© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023

Συντριπτικά στοιχεία για τη λειτουργία ρωσικού λόμπι προς επηρεασμό πολιτικών αποφάσεων

Ο Οργανισμός Αναφοράς Οργανωμένου Εγκλήματος και Διαφθοράς (OCCRP - Organized Crime and Corruption Reporting Project) είναι μη κερδοσκοπικό δίκτυο διερευνητικής δημοσιογραφίας που ειδικεύεται στο οργανωμένο έγκλημα και τη διαφθορά. Ιδρύθηκε το 2006 από τους βετεράνους δημοσιογράφους Drew Sullivan και Paul Radu και σήμερα απασχολεί προσωπικό σ’ έξι ηπείρους.

Στις 3 παρελθόντος μηνός, ό OCCRP αποκάλυψε την ύπαρξη ρωσικού λόμπι μ’ επικεφαλής το Ρωσοκύπριο επιχειρηματία Ντμίτρι Κοζλόφ με σκοπό τον επηρεασμό πολιτικών αποφάσεων στην Κύπρο. Πίσω από τον Κοζλόφ βρίσκεται ο υπουργός εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ,

Μεσολαβητής ο Άντρος Κυπριανού

Στο άρθρο αναφέρεται ότι το ρωσικό λόμπι συνεργάστηκε με Κύπριους πολιτικούς για να συνταχθεί κι εγκριθεί ψήφισμα το 2016 από τη Βουλή των Αντιπροσώπων που ζητεί  τον τερματισμό των κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την εισβολή στην Κριμαία. Ως μεσολαβητής κατονομάζεται ο τέως γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, ο οποίος ήταν και ο συντάκτης του ψηφίσματος που εγκρίθηκε από τη Βουλή.

Η έρευνα του OCCRP βασίστηκε σε χιλιάδες μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σχετικά με τον τρόπο που οι Ρώσοι λομπίστες προέβαιναν σε πληρωμές σε συμμάχους τους εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αντάλλαγμα την πολιτική στήριξη. Το δημοσίευμα χαρακτηρίζει τον τρόπο με τον οποίο κινήθηκαν στην Κύπρο ως «εντυπωσιακό», καθότι η Βουλή των Αντιπροσώπων αποτελεί το μόνο εθνικό όργανο κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ενέκρινε  ψήφισμα καταδίκης των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Ο OCCRP παρουσιάζει έγγραφο στα Ρωσικά τ’ οποίο καταγράφει τα επιχειρήματα που τελικά συμπεριλήφθηκαν μ’ ελάχιστες διαφορές στο ψήφισμα που εγκρίθηκε από τη Βουλή. Για την ιστορία αναφέρεται ότι το ψήφισμα έλαβε 33 θετικούς ψήφους ενώ οι βουλευτές του ΔΗΣΥ τήρησαν αποχή.

Σύμφωνα με το άρθρο, το 2016 ο Άντρος Κυπριανού επισκέφθηκε τη Μόσχα  όπου είχε επαφές με τον Αντρέι Ναζάροφ,  συμπρόεδρο του επιχειρηματικού ομίλου Business Russia. Ο Κυπριανού δήλωσε στο OCCRP ότι συνάντησε το Ναζάροφ ύστερα από πίεση του Κοζλόφ και πως ενώ βρισκόταν στη Μόσχα είχε συνάντηση και με το Σεργκέι Λαβρόφ.  Ο Ναζάροφ προεδρεύει επίσης του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Γιάλτας, μιας ετήσιας εκδήλωσης που προωθεί τις επενδύσεις στην παράνομα προσαρτημένη Κριμαία. Ο Κυπριανού παραδέχτηκε ότι παρευρέθηκε στο φόρουμ της Γιάλτας το 2017 αλλά απέρριψε, όπως είπε, την επόμενη πρόσκληση γιατί ένιωσε άβολα όταν είδε πως εκεί είχαν συγκεντρωθεί όλα τα ακροδεξιά κινήματα της Ευρώπης.

Στις  24 Αυγούστου 2017 εγκρίθηκε από το υπουργείο εσωτερικών η εγγραφή του κόμματος «Εγώ ο Πολίτης», πρόεδρος του οποίου είναι ο Ρωσοκύπριος επιχειρηματίας Αλεξέι Βολομπόεφ. Το κόμμα διαγράφηκε από το σχετικό μητρώο το Νοέμβριο του 2021 αλλά η σελίδα του στο Facebook συνεχίζει να λειτουργεί και προεκλογικά κοινοποιούσε αναρτήσεις που προωθούσαν την υποψηφιότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη, υπενθυμίζοντας πως ως υπουργός εξωτερικών ήταν αυτός που το Σεπτέμβριο του 2020 άσκησε βέτο σε κυρώσεις εναντίον της Λευκορωσίας.

ΟCCRP και Νίκος Αναστασιάδης

Υπενθυμίζεται ότι το 2021, στο μικροσκόπιο του OCCRP βρέθηκε και Νίκος Αναστασιάδης με το άρθρο «Οι χρυσοί φίλοι και γείτονες του Προέδρου Αναστασιάδη» στ’ οποίο γίνεται αναφορά στη σχέση του Νίκου Αναστασιάδη με το γνωστό Σαουδάραβα επιχειρηματία Abdulrahman bin Kdalid bin Mahfouz. Στον bin Mahfouz ανήκει το ιδιωτικό πολυτελές τζετ με το οποίο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η οικογένεια του ταξίδεψαν στις Σεϋχέλλες.

Το δημοσίευμα του OCCRP αναφέρει πως ο Bin Mahfouz και πέντε άλλοι Σουδάραβες έκαναν το 2014 αίτηση γι’  απόκτηση κυπριακού διαβατηρίου, επενδύοντας 20 περίπου εκατομμύρια ευρώ σε ακίνητα ούτως ώστε να καλύπτονται από τα κριτήρια του σχεδίου πολιτογραφήσεων. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, οι συμφωνίες για την αγορά των ακινήτων φαίνονται ύποπτες καθώς ο Bin Mahfouz και οι συνεργάτες του φαίνεται να πλήρωσαν 10 εκατομμύρια ευρώ πάνω από την εκτιμώμενη αξία τους. Η μια συμφωνία αφορά την αγορά πολυτελούς βίλλας που βρίσκεται πολύ κοντά στο σπίτι του Νίκου Αναστασιάδη. 

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails