της ελληνικής ταυτότητας και διαχωρίζεται από οποιονδήποτε εθνικιστικό συσχετισμό που προάγει φυλετικές διακρίσεις, κυριαρχικά μοντέλα ή αποκλεισμούς μελών της κοινωνίας.
Το Κολλέγιο Αθηνών, στο πλαίσιο του δικού του «Αφιερώματος στα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821», φιλοξενεί με χαρά την έκθεση «Flag of Greece: One Symbol - 200 Objects» συμμετέχοντας με μικρό δείγμα εκθεμάτων από τον δικό του εορτασμό. Τιμά έτσι τους αγωνιστές του 1821, που θυσιάστηκαν για να μας παραδώσουν μια ελεύθερη πατρίδα, και τους ιδρυτές του, που «Ονειρεύουνταν σχολείο που να βγάζη στην κοινωνία μας άνδρες με πατριωτισμό αλλά και με ανθρωπισμό, τίμιους χαρακτήρες, παλληκάρια σωματικώς και πνευματικώς καταρτισμένα για τον αγώνα του βίου....» (Στέφανος Δέλτα, 1932), συμπληρώνεται στην ίδια ανακοίνωση.
Το ρητό του διάσημου Γάλλου συγγραφέα Romain Gary, αναδεικνύει το πατριωτικό αίσθημα, με την πεποίθηση ότι και οι νεότερες γενιές όλων των Ελλήνων θα αγκαλιάζουν την Ελληνική Σημαία ως σύμβολο ενότητας, δημοκρατίας και ελευθερίας, σε μία Ελλάδα κοινωνικής και φυλετικής ισότητας: «Πατριωτισμός είναι η αγάπη για τους δικούς μας. Εθνικισμός είναι το μίσος για τους άλλους» (Romain Gary, 1914-1980).
Ο εικαστικός πλούτος μιας ιδιωτικής συλλογής και ο ιστορικός ενός από τα παλαιότερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας μας συναντιούνται κάτω από τη συγκυρία της επετείου 1821-2021 και ενώνονται με μία πολιτιστική δράση για τους απανταχού Έλληνες, που εντάσσεται απόλυτα στον απώτερο στόχο της αγάπης για την πατρίδα και της δια βίου μάθησης, καταλήγει η ανακοίνωση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου