© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2022

Θαυμάζοντας ανεμόμυλους στα Υστέρνια της Τήνου


Στα δυτικά όρια του οικισμού των Υστερνίων της Τήνου βρίσκεται ένα συγκρότητα οκτώ μύλων, τα οποία έχουν χαρακτηρισθεί διατηρητέα μνημεία, αποτελώντας αξιοπρόσεκτα δείγματα λαϊκού πολιτισμού. Ένας από αυτούς τους Μύλους έχει και άλλα κτίρια δίπλατου, όπως εκκλησία και νεκροταφείο.
Φωτογραφίες: π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ, Μάιος 2022








Οι ανεμόμυλοι εμφανίστηκαν στην Τήνο την περίοδο της ενετοκρατίας.

Ο δυνατός αέρας υπήρξε πολύτιμος σύμμαχος στο άλεσμα του σιταριού.

Ο κλασικός ανεμόμυλος έχει στρογγυλό σχήμα, τρία επίπεδα και οχτώ αντένες που συγκρατούν τα τριγωνικά πανιά, ενώ στο θόλο του εντοπίζεται το κινούμενο τμήμα του.

Οι μύλοι, που ξεπερνούσαν τους 100, συνέβαλαν σημαντικά στην οικονομία του νησιού (19ο αι.), αποδίδοντας σημαντικές ποσότητες εξαγώγιμου σιταριού.

Καταλυτική υπήρξε η παρουσία τους για τη σίτιση των κατοίκων, σε δύσκολες περιόδους της Τουρκοκρατίας και της γερμανικής κατοχής.

Οι τελευταίοι μύλοι εγκαταλείφθηκαν λίγο πριν τη δεκαετία του ’80 και από τότε αποτελούν αξιοθέατα ή μετατράπηκαν σε πρωτότυπες κατοικίες.

Οι ανεμόμυλοι είναι διάσπαρτοι σε όλο το νησί αλλά κατευθυνόμενοι προς τον Πύργο, τα Υστέρνια, την Καρδιανή, τον Ταραμπάδο, τον Κάμπο, τον Κτικάδο σίγουρα θα συναντήσετε αρκετούς και ιδιαίτερα εντυπωσιακούς.

Παράλληλα με τους ανεμόμυλους, λειτουργούσαν και νερόμυλοι σε περιοχές με χείμαρρους (στο Λάζαρο, στο Αγάπη, στην Περάστρα κ.α.).

πηγή: tinosecret.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails