© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2022

Έκθεση με θησαυρούς Φιλελληνικής Ζωγραφικής. Πρωτοβουλία Τελλόγλειου Ιδρύματος Τεχνών

Έργα φιλελληνικής ζωγραφικής μ’ έναν ιδιαίτερο εθνικό συμβολισμό, τα οποία ταυτόχρονα συνθέτουν ένα «μωσαϊκό» εικόνων της νεότερης Ελλάδας, παρουσιάζονται στο πλαίσιο έκθεσης στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών με αφορμή και την συμπλήρωση του κύκλου των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του ’21.

Η γη της Ελλάδας, σε μία κρίσιμη περίοδο, αποτυπώθηκε με τρόπο μοναδικό από Ευρωπαίους ζωγράφους που είχαν συνδεθεί στενά με το φιλελληνικό κίνημα και οι οποίοι εμπνεύστηκαν από τα γεγονότα και τις πράξεις ηρωισμού, γενναιότητας και αυτοθυσίας των Ελλήνων. Ένας εικαστικός φιλελληνισμός ο οποίος μεταφέρει τον αγώνα των Ελλήνων για ελευθερία στο σήμερα.

Τριάντα τρία έργα τα οποία εκπροσωπούν καλλιτέχνες διαφόρων εθνικοτήτων, φέρνουν στο προσκήνιο διαφορετικές ιδεολογικές και τεχνοτροπικές προσεγγίσεις. Τα εκθέματα αποτελούν το σύνολο της συλλογής του Ιδρύματος Αντώνιος Ε. Κομνηνός.

Λ. Μενδώνη: Αριστουργήματα της Ευρωπαϊκής Ζωγραφικής

Λ. Μενδώνη, Στ. Καλαφάτης, Ν. Παπαϊωάννου και Κ. Ζέρβας κατά την ξενάγηση στην έκθεση από την Φ. Τσιγκάκου

Την έκθεση στο Τελλόγλειο Ίδρυμα εγκαινίασε η Υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδος, κ. Λίνα Μενδώνη, η οποία στην ομιλία της τόνισε μεταξύ άλλων: «Η Επανάσταση του 1821 αποτέλεσε την καταληκτική εκδήλωση μιας μακρόχρονης διαδικασίας αφύπνισης, επαναπροσδιορισμού και ωρίμανσης της εθνικής συνείδησης των Ελλήνων, που οικοδομήθηκε πάνω στα γλωσσικά, αξιακά, ιδεολογικά και εν γένει πολιτισμικά και συμβολικά θεμέλια του αρχαίου παρελθόντος, όπως αυτό επιβίωσε στην ιστορική μνήμη, αλλά και στο συναίσθημα των νεότερων Ελλήνων, καλλιεργήθηκε από τον Ευρωπαϊκό και Νεοελληνικό Διαφωτισμό, ανακαλύφθηκε εκ νέου, ερμηνεύθηκε και εξιδανικεύτηκε από τα ρεύματα κλασικισμού και ρομαντισμού στην Ευρώπη διαμέσου της Αναγέννησης.

Ludovico Lipparini (1800–1856) «Ο Θάνατος του Λάμπρου Τζαβέλλα»,1840

Οι χαρακτηριστικές πτυχές του φιλελληνικού κινήματος διαπνέουν έντονα το έργο πολλών Ευρωπαίων και Ελλήνων ζωγράφων της εποχής, επηρεάζοντας άμεσα και έμμεσα την έμπνευση της θεματογραφίας τους, και δημιουργώντας ένα ρεύμα που εκτός από καλλιτεχνικό είναι και έντονα ακτιβιστικό.

Δείγματα αυτού του ρεύματος, πραγματικά αριστουργήματα της ευρωπαϊκής ζωγραφικής, συχνά μνημειακού χαρακτήρα και διαστάσεων, που συχνά υπογράφονται από μεγάλους και γνωστούς δημιουργούς διαφόρων εθνικοτήτων, Γερμανούς, Γάλλους, Άγγλους, Ιταλούς, Δανούς, αλλά και κάποιους Έλληνες, φιλοξενούνται σήμερα σε μεγάλα μουσεία του κόσμου.

Ένας σημαντικός αριθμός έργων, πολλά από τα οποία, δημιουργήματα επιφανών καλλιτεχνών, παρουσιάζονται στην έκθεση που εγκαινιάζουμε, προερχόμενα από τη Συλλογή του Ιδρύματος Αντώνιος Ε. Κομνηνός».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails