© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Δευτέρα 8 Μαΐου 2023

Ο Ναός του Αγίου Λουκά του Ιατρού στα Λευκάκια Ναυπλίου {1ο μέρος}

Ταξίδεψε και φωτο-αποτύπωσε ο π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

Ο ιερός ναός Αγίου Λουκά του ιατρού στα Λευκάκια Ναυπλίου είναι ένα επιβλητικό σύγχρονο οικοδόμημα ρωσικής αρχιτεκτονικής. Μακριά από την πόλη, σε ένα όμορφο ερημικό τόπο, θέλγει τους επισκέπτες - προσκυνητές με τη μεγαλοπρέπειά του.


Με έμπνευση και φροντίδα του Σεβ. Μητροπολίτου Αργολίδας κ. Νεκταρίου, ο οποίος έχει αναδείξει τον Άγιο Λουκά στην Ελλάδα, έχει δημιουργηθεί ένας πολύ κατανυκτικός λατρευτικός χώρος, όπου τελείται καθημερινά η Θεία Λειτουργία.


Στον Ναό φυλάσσεται τεμάχιο της άφθαρτης καρδιάς του Αγίου και χώμα από τον τάφο του



Για το αρχιτεκτονικό σχέδιο του Ιερού Ναού έγινε πανρωσικός διαγωνισμός και προκρίθηκε η μελέτη του αρχιτέκτονα κ. Μαξίμωφ Δημητρίου από τα Ουράλια. Ο ναός σχεδιάστηκε σύμφωνα με τα πρότυ­πα της ρωσικής εκκλησιαστικής αρχιτε­κτονικής των αρχαίων ρωσικών πόλεων.

Ο πολυέλαιος, οι καμπάνες, το τέ­μπλο και τα προσκυνητάρια κατασκευά­στηκαν στη Ρωσία. Το ξύλο που χρησιμοποιήθηκε εί­ναι από σημύδα της περιοχής Καρελίας. Οι εικόνες είναι ρωσικής τεχνοτροπίας, ενώ οι τοιχογραφίες φιλοτεχνούνται από Έλληνες αγιογράφους, σύμφωνα με την βυζαντινή παράδοση. Έχει προ­γραμματιστεί ο αγιολογικός κύκλος να περιλαμβάνει αγίους από όλο τον κό­σμο, σαν μια μαρτυρία της οικουμενικής ορθοδοξίας.




Για το ιστορικό της ανέγερσης, σημειώνει ο Μητροπολίτης Αργολίδος κ. Νεκτάριος:

«Έχει πολύ σωστά λεχθεί πως η Εκ­κλησία μας είναι εργαστήριο αγιότητος. Και πράγματι, αιώνες τώρα δεν σταμά­τησε να πλάθει αγίους «εν παντί καιρώ και τόπω». Ακόμη και στη σημερινή αντιπνευματική εποχή μας.

Ένα τέτοιο υπερφυσικό δημιούργημα της ορθόδοξης Εκκλησίας μας είναι και ο σύχρονός μας άγιος αρχιεπίσκοπος Λουκάς ο ιατρός. Έζησε σε μια τραγική περίοδο της Ρωσικής Εκκλησίας. Από πολύ νέος ανακάλυψε κι έζησε το πραγ­ματικό και πνευματικό νόημα της ζωής. Σπούδασε την ιατρική επιστήμη, χειρο­τονήθηκε ιερέας και επίσκοπος και εκδαπανήθηκε διακονώντας τον πονεμένο λαό του Θεού, θεραπεύοντας, διδάσκο­ντας, παρηγορώντας, καθοδηγώντας.

Ο άγιος Λουκάς είναι ένα δώρο του Θεού στην Εκκλησία Του, που πορεύ­εται σε μια εποχή όπου η αγιότητα θε­ωρείται άπιαστο όνειρο. Η εκπληκτική μορφή του, η ιερή μεγαλοσύνη του, προκαλεί τον ίλιγγο, τον θαυμασμό, αλλά και μια θεϊκή παρηγοριά. Γι’ αυτό και ο άγιος Λουκάς αγαπήθηκε τόσο πολύ και τόσο σύντομα έγινε γνωστός σ’ όλο τον κόσμο.

Από τη στιγμή που η χάρη και η φι­λανθρωπία του Θεού μας έφερε στην Αργολίδα, όνειρό μας ήταν ν’ αποκτήσει ο άγιος το δικό του σπίτι. Με την γενι­κότερη βαθύτατη οικονομική κρίση και την οικονομική στενότητα της Ιεράς Μητροπόλεως, κάτι τέτοιο ήταν εντε­λώς αδύνατο.

Όμως, «τὰ ἀδύνατα παρὰ ἀνθρώποις δυνατὰ παρὰ τῷ Θεῷ ἐστιν». Δεν είχαν περάσει ούτε δύο εβδομάδες απ’ την εγκατάστασή μας στην Αργο­λίδα, όταν εντελώς αναπάντεχα εμφανίστηκαν ο ελληνορωσικής καταγωγής κύριος Ιωάννης Σαουλίδης και τα παιδιά του Γεώργιος και Δημήτριος, που ζουν και εργάζονται στην Αγία Πετρούπολη, αλλά έχουν δεσμούς με την Αργολίδα και διακρίνονται για την ευλάβεια και βαθειά τους πίστη. Μας ανακοίνωσαν τότε ότι αναλαμβάνουν να οικοδομή­σουν το Ναό του αγίου Λουκά. Η χαρά μας ήταν μεγάλη. Αμέσως κινήθηκαν οι διαδικασίες. Ο Ιερός Ναός Υπαπα­ντής Χριστού Λευκακίων πρόσφερε το χώρο στη θέση «Κριθαράκι» και στις 27 Απριλίου 2014 μπήκε ο θεμέλιος λίθος. Χρειάστηκαν αρκετοί μήνες για να ξεπεραστούν τα διάφορα γραφειοκρατικά προβλήματα και με τη βοήθεια του Θεού τα έργα άρχισαν τον Ιούνιο του 2015.

Ο Ναός αποπερατώθηκε την άνοιξη του 2017 και με την ευκαιρία της επετείου των 140 χρόνων από τη γέννηση του αγίου Λουκά (27 Απριλίου 1877) προ­γραμματίστηκαν τα εγκαίνια του Ιερού Ναού».


Ο Ναός του Αγίου Λουκά, Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως και Κριμαίας, καθώς και το μουσείο του είναι καθημερινά ανοικτά κατά τις ώρες: 7:30 π.μ. έως 8:00 μ.μ. Ο Ιερός Ναός βρίσκεται σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από το Ναύπλιο. Ακολουθείτε το δρόμο προς Λυγουριό – Επίδαυρο και στο 8 χιλιόμετρο, το δρόμο δεξιά προς Κάντια, Ίρια.

Οι γιορτές του Αγίου:

α. 11 Ιουνίου, η μέρα της κοίμησης του αγίου.

β. 17 Μαρτίου, η επέτειος της ανα­κομιδής των ιερών λειψάνων του.

Και στις δύο γιορτές προγραμματί­ζονται κάθε χρόνο τριήμερες λατρευτι­κές και άλλες εκδηλώσεις. 

Πηγή πληροφοριών: Ενημερωτικό φυλλάδιο Ιεράς Μητροπόλεως Αργολίδας.

Συνεχίζεται, σε επόμενη δημοσίευση, το προσκύνημά μας, με ξενάγηση στο Μουσείο περί του Αγίου Λουκά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails