Του Σταύρου Μαρμαρινού, ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ, 4.11.2022, ΤΑΜΠΑ. ΦΛΟΡΙΔΑ.
Οι ομογενείς της Τάμπα, έχουν τώρα, το δικό τους ελληνικό σχολείο.
Η ονομασία του είναι Σχολείο Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού (School of Greek Language and Culture), λειτουργεί κάθε Σάββατο από τις 12:30 μέχρι τις 2:30 μ.μ. και στεγάζεται στο κτίριο του Bridgeprep Charter School που βρίσκεται πίσω από τον ελληνορθόδοξο ιερό ναό του Αγίου Ιωάννη.
Η δημιουργία του σχολείου αυτού αποτελεί μια πρωτοβουλία του ομογενή παλαιού επιχειρηματία και ευεργέτη της κοινότητας και, γενικότερα, της Ομογένειας, Μιχάλη Χαλικουτάκη, ο οποίος χρηματοδοτεί πλήρως το όλο πρόγραμμα σε βιβλία και αμοιβές δασκάλων για τον πρώτο χρόνο της λειτουργίας του.
Από την πρώτη στιγμή την ιδέα για τη δημιουργία του Σχολείου υποστήριξε ο γενικός πρόξενος της Ελλάδος στην Τάμπα, Λουκάς Τσώκος.
Στο Σχολείο Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού φοιτούν σε τέσσερα τμήματα 49 μαθητές από 6-15 ετών που έχουν την ευκαιρία να διδάσκονται κάθε Σάββατο την ελληνική γλώσσα, καθώς επίσης Ελληνική Ιστορία και Μυθολογία και να γνωρίζουν τα τοπία της Ελλάδας, τα ήθη και τα έθιμά της.
Στο ελληνικό αυτό σχολείο της Τάμπα, η λειτουργία του οποίου άρχισε στις 27 Αυγούστου, διδάσκουν οι εκπαιδευτικοί Γιάννης Γιαβάρας, που είναι και ο υπεύθυνος του προγράμματος, Χρύσα Καπνογιάννη, Κατερίνα Νάκου και Ευγενία Βομβορίδη.
Το περασμένο Σάββατο, οι δάσκαλοι και οι μαθητές του Σχολείου τίμησαν κατά τη διάρκεια τελετής τον χορηγό κ. Χαλικουτάκη και την σύζυγό του, Μαργαρίτα.
Μιλώντας κατά την τελετή ο υπεύθυνος του Προγράμματος, κ. Γιαβάρας παρουσίασε στους μαθητές τον χορηγό κ. Χαλικουτάκη, τονίζοντας ότι ήταν αυτός που είχε την ιδέα για τη δημιουργία του Σχολείου το οποίο και στηρίζει με κάθε τρόπο. «Είναι ο άνθρωπος που θέλει η νέα γενιά να μάθει την ελληνική γλώσσα για να τη συνεχίσει και να τη μεταφέρει στις επόμενες γενιές», τόνισε κατά την εκδήλωση, αλλά και σε δηλώσεις του στον «Εθνικό Κήρυκα». «Είναι ένας άνθρωπος που αγαπάει την Ελλάδα και τον Ελληνισμό και χαιρόμαστε που είναι ανάμεσά μας και μας υποστηρίζει».
Ο κ. Γιαβάρας, υπογράμμισε, επίσης, ότι είναι πολύ σημαντικό πράγμα το ότι τα παιδιά της Ομογένειας της περιοχής της Τάμπα έχουν τη δυνατότητα να μάθουν την ελληνική γλώσσα, Ιστορία, Μυθολογία και Πολιτισμό. «Είναι πάρα πολύ σημαντικό που μπορούμε να προσφέρουμε αυτή τη δυνατότητα στα παιδιά των ελληνικών οικογενειών της περιοχής και χαιρόμαστε πάρα πολύ που κάθε Σάββατο έρχονται για να παρακολουθήσουν τα μαθήματα».
Φανερά συγκινημένος ο κ. Χαλικουτάκης μίλησε από καρδιάς στους μαθητές και τις μαθήτριες του Ελληνικού Σχολείου της Τάμπα, τους συνεχάρη για τη φοίτησή τους σε αυτό και τους ευχήθηκε καλή πρόοδο.
Ο ομογενής ευεργέτης τόνισε ότι χαίρεται πάρα πολύ που βλέπει τόσα παιδιά να έχουν πλαισιώσει το νέο αυτό ελληνικό σχολείο. Απευθυνόμενος στους μαθητές, είπε ότι πρέπει να μάθουν την ελληνική γλώσσα να τη μιλάνε, να μπορούν να έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνούν στα Ελληνικά και χαίρεται που βλέπει αυτά τα παιδιά τα οποία αποτελούν το μέλλον της Ομογένειας.
Από την πλευρά τους, οι μαθητές εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους για την πολύτιμη συμβολή του κ. Χαλικουτάκη στη διάδοση της ελληνικής γλώσσας στη νεότερη γενιά της Ομογένειας προσφέροντάς του την ελληνική σημαία με γραμμένα σ’ αυτήν τα ονόματα των δασκάλων και των μαθητών του σχολείου.
Στην τελετή παραβρέθηκαν και γονείς μαθητών
Σχετικά με την ίδρυση και λειτουργία του Ελληνικού Σχολείου στην Τάμπα, ο κ. Γιαβάρας δήλωσε στον «Εθνικό Κήρυκα»: «Είναι ιδιαίτερα μεγάλη η συγκίνηση και η χαρά που νιώθω, ως διαχειριστής του όλου προγράμματος, γιατί άλλο ένα ελληνικό σχολείο άνοιξε. Στις μέρες μας είναι τόσο δύσκολο για τον Ελληνισμό, να συνεχίζει να διαδίδει τη γλώσσα του, καθώς οι γενιές διαδέχονται η μία την άλλη. Και το να ανοίξει ένα καινούργιο ελληνικό σχολείο, τη στιγμή που άλλα ελληνικά σχολεία σε άλλα μέρη της Αμερικής κλείνουν, αυτό είναι από μόνο του πολύ σημαντικό. Επομένως, είμαστε πάρα πολύ υπερήφανοι και χαρούμενοι γι’ αυτό το γεγονός. Είμαστε πολύ ευγνώμονες προς τον κ. Μιχάλη Χαλικουτάκη για τη χορηγία του και για όλο το ενδιαφέρον που έδειξε για το Πρόγραμμα αυτό. Και, φυσικά, εμείς οι δάσκαλοι που δουλεύουμε στο σχολείο αυτό, βάζουμε τον καλύτερο εαυτό μας και είμαστε πολύ ικανοποιημένοι όταν βλέπουμε τα παιδιά να φεύγουν χαρούμενα στο τέλος του μαθήματος κάθε Σάββατο και να έρχονται με μεγάλη χαρά για το επόμενο μάθημα. Βεβαίως, εδώ πρέπει να συγχαρούμε και τους γονείς που χωρίς δεύτερη σκέψη αγκάλιασαν το σχολείο αυτό, έφεραν τα παιδιά τους να μάθουν Ελληνικά, Ιστορία και τον Πολιτισμό της χώρας μας. Υποσχόμαστε, αυτό το τόσο πολύτιμο έργο να το συνεχίσουμε με τον καλύτερο τρόπο».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου