© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023

Επαναγνωριμία με τον Νίκο Γράψα, πρωταγωνιστή της βραδιάς για τη Μικρασία στο "Αληθώς"

[Το βράδυ της 29ης Ιανουαρίου 2023, το Μορφωτικό Κέντρο Λόγου και Τέχνης "Αληθώς", διοργάνωσε στον Ναό της Παναγούλας Βανάτου εν Ζακύνθω, μουσικο-φιλολογική βραδιά για την απωλεσμένη Σμύρνη του '22, την Ιωνία και εν γένει την πάλαι ποτέ ελληνικότατη Μικρασία. Οι εντυπώσεις υπήρξαν άριστες και η συγκίνηση διάχυτη. Ξαναδείτε ΕΔΩ φωτογραφίες και ΕΔΩ το πλήρες βίντεο της εκδήλωσης.

Κεντρικός "δράστης" του Αφιερώματος ήταν ο συνθέτης και εκπαιδευτικός ΝΙΚΟΣ ΓΡΑΨΑΣ. Επειδή πολλοί αναγνώστες και φίλοι ερωτούν περί αυτού, δημοσιεύουμε ακολούθως ένα κείμενο γνωριμίας με τον δημιουργό Γράψα, τροβαδούρο Ονείρων και Πατρίδων του βίου των εσωτερικών ανθρώπων:]

Ο Νίκος Γράψας γεννήθηκε στη Λευκάδα το 1957. Στο οικογενειακό περιβάλλον έμαθε τα πρώτα δημοτικά τραγούδια. Η εσωτερική μετανάστευση φέρνει την οικογένειά του στην Αττική. Οι σπουδές τον φέρνουν αργότερα στην Αθήνα σ’ ένα αστικό περιβάλλον. Από τα μαθητικά χρόνια εμφανίζεται μπροστά σε κοινό παίζοντας ροκ μπαλάντες και δικά του τραγούδια. Πρώτο όργανο η κιθάρα, διαδεδομένο και αγαπητό στη νεολαία της δεκαετίας του '70 στην Αθήνα. Μετά το Λύκειο έρχεται σε επαφή με το ρεμπέτικο τραγούδι. Καταπιάνεται με το τρίχορδο μπουζούκι.

Τα κοινά στοιχεία του μπλουζ και του ρεμπέτικου, όπως ο αυτοσχεδιασμός, η ρυθμική αλλά μελαγχολική τους διάθεση και η "ομάδα" που απαιτείται για την ερμηνεία τους, ενθουσιάζουν και επηρεάζουν το Νίκο Γράψα. Αρχίζει σπουδές στο Εθνικό Ωδείο, όμως το ενδιαφέρον του είναι αλλού: στις λαϊκές μουσικές, στη χαρά του αυτοσχεδιασμού και της πολυρυθμίας, της Βαλκανικής και Ανατολικής μουσικής. Ψάχνει στο παρελθόν.

Ταξιδεύει στη Μικρά Ασία, τη Σμύρνη, την Καππαδοκία, στη Μέση Ανατολή, τα Βαλκάνια. Ανακαλύπτει τον ταμπουρά, όχι μόνο στις παλιές γκραβούρες, αλλά και στα εργαστήρια της Ανατολής. Ασχολείται με τους τρίχορδους ταμπουράδες, το λαούτο και το ούτι. Μελετά τη μουσική των λαών της Ανατ. Μεσογείου, συλλέγει τραγούδια από τα ελληνικά νησιά, μελετάει τις παλιές μουσικές καταγραφές της Ακαδημίας Αθηνών, ακούει με προσοχή τα διάφορα ιδιώματα των ελληνικών επαρχιών. Ως μουσικός συνεργάστηκε με πολλές ορχήστρες και συνθέτες (Μ. Χατζιδάκι, Γ. Μαρκόπουλο, Δ. Σαββόπουλο, Χρ. Χάλαρη κ.α.). 

Δημιουργούν με τον Χρ. Τσιαμούλη το συγκρότημα "Δυνάμεις του Αιγαίου", όπου για πρώτη φορά ακούγονται στην ελληνική δισκογραφία όργανα όπως ο ταμπουρά, το νέι αλλά και το λαούτο, το ούτι, το κανονάκι σ’έναν καινούριο ρόλο έξω από τα τοπικά ιδιώματα. Τελειώνει τις σπουδές της φούγκας και της ενορχήστρωσης με τον Δ. Δραγατάκη. Αρχίζει μαθήματα βυζαντινής μουσικής και μελετάει το μουσικό σύστημα των Τούρκων και των Αράβων. Γράφει τραγούδια. 

Οι "Δυνάμεις του Αιγαίου" κυκλοφορούν τρεις συλλογές τραγουδιών: 1. Δυνάμεις του Αιγαίου (LYRA) 2. Ήχος Β' (ΕΜΙ) 3. Ανατολικό παράθυρο (ΣΕΙΡΙΟΣ). Επόμενο συγκρότημα το "ΑΒΑΤΟΝ", σύμπραξη ανατολικής και δυτικής μουσικής, σε ποίηση Σαπφούς. Κυκλοφορούν ένα δίσκο στο ΣΕΙΡΙΟ του Μ. Χατζιδάκι. Συνεχίζει δημιουργώντας τη μουσική ομάδα "ΠΑΡΑΛΟΣ" με την οποία κυκλοφορεί δύο συλλογές τραγουδιών: 1. "Στα βουνά της Αρκαδίας" με τραγούδια που συλλέγει επί τόπου και ηχογραφούνται σε συναυλία που δίνει στην Αθήνα (Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Οργάνων) 2. "Οι γυναίκες της πίκρας" με προσωπικές συνθέσεις στο ύφος της Ανατολικής μουσικής. Στη συνέχεια συγκεντρώνει και ηχογραφεί σε δύο διπλά CD τραγούδια και σκοπούς της Άσπρης Θάλασσας, του Αιγαίου με ερμηνείες που ξεφεύγουν από το μουσειακό στυλ και το φολκ λορ. 

Συνεργάζεται στην παραγωγή μιας μουσικής συναυλίας και στην ηχογράφηση της με ανέκδοτα αρβανίτικα τραγούδια της Αττικής και της Καλαβρίας, έχοντας τη μουσική επιμέλεια. Τίτλος του έργου: "Το τριαντάφυλλο του βράχου" (τραγούδι: Δόμνα Σαμίου, Θ. Μωραϊτης, Α. Μάνου). Κάνει την ενορχήστρωση και τη μουσική παραγωγή του έργου του κρητικού συγκροτήματος "Νεάρχου Παράπλους", "Τραγούδια που έφερε ο Νοτιάς" (LYRA). Με τον βιολιστή Γιάννη Ζευγόλη ηχογραφούν για λογαριασμό των Ναξιακών συλλόγων, τραγούδια και σκοπούς της Νάξου. Το 1997 κυκλοφορεί το έργο του "Μικροί έρωτες στη Λυπημένη πόλη" (LYRA), με προσωπικά τραγούδια σε ένα συγκερασμό ανατολικών και δυτικών μουσικών στοιχείων. 

Έχει παρουσιαστεί σε πάμπολλες συναυλίες σε όλη την Ελλάδα, στην Αμερική και σε πολλά ευρωπαϊκά φεστιβάλ Μεσογειακής μουσικής. Έχει συνεργαστεί με το συγκρότημα "Τρίχορδον" παίζοντας ταμπουρά και λαούτο με τους πιο καταξιωμένους σολίστ του τρίχορδου μπουζουκιού της μεταπολεμικής περιόδου. Έχει συνεργαστεί επίσης με το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο (Ε.Α.Π.) στη συγγραφή βιβλίου για την ελληνική μουσική, στο τμήμα Ελληνικού Πολιτισμού. Διδάσκει ελληνικά, λαϊκά νυκτά όργανα και έχει εργαστεί στον τομέα ελληνικής παραδοσιακής μουσικής στο δημόσιο Μουσικό σχολείο Δ. Αττικής, στο Εθνικό Ωδείο και στο Ωδείο KODALY. 

Προσωπική Δισκογραφία

- "Στις Θάλασσες Της Ιωνίας" -Lyra 1995 
- "Μια Κόρη Από Την Αμοργό" -Lyra 1995 
- "Μικροί Έρωτες Στη Λυπημένη Πόλη" -Lyra 1997 
- "Στα Βουνά Της Αρκαδίας" -Lyra 1998 
- "Εόν" -Filocalia Romana 2002 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails