© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Τρίτη 16 Αυγούστου 2022

Πανηγύρι Μπανάτου 2022: Η Παράκληση και η Λιτανεία της Παναγούλας σε συνοπτικό video του "Zante Times"

Πλήθος προσκυνητών από όλη τη Ζάκυνθο και άλλα μέρη της πατρίδας μας, παρά τα παραπλήσια πανηγύρια και μετά την δίχρονη στέρηση εξαιτίας της Πανδημίας, έφτασαν ώς το Βανάτο της Ζακύνθου, το απόγευμα του Δεκαπενταύγουστου 2022, για να τιμήσουν την Κοίμηση της Παναγίας ή μάλλον να τιμηθούν οι ίδιοι από την ευλογημένη παρουσία Της κατά την εθιμική Λιτάνευσή Της ανά την Ενορία! 

ΔΕΙΤΕ ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΟ ZANTE TIMES 

Δώδεκα (12) ιερείς έλαβαν μέρος, με πρώτο τον Αρχιμανδρίτη Καλλίνικο Πουλή, Εφημερεύοντα της Μονής Ελευθερωτρίας Ζακύνθου, πλαισιώνοντας τον οικείο Εφημέριο π. Παναγιώτη Καποδίστρια, τον και Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Πιο συγκεκριμένα, συμμετείχαν επιπλέον οι εξής κληρικοί: Αρχιμανδρίτης Νικόδημος Κεφαλληνός, Αρχιμανδρίτης Πορφύριος Γουσέτης, Πρωτοπρεσβύτερος Χαράλαμπος Κυπριώτης, Μέγας Οικονόμος Πέτρος Μαρούδας, Μέγας Οικονόμος Νικόλαος Βόσσος, Μέγας Οικονόμος Νικόλαος Κονίδης, Μέγας Οικονόμος Ιωάννης Ρένεσης, Οικονόμος Παναγιώτης Πόθος, Πρεσβύτερος Αντώνιος Καλόφωνος, Πρεσβύτερος Κωνσταντίνος Γιαννιτσιώτης και Πρεσβύτερος Διονύσιος Πυλαρινός. 
        Το ψαλτήρι τίμησαν ιεροψάλτες, υπό την διεύθυνση του εξ Αθηνών Πρωτοψάλτη κ. Παναγιώτη Κάνδηλα, του Ζακυνθίου, οι οποίοι έψαλαν την Παράκληση προς την Μεγαλόχαρη κατά το πατροπαράδοτο του νησιού μουσικό ύφος, αναπτερώνοντας τους εκκλησιασθέντες. 
        Μετά την ζακυνθινοπρεπή Παράκληση ακολούθησε η επίσημη και μεγαλοπρεπής Λιτανεία του Επιταφίου και της Εικόνας της Παναγίας στους δρόμους της Ενορίας, διαβαίνοντας μες από τα αλώνια με την απλωμένη σταφίδα και τις γραφικές επαύλεις του Βανάτου, ενώ κάποιοι παραδοσιακοί πιστοί άναβαν στις εξώπορτες τον λιβανωτό της πίστης και των δακρύων τους στο πέρασμα τση Κυράς Παναγούλας. Σημειωτέον ότι η Φιλαρμονική του Μαχαιράδου απέδωσε δεόντως τα καθορισμένα μουσικά μέλη. 
        Παρέστησαν, από πλευράς τοπικών αρχών, ο Βουλευτής Ζακύνθου κ. Διονύσης Ακτύπης, η Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου κ. Κατερίνα Μοθωναίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων κ. Κωνσταντίνος Καποδίστριας, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Ζακύνθου κ. Δημήτρης Κάνδηλας και λοιποί τοπικοί παράγοντες.  
        Σημειωτέον ότι καθοριστική συμβολή στην επιτυχία και του φετινού Πανηγυριού είχε το Μουσικοχορευτικό Συγκρότημα "Υακίνθη" του εκπαιδευτικού Νίκου Αρβανιτάκη. Οι νέοι και οι νέες του Συγκροτήματος σήκωσαν την "Ουρανία" και πλαισίωσαν ως Μυροφόρες τον Επιτάφιο, ενώ αργότερα χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς στο πλάτωμα του Ναού. 
        Μετά την δέηση στα σκαλούνια του Ναού της Παναγούλας, ο προεστός της πανηγύρεως, Αρχιμανδρίτης Καλλίνικος, ομίλησε προς τους πανηγυριστές περί του ρόλου της Παναγίας Μητέρας του Θεού και των ανθρώπων στη σωτηρία του ανθρώπινου γένους και περί της οφειλόμενης αγάπης προς Αυτήν. Κατακλείοντας ο οικείος Εφημέριος, Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας, ευχαρίστησε θερμά όσους συμμετείχαν στην προετοιμασία και πραγματοποίηση της Πανηγύρεως, κυρίως τα Μέλη του εκκλησιαστικού Συμβουλίου και της Ερανικής Επιτροπής, τα οποία υπερέβαλαν εαυτούς για την επιτυχία της όλης διοργάνωσης. 
        Μετά το εκκλησιαστικό-λειτουργικό μέρος της Πανηγύρεως ακολούθησε ξεφάντωμα, αφενός μεν με παραδοσιακούς χορούς από την "Υακίνθη", αφετέρου δε με λαϊκούς χορούς υπό τους ήχους της Ορχήστρας του κ. Δημήτρη Ματθ. Παπαδάτου έως τις πρώτες πρωινές ώρες! 

ΔΕΙΤΕ ΠΛΟΥΣΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΕΔΩ.
ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ, ΜΟΛΙΣ ΕΤΟΙΜΑΣΘΕΙ, ΕΚΤΕΝΕΣ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΟ ΛΑΪΚΟ ΓΛΕΝΤΙ ΤΟΥ ΠΑΝΗΓΥΡΙΟΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails