© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2022

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β΄ στον Λόφο Στράνη, όπου ο Σολωμός έγραψε τον "Ύμνο" (22.8.2017)


Στο πλαίσιο του πανορθόδοξου πένθους για την προν Κύριον εκδημία του Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου Χρυσοστόμου Β΄ (+7.11.2022), αναθυμούμαστε ότι ο Μακαριστός, ευρισκόμενος στη Ζάκυνθο, τον Αύγουστο του 2017, για να συμμετάσχει στον τριήμερο θερινό εορτασμό του Αγίου Διονυσίου (300 χρόνια από την Μετάθεση του Σκηνώματός Του στην πόλη της Ζακύνθου), επισκέφτηκε, το πρωί της 22ας Αυγούστου, τον Λόφο του Στράνη, όπου ο Διονύσιος Σολωμός έγραψε τον Ύμνο. 
    Εκεί θαύμασε το τοπίο, τον Κάμπο του Τζάντε από ψηλά και στάθηκε σκεπτικός κάτω από την προτομή του βάρδου της Ελευθερίας, αναφέροντας μάλιστα πόσο σημαντική κατάκτηση είναι να μάχεται ο άνθρωπος για την ελευθερία του, αλλά και μόλις την αποκτήσει, να την βιώνει βαθιά στο είναι του, καλλιεργώντας την για την κοινή ωφέλεια
    Τον Αρχιεπίσκοπο πλησίασε, εξάλλου, μια ομάδα Κυπρίων περιηγητών, οι οποίοι εξέφρασαν την θαυμαστική έκπληξή τους για το ότι συναπαντήθηκαν με τον Αρχιεπίσκοπό τους εν Ζακύνθω! Ζητώντας την ευλογία του πνευματικού πατέρα τους, ζήτησαν να φωτογραφηθούν μαζί του! 
    Ξεναγός, σε αυτή την προσκυνηματική επίσκεψη του Πρωθιεράρχη της Κύπρου, στον ιερό αυτόν τόπο, τόσο για τον ιερομόναχο της νεοελληνικής Ποίησης Διονύσιο Σολωμό, όσο και για την εν γένει Ελευθερία του Ανθρώπου, ήταν ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Ι. Μ. Ζ. Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας. Τον Αρχιεπίσκοπο συνόδευε επίσης ο τότε Αρχιδιάκονός του Δρ Κυπριανός Κουντούρης, Διευθυντής της Θεολογικής Σχολής της Εκκλησίας της Κύπρου, ο οποίος -σημειωτέον- διάνυε το 26ο έτος στον βαθμό του Διακόνου!!! Χρέη φωτογράφου έκανε, για το "Νυχθημερόν", ο κ. Σπύρος Νέγκας, οδηγός Ι. Μ. Ζ..  








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails